
Trots att SAS vinst blev högre än väntat under tredje kvartalet i år är det inte nog. I samband med bokslutet i december planerar SAS att presentera nya besparingsåtgärder.
För SAS och dess anställda har sparprogrammen blivit vardagsmat. Sedan tidigare pågår två stora program inom koncernen. Dels det som sjösattes i november 2012. 3 miljarder kronor skulle sparas, bland annat genom försämringar av de anställdas villkor. Dels ett som sjösattes i somras som ska minska kostnaderna med ytterligare en miljard.
Richard Björnelid, flygexpert som skrivit boken SAS – om konsten att sänka ett flygbolag, tycker att det den här gången är svårt att peka ut ett specifikt område som besparingarna kommer att drabba.
- Jag föreställer mig att det finns processer som går att effektivisera. Sedan vet jag inte i vilken mån de kommer att använda sig av wet-lease, det vill säga när man hyr in hela produktionen för en hel rutt. Det ger lägre kostnader, men är en stridsfråga bland den flygande personalen.
Ett av SAS problem är att man konkurrerar med Norwegian, men SAS har en helt annan bakgrund och ett annat erbjudande, mer inriktad på den frekventa resenären med större serviceapparat. För SAS del är det viktigt att sparandet inte slår mot servicen.
- Det måste handla om andra kostnader, till exempel hur man arbetar i tre länderna där man har baser, Sverige, Danmark och Norge, när det gäller bemanningen och hela den operativa flygverksamheten. Man har haft tre baser och det har varit trippel av allting. Det har man redan tagit delvis itu med, hur mycket som finns kvar att göra vet jag inte, säger Richard Björnelid som också pekar på att SAS sannolikt kommer att kunna minska sina kostnader på ”naturligt” vis på sikt.
- Det finns många som närmar sig pension i pilotkåren och de tjänar mycket mer än nyanställda. På sikt kommer det att gynna kostnadsutvecklingen. Det tror jag i för sig inte ligger i den här besparingen.
Hur ser SAS framtid ut?
- De har gjort en remarkabel vändning. Jag tycker att det de har gjort, det har de gjort väldigt bra. Sedan har det så klart gått ut över väldigt många. Men de står inför stora utmaningar. Det är en grym konkurrens från lågprisbolagen.