Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

Jobbet blev en chock

Emma Fransson fick barn tidigt och hade svårt att hitta jobb. När bokningsföretaget hörde av sig och ville att hon började jobba direkt lät det för bra för att vara sant. Det var det också.
Lina Björk Publicerad 11 maj 2015, kl 07:56
Kristina Wirén
Emma Fransson har lärt av sina misstag. När hon i dag får ett jobberbjudande undersöker hon först om företaget är vad det utger sig för att vara. Kristina Wirén

Jag blev så glad när de ringde

Företaget, vars affärsidé var att sminka personer åt agenturer och sedan sälja bilderna, drevs av en ung kille och hans mamma. Även om stämningen oftast var god var det lite vilda västern på kontoret. Det fanns inga regler om arbetstid eller dygnsvila, planeringen för kommande jobb var noll och ingen såg skymten av ett kollektivavtal.

– Jag blev så glad när de ringde och ville att jag skulle börja hos dem. Men jag märkte snart att arbetsförhållandena var dåliga, säger Emma Fransson.

Emma hade blivit lovad högre lön och en tillsvidareanställning, men när sex månader hade gått förlängdes provanställningen och lönen blev kvar på samma nivå. Eftersom Emma bodde en bit ifrån sitt jobb och resekostnaderna blev höga blev det droppen.

Jag hade ingen aning om mina rättigheter

Men när hon sagt upp sig kom nästa chock. Arbetsgivaren hade inte registrerat att hon jobbat på företaget och inte skattat hennes pengar, vilket gjorde att hon inte hade rätt till någon arbestlös­hetsersättning.

– Innan det här hände visste jag ingenting om kollektivavtal eller vad facket gör. Jag hade ingen aning om mina rättigheter, men jag kontaktade mitt fackförbund som drev ärendet med a-kassan vidare.

I dag jobbar Emma Fransson i receptionen på Inwido, som tillverkar fönster och dörrar. Hon är konsult via Manpower och har, med historiens erfarenheter, kunnat resonera kring skillnaden mellan att jobba på ett litet företag utan kollektiv­avtal och på ett större företag där lön, semester, försäk­ringar och pension finns reglerat.

– När jag började gick de igenom allt från hur jag kan ta ut ledig tid till vilka försäkringar jag har. Det kändes ärligt och tryggt.

Dåliga jobberfarenheter gjorde också att Emma Fransson engagerade sig i Ung Arena, en samverkans­grupp för unga medlemmar i Unionen, som bland annat stöttar unga som vill engagera sig fackligt. Hon tror att fler unga skulle behöva känna till sina rättigheter och veta vad de kan göra när de blir illa behandlade på sitt jobb.

– De som är nya på arbetsmarknaden måste känna till vilken hjälp de kan få och vilka rättig­heter de har, annars är det lätt att bli utnyttjad. Folk jobbar dygnet runt på dåliga jobb utan att få ut någon lön. Det blir man sjuk av.

Jag är mer på min vakt

Erfarenheterna efter jobbet på bokningsföretaget har gjort Emma Fransson misstänksam mot annonser som verkar för bra för att vara sanna.

– Jag är mer på min vakt. Om företaget letar desperat efter folk så finns det förmodligen en orsak till det. Jag läser på och kollar upp om bolaget exi­sterar och verkar pålitliga. Och det uppmanar jag alla att göra. Gå med i facket, kolla upp dina rättigheter och låt dig inte luras av företag som beter sig illa. 

Emmas tips

  • Ring ditt fackförbund för råd och stöd.
  • Googla företaget och kontrollera att de exi­sterar och verkar pålitliga.
  • Om något verkar oklart, ring upp och ställ frågor.

Försök att se bakom fasaden
Arbetsgivare som ska anställa vill gärna veta så mycket som möjligt om dig i förväg. Men se till att även du får  mesta möjliga information om företaget – då minskar  risken för att bli utnyttjad.

Företaget saknar kollektivavtal

  • Det behöver inte betyda att arbetsgivaren är oseriös, men det betyder att du inte är garanterad en minimilön. Du går också miste om i snitt 6 000 kronor i månaden i tjänstepension utöver den allmänna pensionen.

Många annonser

  • Stora företag kan naturligtvis ha många tjänster ute, men håll koll på mindre företag som ständigt annonserar efter ny arbetskraft. Varför är personalomsättningen så stor?

Annonser

  • Var annonseras jobben? På Platsbanken annonserar arbets­givarna gratis. Annonser i tidningen kostar mer och betyder rimligtvis att företaget är villigt att satsa för att hitta rätt kandidat.

Provisionslön

  • Att bara få betalt baserat på hur mycket du sålt kan innebära väldigt låg lön.

Krav på egen bil

  • Om avtalet kräver att milersättning ska ingå i lönen bör du dra öronen åt dig. Det innebär i praktiken att du får stå för alla bensinkostnader vid exempelvis kundbesök. Vid långa resor och låg provision kan det i slutändan betyda att du får betala för att jobba.

Vad säger före detta anställda?

  • Googla företaget, kolla upp hur många annonser som ligger ute och om det finns före detta anställda som uttalat sig. På allabolag.se kan du dessutom se omsättning, antal anställda och resultat.