Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

SAS drar åt bältet igen - men hur?

Stålbadet är inte över för SAS. Snart kommer ett nytt sparprogram i miljardklassen.
- Det får inte bli besparingar som går ut över servicen, det måste handla mer om förfining och trimning, säger flygexperten Richard Björnelid.
Niklas Hallstedt Publicerad
Pontus Lundahl/TT
SAS huvudkontor i Frösundavik. Pontus Lundahl/TT

Trots att SAS vinst blev högre än väntat under tredje kvartalet i år är det inte nog.  I samband med bokslutet i december planerar SAS att presentera nya besparingsåtgärder.

För SAS och dess anställda har sparprogrammen blivit vardagsmat. Sedan tidigare pågår två stora program inom koncernen. Dels det som sjösattes i november 2012. 3 miljarder kronor skulle sparas, bland annat genom försämringar av de anställdas villkor. Dels ett som sjösattes i somras som ska minska kostnaderna med ytterligare en miljard.

Richard Björnelid, flygexpert som skrivit boken SAS – om konsten att sänka ett flygbolag, tycker att det den här gången är svårt att peka ut ett specifikt område som besparingarna kommer att drabba.

- Jag föreställer mig att det finns processer som går att effektivisera. Sedan vet jag inte i vilken mån de kommer att använda sig av wet-lease, det vill säga när man hyr in hela produktionen för en hel rutt. Det ger lägre kostnader, men är en stridsfråga bland den flygande personalen.

Ett av SAS problem är att man konkurrerar med Norwegian, men SAS har en helt annan bakgrund och ett annat erbjudande, mer inriktad på den frekventa resenären med större serviceapparat. För SAS del är det viktigt att sparandet inte slår mot servicen.

- Det måste handla om andra kostnader, till exempel hur man arbetar i tre länderna där man har baser, Sverige, Danmark och Norge, när det gäller bemanningen och hela den operativa flygverksamheten. Man har haft tre baser och det har varit trippel av allting. Det har man redan tagit delvis itu med, hur mycket som finns kvar att göra vet jag inte, säger Richard Björnelid som också pekar på att SAS sannolikt kommer att kunna minska sina kostnader på ”naturligt” vis på sikt.

- Det finns många som närmar sig pension i pilotkåren och de tjänar mycket mer än nyanställda. På sikt kommer det att gynna kostnadsutvecklingen. Det tror jag i för sig inte ligger i den här besparingen.

Hur ser SAS framtid ut?

- De har gjort en remarkabel vändning. Jag tycker att det de har gjort, det har de gjort väldigt bra. Sedan har det så klart gått ut över väldigt många. Men de står inför stora utmaningar. Det är en grym konkurrens från lågprisbolagen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Anställningsvillkor

Så får man äldre att stanna kvar på jobbet

Mer än hälften av tjänstemännen över 50 vill gå i pension i förtid. Här är några högst subjektiva tips på hur man ska få äldre att stanna på jobbet.
Johanna Rovira Publicerad 15 maj 2024, kl 06:01
Pension eller arbeta vidare? Så får du äldre att stanna kvar på arbetet. Till vänster ett cyklande äldre par, till höger en senior kvinna på kontor.
Pension eller jobba vidare? Nyckeln till att behålla erfaren personal är uppskattning och anpassning. Locka äldre arbetstagare med förmåner och flexibilitet. Förbättrar du arbetsmiljön så får du också äldre att stanna. Colourbox.

Pensionsåldern flyttas fram och vi förväntas jobba allt längre. Men vi vill inte – åtminstone inte vi som befunnit oss på arbetsmarknaden ett tag. TCO:s rapport visar att 52 procent av tjänstemännen i åldersspannet 50–67 vill gå tidigare än riktåldern för pension som för närvarande är 67 år.

Svenska Miljöinstitutet sammanställde för några år sedan strategier för att behålla 50-plussarna på arbetsmarknaden. De handlar om att skapa ett gott arbetsklimat där äldre känner sig uppskattade och efterfrågade, men också om flexibilitet och anpassningar av arbetsmiljön, enligt institutets arbetsmiljöspecialister.

Gott så. Det saknas dock mer konkreta exempel. Kollega kan därför erbjuda några anspråkslösa förslag på vad som skulle få åtminstone en snart 60-plussare att sluta tråna efter tidigare pension.

Visa äldre anställda uppskattning 

En åldersrelaterad bonus skulle garanterat få vilken 55-plussare som helst att känna sig uppskattad. Likaså att förlägga konferenser och dylikt på platser med tropiskt klimat, vilket gör underverk för artrosangripna leder. Vissa arbetsgivare har en extra semestervecka när man fyllt 40, men varför stanna där? Varför inte fortsätta att premiera åldrandet genom att även införa extra semesterveckor vid 50, 60 och 70?

Flexiblare arbetsuppgifter

Om man under de sista arbetsåren får koncentrera sig på det man är bäst på,  kan det innebära att man fortsätter jobba, konstaterar Svenska Miljöinstitutet. Att de seniora medarbetarna får första tjing på alla roliga arbetsuppgifter vore alltså rimligt, liksom att de slipper allt tradigt trökjobb.

Anpassning efter ålder

Det kan vara svårt att veta vad som egentligen avses med anpassning, men att byta ut fruktkorgarna mot skålar med gröna marmeladkulor kan vara ett steg i rätt riktning. 

Att anpassa kontorstiden efter dygnsrytmen hos äldre torde vara en självklarhet – låt 6–2 bli det nya 9–5. Texten i alla utskrifter, trycksaker och litteratur på kontoret ska dessutom vara minst tio punkter stor och oskicket att använda färgad text totalförbjuds.

Åldersmedveten kultur

För att få  mogna medarbetare att stanna längre i sin tjänst är det viktigt att deras kunskaper och erfarenheter tas till vara.  Att ungtuppar och ålderister som förlöjligar och fnissar åt äldres bidrag i diskussioner omedelbart förses med en dumstrut är minst lika viktigt. Medarbetare som mumlar i skägget bör dessutom få löneavdrag.

Man skulle också kunna inrätta en ny tjänst – åldersombudsman, vars arbetsuppgifter består i att bevaka de äldres intressen och serva de mognare medarbetarna på allehanda sätt efter personliga önskemål.

Bra arbetsmiljö åt alla 

Egna rum till alla vore rimligt eftersom kontorslandskap är förödande på alla upptänkliga sätt. Men åtminstone de som fyllt 55 borde omgående förses med egna rum för att slippa släpa runt på tunga kontorsattiraljer och komma undan tjattret på de öppna arbetsytorna.

Arbetsgivaren slipper därmed införa fler vilrum, eftersom  50-plussare då kan ta en behövlig paus på den obligatoriska soffan i det åldersanpassade egna rummet där de själva kan reglera värmen så att den är optimal för blodcirkulationen.

Den arbetsgivare som verkligen månar om sina till åren komna anställda ser, utöver ovanstående tips, också till att sätta guldkant på de sista ljuva arbetsåren genom att installera margaritamaskiner på varje våningsplan samt införa obligatoriska arbetsplatsträffar med powerpoint-presentationer av barnbarn och katter.