
Omstruktureringarna i flygbranschen har gynnat många, såväl näringsliv som konsumenter har tjänat på de låga biljettpriserna. Men utvecklingen har till stor del gått ut över de flyganställda.
– Det är orimligt att det är de anställda som betalar priset. Vår uppgift som facklig organisation är att göra allt vi kan för att se till att avtal, lagar och regler gör det omöjligt att utnyttja personal på det sätt som sker i dag, säger Martin Linder, Unionens andre vice ordförande, och menar att det även gäller sett ur ett medborgerligt perspektiv.
– Man har ett ansvar som kund och konsument.
Enligt Martin Linder kämpar Unionen för att förbättra arbetsmiljösituationen som drabbar kabinpersonalen både fysiskt och socialt, så att de kan fungera som människor och hinna återhämta sig.
– Schemaläggningen gör att många av våra medlemmar måste gå upp och jobba mitt i natten, arbetsgivarna överutnyttjar regelverket och pressar personalen. Det ser vi inte minst i sjukskrivningarna hos SAS.
Företagen utnyttjar dessutom möjligheten att ta in bemanningsanställda. Ett exempel är Norwegian som sagt upp hela sin kabinpersonal för att sedan ta in dem via ett bemanningsföretag.
Av säkerhetsskäl vill Unionen se ett krav om att minst 50 procent av kabinpersonalen och piloterna ska vara direktanställda av bolaget. Ett krav som redan finns från den europeiska säkerhetsorganisationen EASA när det gäller underhållspersonal.
Unionen menar att den möjlighet som finns att utnyttja regelverket måste täppas till, både på nationell och på europeisk nivå. Förutom att kryphålen drabbar de anställda skapar de en osund konkurrens som går ut över bolagen.
– Hela branschen är pressad och därför vet vi att vi inte kan driva de här kraven mot enskilda bolag. Det måste upp på så hög nivå som möjligt. Jag skulle bli väldigt förvånad över den politiker som inte tycker att våra förslag är rimliga, säger Martin Linder.
Förslagen han syftar på presenteras i rapporten ”Flygets framtid” i vilken Unionen redogör för flygbranschens problem och utmaningar. Förhoppningen är att påverka politiker på både nationell nivå och EU-nivå.
Unionen vill ...
- Att minst hälften av anställda med säkerhetsansvar i sitt arbete, både i luften och på marken, ska vara direktanställda i företaget de arbetar för.
- Att schemaläggningen av arbetspass ska ta hänsyn till behovet av vila under och mellan passen. Unionen kräver större facklig insyn och att Arbetsmiljöverket och Transportstyrelsen tar sitt ansvar och granskar schemaläggningen.
- Att regeringen i EU-arbetet bättre ska skydda enskilda arbetstagares rättigheter gentemot flygbolagen, genom att förtydliga de gemensamma regelverken för att begränsa den osunda konkurrensen på flygmarknaden som leder till social dumpning.