
På fem år har antalet arbetslösa som har extra knepigt att få jobb fördubblats och i dag räknas 250 000 tillhöra den grupp som Arbetsförmedlingen i sin rapport kallar utsatta. Dit räknas personer utan gymnasieutbildning, äldre, utlandsfödda och personer med nedsatt arbetsförmåga på grund på funktionsnedsättning.
- Det är delvis en effekt av lågkonjunkturen. Forskning visar att de här grupperna blir kvar i arbetslöshet även efter att konjunkturen svängt, säger Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på centralorganisationen TCO.
Ju längre arbetslöshet desto svårare blir det att hitta jobb. Det beror inte enbart på att den arbetssökande tappar motivationen eller stigmatiseras av ett långt uppehåll i sitt cv, utan också av att arbetsgivarna höjt ribban rent generellt för vilka de anställer.
- Fullgjord gymnasieutbildning har blivit en inträdesbiljett för att överhuvudtaget kunna konkurrera om jobben. Även på jobb där det egentligen inte behövs krävs numer gymnasieutbildning. Det har blivit en sorts markör för arbetsgivarna, säger Roger Mörtvik.
Att satsa enbart på att lära dessa arbetssökande att söka jobb mer effektivt, vilket har varit utgångspunkten i arbetsmarknadspolitiken, räcker inte, enligt Mörtvik, som i stället efterlyser större utbildningsinsatser, starka individuella subventioner men framför allt fler nya jobb.
- Väldigt många av de här utsatta grupperna får inte arbete oavsett hur många jobb de söker, säger Roger Mörtvik.