Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

"Jobbet som säljare kan vara värre än arbetslöshet"

Trots att det är en myndighet som publicerar jobbannonserna på Arbetsförmedlingens Platsbank finns ingen garanti för att det är schysta jobb. En del säljjobb kan till och med vara värre än att vara arbetslös, enligt Unionens ombudsman. Här är varningssignalerna att se upp med.
Lina Björk Publicerad 15 oktober 2020, kl 07:30
 Simon Rehnström / SvD / TT, Anders Wiklund / TT
"Det gör mig ledsen är att anställda som söker säljjobb via Platsbanken kommer i kontakt med ett oschyst arbetsliv och förlorar tron på både myndigheter och sig själva", säger Unionens ombudsman Gunilla Krieg. Simon Rehnström / SvD / TT, Anders Wiklund / TT

Högpresterande och glad. Snabbfotad och sprudlande. Är du en stresstålig, tävlingsinriktad person som tycker om att prestera och leverera? Då kanske du passar i vårt galna gäng.

Så presenteras säljjobben i många av de 1 500 annonser som ligger ute på Platsbanken just nu. I en tredjedel av dem krävs ingen tidigare erfarenhet, däremot lockar företagen med skyhöga löner – om du är villig att kavla upp ärmarna. Gunilla Krieg, central ombudsman på Unionen reagerade på personlighetskraven i säljannonser redan för 20 år sedan.

Läs mer: Hårdare klimat för säljare

– Det förekommer en sjuk företagskultur främst inom området företags- och eventsälj, som har lite av sektinslag. Först tävlar arbetssökande om att få jobbet, sedan måste du bevisa att du kan bita ihop när det blir högt tryck. De som säljer mest lyfts upp som stjärnor och de som säljer minst får veta att det är deras eget fel.

– De som säger upp sig blir i vissa företag behandlade som svikare och det är vanligt att företag uppmanar säljarna att inte ha kontakt med dem, precis som i sekter. Det är en väldigt farlig arbetsmiljö.

Risk att bli utan lön

Både anställningsformer och lön varierar. Vanligast är att lönen består av en fast del och en provisionsbaserad del. Den senare beror av hur mycket du säljer. En del arbetsgivare erbjuder optioner i företaget, värdepapper som kan ge utdelning vid en försäljning.

Läs mer: Sofia jobbade som säljare – kunde inte leva på lönen

– En provisionsbaserad lön kan innebära att du tjänar mycket pengar, men gör det oftast inte. I en del fall tjänar du noll kronor en månad och i värsta fall kan du gå back.

De fall där du riskerar att betala för att jobba är bland företag som vill att du ska stå för egen bil och bensinkostnader vid hembesök hos kunder. När milersättningen ingår i provisionen omvandlas den rörliga delen av lönen till en kostnadsersättning.

– Arbetsgivare hävdar att det är en bra grej för att det är skattefritt. Men det innebär också att du redan från början ligger back för att du ska stå för bensin- eller dieselkostnaderna själv, säger Gunilla Krieg.

Ett problem för fackförbunden har genom åren varit att de mest oseriösa företagen inom säljbranschen byter kostym när deras rykte försämras. Trots att de anmäls till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, och Konsumentverket, och genomgår lönetvister mot anställda kan de starta upp på nytt, om än med nytt namn och koncept. En produkt byts ut mot en annan, men försäljningsmetoderna och personalpolitiken är densamma.

Läs mer: "Man måste vara stark, annars går man sönder"

– Jag ser ju att de här företagen har flera hundra annonser ute på Platsbanken. Samma företag som tidigare men i ny skrud, säger Gunilla Krieg.  

Ett annat bekymmer är enligt facket att företagen har blivit väldigt skickliga på att rekrytera ungdomar direkt från gymnasiet, som inte är fackligt anslutna och som står utan hjälp när de inte får ut någon lön eller går in i väggen av de dåliga arbetsförhållandena.

Oseriösa jobb via Arbetsförmedlingen

Ytterligare ett bekymmer är att Arbetsförmedlingens jobbsajt Platsbanken publicerar över en miljon jobb per år. Men att ett säljjobb hittas på en myndighets webbsajt betyder inte att det är schyst. En godkänd annons innebär ingen kvalitetsstämpel. Arbetsförmedlingen undersöker om annonsen följer vissa villkor: att den inte innehåller något lagbrott, har tjänster av sexuell karaktär, är diskriminerande eller att den som söker jobbet ska betala för att få det. I övrigt finns en gråzon av jobb med tvivelaktiga anställningar: homepartyn där du själv raggar kunder eller säljtjänster där du ska stå för material och resor.

– För de annonser som kommer in via webben finns en maskingranskning som i huvudsak fångar upp diskriminerande ord och uttryck. De som förs över direkt gör vi stickprover på, säger Bengt Wiktorén, chef för Arbetsförmedlingens enhet Digitala tjänster för arbetsgivare.

– I övrigt är vi beroende av att våra besökare gör oss uppmärksamma på oegentligheter och då har vi rutiner för att hantera det Om det visar sig att en arbetsgivare inte är vad den utger sig för att vara tar Platsbanken bort annonsen. När ett företag agerat grovt vilseledande har man även möjlighet att stänga av det från Arbetsförmedlingens tjänster. Det händer dock sällan.

Läs mer: Ställ högre krav på Platsbanken

Unionens Gunilla Krieg tycker inte att det räcker. Hon har varit med om att företag blivit avtängda i sex månader, för att sedan börja publicera annonser för fullt igen.

– Det som gör mig ledsen är att anställda som söker säljjobb via Platsbanken kommer i kontakt med ett oschyst arbetsliv och förlorar tron på både myndigheter och sig själva. Det finns hundratals jobb på Arbetsförmedlingens Platsbank som är värre än att vara arbetslös, säger Gunilla Krieg.

Hon skulle gärna se att Arbetsförmedlingen tog ansvar för det som publiceras, eller åtminstone hade en varningstext om att det förekommer att oseriösa företag annonserat på Platsbanken och hur arbetssökande ska göra för att undvika svartjobb och jobb som inte ger någon lön.

Enligt Bengt Wiktorén på Arbetsförmedlingen finns det inte någon möjlighet att anmäla annonser direkt på sajten. Däremot kan man ta kontakt med Arbetsförmedlingens kundtjänst som då kommer att ta kontakt med arbetsgivaren.

Är Platsbanken ett pålitligt ställe att söka säljjobb på?
– Ja, Platsbanken är en pålitlig plats för lediga jobb. Med tanke på hur många annonser som publiceras och hur många besök vi har så är nivåerna av fel och klagomål väldigt låga. Sen finns det så klart saker vi kan bli bättre på. Vi jobbar till exempel med att utveckla våra förmågor när det gäller machine learning för att kunna göra fler maskinella granskningar, säger Bengt Wiktorén.

Läs mer: Arbetsförmedlingen: Vi är inga domare

Foto på Gunilla Krieg: Patrik Nygren/Unionen

Varning för:

  • Företaget erbjuder endast provisionsbaserad lön eller rörlig lön.
  • Företaget saknar kollektivavtal.
  • Har väldigt många annonser ute på många olika orter. Det tyder på hög personalomsättning och innebär troligtvis att många börjar men att många också slutar snabbt.
  • Erbjuder några dagars introduktion utan lön.
  • Kräver att du har egen bil. Står det dessutom att milersättning ingår i provision, så innebär det att du endast får ersättning för bensinen om du lyckats sälja tillräckligt. Risken är att du i slutändan får stå för bensinkostnaderna själv.
  • Erbjuder förskottslön som sen dras på den första intjänade provisionen eller att du får gå en intern utbildningen som du måste betala ur egen ficka. Dessa utbildningar är ofta värdelösa om du söker andra jobb.
  • Har dåliga omdömen när du googlar företaget.
  • Finns med på Svensk Handels varningslista. Där hamnar bland annat företag med oseriösa försäljningsmetoder.
  • Byter namn och försäljningsprodukter ofta.
  • Hamnar i lönetvister med anställda. Stämningar är offentliga och går att få ut via Arbetsdomstolen eller tingsrätterna.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Anställningsvillkor

Så får man äldre att stanna kvar på jobbet

Mer än hälften av tjänstemännen över 50 vill gå i pension i förtid. Här är några högst subjektiva tips på hur man ska få äldre att stanna på jobbet.
Johanna Rovira Publicerad 15 maj 2024, kl 06:01
Pension eller arbeta vidare? Så får du äldre att stanna kvar på arbetet. Till vänster ett cyklande äldre par, till höger en senior kvinna på kontor.
Pension eller jobba vidare? Nyckeln till att behålla erfaren personal är uppskattning och anpassning. Locka äldre arbetstagare med förmåner och flexibilitet. Förbättrar du arbetsmiljön så får du också äldre att stanna. Colourbox.

Pensionsåldern flyttas fram och vi förväntas jobba allt längre. Men vi vill inte – åtminstone inte vi som befunnit oss på arbetsmarknaden ett tag. TCO:s rapport visar att 52 procent av tjänstemännen i åldersspannet 50–67 vill gå tidigare än riktåldern för pension som för närvarande är 67 år.

Svenska Miljöinstitutet sammanställde för några år sedan strategier för att behålla 50-plussarna på arbetsmarknaden. De handlar om att skapa ett gott arbetsklimat där äldre känner sig uppskattade och efterfrågade, men också om flexibilitet och anpassningar av arbetsmiljön, enligt institutets arbetsmiljöspecialister.

Gott så. Det saknas dock mer konkreta exempel. Kollega kan därför erbjuda några anspråkslösa förslag på vad som skulle få åtminstone en snart 60-plussare att sluta tråna efter tidigare pension.

Visa äldre anställda uppskattning 

En åldersrelaterad bonus skulle garanterat få vilken 55-plussare som helst att känna sig uppskattad. Likaså att förlägga konferenser och dylikt på platser med tropiskt klimat, vilket gör underverk för artrosangripna leder. Vissa arbetsgivare har en extra semestervecka när man fyllt 40, men varför stanna där? Varför inte fortsätta att premiera åldrandet genom att även införa extra semesterveckor vid 50, 60 och 70?

Flexiblare arbetsuppgifter

Om man under de sista arbetsåren får koncentrera sig på det man är bäst på,  kan det innebära att man fortsätter jobba, konstaterar Svenska Miljöinstitutet. Att de seniora medarbetarna får första tjing på alla roliga arbetsuppgifter vore alltså rimligt, liksom att de slipper allt tradigt trökjobb.

Anpassning efter ålder

Det kan vara svårt att veta vad som egentligen avses med anpassning, men att byta ut fruktkorgarna mot skålar med gröna marmeladkulor kan vara ett steg i rätt riktning. 

Att anpassa kontorstiden efter dygnsrytmen hos äldre torde vara en självklarhet – låt 6–2 bli det nya 9–5. Texten i alla utskrifter, trycksaker och litteratur på kontoret ska dessutom vara minst tio punkter stor och oskicket att använda färgad text totalförbjuds.

Åldersmedveten kultur

För att få  mogna medarbetare att stanna längre i sin tjänst är det viktigt att deras kunskaper och erfarenheter tas till vara.  Att ungtuppar och ålderister som förlöjligar och fnissar åt äldres bidrag i diskussioner omedelbart förses med en dumstrut är minst lika viktigt. Medarbetare som mumlar i skägget bör dessutom få löneavdrag.

Man skulle också kunna inrätta en ny tjänst – åldersombudsman, vars arbetsuppgifter består i att bevaka de äldres intressen och serva de mognare medarbetarna på allehanda sätt efter personliga önskemål.

Bra arbetsmiljö åt alla 

Egna rum till alla vore rimligt eftersom kontorslandskap är förödande på alla upptänkliga sätt. Men åtminstone de som fyllt 55 borde omgående förses med egna rum för att slippa släpa runt på tunga kontorsattiraljer och komma undan tjattret på de öppna arbetsytorna.

Arbetsgivaren slipper därmed införa fler vilrum, eftersom  50-plussare då kan ta en behövlig paus på den obligatoriska soffan i det åldersanpassade egna rummet där de själva kan reglera värmen så att den är optimal för blodcirkulationen.

Den arbetsgivare som verkligen månar om sina till åren komna anställda ser, utöver ovanstående tips, också till att sätta guldkant på de sista ljuva arbetsåren genom att installera margaritamaskiner på varje våningsplan samt införa obligatoriska arbetsplatsträffar med powerpoint-presentationer av barnbarn och katter.