Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

"Jobbet som säljare kan vara värre än arbetslöshet"

Trots att det är en myndighet som publicerar jobbannonserna på Arbetsförmedlingens Platsbank finns ingen garanti för att det är schysta jobb. En del säljjobb kan till och med vara värre än att vara arbetslös, enligt Unionens ombudsman. Här är varningssignalerna att se upp med.
Lina Björk Publicerad 15 oktober 2020, kl 07:30
 Simon Rehnström / SvD / TT, Anders Wiklund / TT
"Det gör mig ledsen är att anställda som söker säljjobb via Platsbanken kommer i kontakt med ett oschyst arbetsliv och förlorar tron på både myndigheter och sig själva", säger Unionens ombudsman Gunilla Krieg. Simon Rehnström / SvD / TT, Anders Wiklund / TT

Högpresterande och glad. Snabbfotad och sprudlande. Är du en stresstålig, tävlingsinriktad person som tycker om att prestera och leverera? Då kanske du passar i vårt galna gäng.

Så presenteras säljjobben i många av de 1 500 annonser som ligger ute på Platsbanken just nu. I en tredjedel av dem krävs ingen tidigare erfarenhet, däremot lockar företagen med skyhöga löner – om du är villig att kavla upp ärmarna. Gunilla Krieg, central ombudsman på Unionen reagerade på personlighetskraven i säljannonser redan för 20 år sedan.

Läs mer: Hårdare klimat för säljare

– Det förekommer en sjuk företagskultur främst inom området företags- och eventsälj, som har lite av sektinslag. Först tävlar arbetssökande om att få jobbet, sedan måste du bevisa att du kan bita ihop när det blir högt tryck. De som säljer mest lyfts upp som stjärnor och de som säljer minst får veta att det är deras eget fel.

– De som säger upp sig blir i vissa företag behandlade som svikare och det är vanligt att företag uppmanar säljarna att inte ha kontakt med dem, precis som i sekter. Det är en väldigt farlig arbetsmiljö.

Risk att bli utan lön

Både anställningsformer och lön varierar. Vanligast är att lönen består av en fast del och en provisionsbaserad del. Den senare beror av hur mycket du säljer. En del arbetsgivare erbjuder optioner i företaget, värdepapper som kan ge utdelning vid en försäljning.

Läs mer: Sofia jobbade som säljare – kunde inte leva på lönen

– En provisionsbaserad lön kan innebära att du tjänar mycket pengar, men gör det oftast inte. I en del fall tjänar du noll kronor en månad och i värsta fall kan du gå back.

De fall där du riskerar att betala för att jobba är bland företag som vill att du ska stå för egen bil och bensinkostnader vid hembesök hos kunder. När milersättningen ingår i provisionen omvandlas den rörliga delen av lönen till en kostnadsersättning.

– Arbetsgivare hävdar att det är en bra grej för att det är skattefritt. Men det innebär också att du redan från början ligger back för att du ska stå för bensin- eller dieselkostnaderna själv, säger Gunilla Krieg.

Ett problem för fackförbunden har genom åren varit att de mest oseriösa företagen inom säljbranschen byter kostym när deras rykte försämras. Trots att de anmäls till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, och Konsumentverket, och genomgår lönetvister mot anställda kan de starta upp på nytt, om än med nytt namn och koncept. En produkt byts ut mot en annan, men försäljningsmetoderna och personalpolitiken är densamma.

Läs mer: "Man måste vara stark, annars går man sönder"

– Jag ser ju att de här företagen har flera hundra annonser ute på Platsbanken. Samma företag som tidigare men i ny skrud, säger Gunilla Krieg.  

Ett annat bekymmer är enligt facket att företagen har blivit väldigt skickliga på att rekrytera ungdomar direkt från gymnasiet, som inte är fackligt anslutna och som står utan hjälp när de inte får ut någon lön eller går in i väggen av de dåliga arbetsförhållandena.

Oseriösa jobb via Arbetsförmedlingen

Ytterligare ett bekymmer är att Arbetsförmedlingens jobbsajt Platsbanken publicerar över en miljon jobb per år. Men att ett säljjobb hittas på en myndighets webbsajt betyder inte att det är schyst. En godkänd annons innebär ingen kvalitetsstämpel. Arbetsförmedlingen undersöker om annonsen följer vissa villkor: att den inte innehåller något lagbrott, har tjänster av sexuell karaktär, är diskriminerande eller att den som söker jobbet ska betala för att få det. I övrigt finns en gråzon av jobb med tvivelaktiga anställningar: homepartyn där du själv raggar kunder eller säljtjänster där du ska stå för material och resor.

– För de annonser som kommer in via webben finns en maskingranskning som i huvudsak fångar upp diskriminerande ord och uttryck. De som förs över direkt gör vi stickprover på, säger Bengt Wiktorén, chef för Arbetsförmedlingens enhet Digitala tjänster för arbetsgivare.

– I övrigt är vi beroende av att våra besökare gör oss uppmärksamma på oegentligheter och då har vi rutiner för att hantera det Om det visar sig att en arbetsgivare inte är vad den utger sig för att vara tar Platsbanken bort annonsen. När ett företag agerat grovt vilseledande har man även möjlighet att stänga av det från Arbetsförmedlingens tjänster. Det händer dock sällan.

Läs mer: Ställ högre krav på Platsbanken

Unionens Gunilla Krieg tycker inte att det räcker. Hon har varit med om att företag blivit avtängda i sex månader, för att sedan börja publicera annonser för fullt igen.

– Det som gör mig ledsen är att anställda som söker säljjobb via Platsbanken kommer i kontakt med ett oschyst arbetsliv och förlorar tron på både myndigheter och sig själva. Det finns hundratals jobb på Arbetsförmedlingens Platsbank som är värre än att vara arbetslös, säger Gunilla Krieg.

Hon skulle gärna se att Arbetsförmedlingen tog ansvar för det som publiceras, eller åtminstone hade en varningstext om att det förekommer att oseriösa företag annonserat på Platsbanken och hur arbetssökande ska göra för att undvika svartjobb och jobb som inte ger någon lön.

Enligt Bengt Wiktorén på Arbetsförmedlingen finns det inte någon möjlighet att anmäla annonser direkt på sajten. Däremot kan man ta kontakt med Arbetsförmedlingens kundtjänst som då kommer att ta kontakt med arbetsgivaren.

Är Platsbanken ett pålitligt ställe att söka säljjobb på?
– Ja, Platsbanken är en pålitlig plats för lediga jobb. Med tanke på hur många annonser som publiceras och hur många besök vi har så är nivåerna av fel och klagomål väldigt låga. Sen finns det så klart saker vi kan bli bättre på. Vi jobbar till exempel med att utveckla våra förmågor när det gäller machine learning för att kunna göra fler maskinella granskningar, säger Bengt Wiktorén.

Läs mer: Arbetsförmedlingen: Vi är inga domare

Foto på Gunilla Krieg: Patrik Nygren/Unionen

Varning för:

 • Företaget erbjuder endast provisionsbaserad lön eller rörlig lön.
 • Företaget saknar kollektivavtal.
 • Har väldigt många annonser ute på många olika orter. Det tyder på hög personalomsättning och innebär troligtvis att många börjar men att många också slutar snabbt.
 • Erbjuder några dagars introduktion utan lön.
 • Kräver att du har egen bil. Står det dessutom att milersättning ingår i provision, så innebär det att du endast får ersättning för bensinen om du lyckats sälja tillräckligt. Risken är att du i slutändan får stå för bensinkostnaderna själv.
 • Erbjuder förskottslön som sen dras på den första intjänade provisionen eller att du får gå en intern utbildningen som du måste betala ur egen ficka. Dessa utbildningar är ofta värdelösa om du söker andra jobb.
 • Har dåliga omdömen när du googlar företaget.
 • Finns med på Svensk Handels varningslista. Där hamnar bland annat företag med oseriösa försäljningsmetoder.
 • Byter namn och försäljningsprodukter ofta.
 • Hamnar i lönetvister med anställda. Stämningar är offentliga och går att få ut via Arbetsdomstolen eller tingsrätterna.
Anställningsvillkor

Lön eller förmån – så ska du tänka

Extra semester, billigare lunch eller sjukvårdsförsäkring. En jobbförmån kan vara lockande. Men tänk dig för innan du tackar ja till en förmån i stället för högre lön.
David Österberg Publicerad 27 oktober 2022, kl 07:14
Sedlar i hand och man i solstol som blickar ut över landskap.
Tänk dig för innan du tackar ja till en förmån i stället för högre lön. Foto: Henrik Montgomery/TT, Shutterstock

De flesta av oss har en eller flera löneförmåner. En del tänker vi kanske inte på som förmåner, men gratis frukt och kaffe på jobbet räknas faktiskt dit. Friskvårdsbidrag, julklapp och gym på jobbet likaså.

Ovanstående är exempel på skattefria förmåner. Sådana är en utgift för arbetsgivaren, men gratis för dig. Syftet är att göra jobbet lite trevligare och hjälpa medarbetarna att hålla sig friska.

Julklappar får kosta 450 kronor

För att en förmån ska vara skattefri ska den erbjudas alla anställda. Den ska också ha en naturlig koppling till jobbet och inte kunna bytas mot pengar. Gåvor får inte ha ett för högt värde: Julklappen får kosta max 450 kronor och en present till den som fyller 50 eller går i pension som mest 15 000 kronor.

Det finns också skattepliktiga förmåner. En del arbetsgivare erbjuder till exempel sina anställda hushållsnära tjänster, privatresor, billigt semesterboende eller gratis lunch. På sådana förmåner måste medarbetaren betala skatt.

Skatt på förmåner

Skatten räknas ut genom att värdet på förmånen läggs ovanpå den vanliga lönen. Om du utan förmån tjänar 30 000 kronor i månaden och betalar 30 procent i skatt har du en nettolön på 21 000 kronor. Om du får ett lunchhäfte som är värt 1 000 kronor får du betala skatt på 31 000 kronor. Nettolönen blir då 20 700 kronor. Lönen blir med andra ord 300 kronor lägre och du kan köpa lunch för 1 000 kronor.

Ytterligare ett sätt att skaffa sig en förmån är att löneväxla. Då byter man helt enkelt en del av bruttolönen mot något man vill ha, som en bil eller extra pensionsinbetalningar. Men löneväxling är bara bra om man tjänar mycket pengar: Den som har en bruttolön under 47 748 kronor efter växlingen tjänar inte på att löneväxla. Det beror på att exempelvis pension, sjukpenning och föräldrapenning baseras på din bruttolön.

Skriv avtal om förmåner

I en löneförhandling kan det hända att arbetsgivaren erbjuder dig en förmån i stället för högre lön. Det kan vara en bra affär både för dig och din arbetsgivare.

Om du tackar ja ska du se till att ni skriver ett avtal om vad ni har kommit överens om och hur mycket förmånen är värd i pengar. Annars finns risken att din arbetsgivare plockar bort förmånen eller att den tappar i värde över tid.

Tänk också på att en förmån inte räknas in i din bruttolön när Försäkringskassan räknar ut vad du ska få i exempelvis sjuk- eller föräldrapenning.

För- och nackdelar med förmåner

+ Kostar dig mindre jämfört med om du hade köpt saken/tjänsten själv.

+ Skattemässig fördel för arbetsgivaren jämfört med högre lön. Kan därför vara lättare att få arbetsgivaren att gå med på.

– Du bestämmer inte själv vad du gör med din lön.

– Förmånen höjer inte din bruttoinkomst och därmed inte heller din sjuk- eller föräldrapenning.

Exempel på skattepliktiga förmåner

 • Företagsbil som används privat.
 • Hushållstjänst.
 • Måltid.
 • Resa utanför tjänsten.
 • Semesterbostad.

Exempel på skattefria förmåner

 • Mobiltelefon.
 • Friskvårdbidrag.
 • Julklapp.
 • Enklare förtäring, exempelvis frukt.
 • Gym på jobbet.

Källor: Unionen, Skatteverket, Benify