Annons
Annons
 • Foto: TT

Allt fler fastnar i arbetslöshet

Publicerad 5 maj 2014, kl 15:28

Antalet arbetslösa som står långt från arbetsmarknaden har ökat kraftigt visar årets arbetsmarknadsrapport. Praktikplatser och utbildningar har inte haft önskad effekt.

På fem år har antalet arbetslösa som har extra knepigt att få jobb fördubblats och i dag räknas 250 000 tillhöra den grupp som Arbetsförmedlingen i sin rapport kallar utsatta. Dit räknas personer utan gymnasieutbildning, äldre, utlandsfödda och personer med nedsatt arbetsförmåga på grund på funktionsnedsättning.

- Det är delvis en effekt av lågkonjunkturen. Forskning visar att de här grupperna blir kvar i arbetslöshet även efter att konjunkturen svängt, säger Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på centralorganisationen TCO.

Ju längre arbetslöshet desto svårare blir det att hitta jobb. Det beror inte enbart på att den arbetssökande tappar motivationen eller stigmatiseras av ett långt uppehåll i sitt cv, utan också av att arbetsgivarna höjt ribban rent generellt för vilka de anställer.

- Fullgjord gymnasieutbildning har blivit en inträdesbiljett för att överhuvudtaget kunna konkurrera om jobben. Även på jobb där det egentligen inte behövs krävs numer gymnasieutbildning. Det har blivit en sorts markör för arbetsgivarna, säger Roger Mörtvik.

Att satsa enbart på att lära dessa arbetssökande att söka jobb mer effektivt, vilket har varit utgångspunkten i arbetsmarknadspolitiken, räcker inte, enligt Mörtvik, som i stället efterlyser större utbildningsinsatser, starka individuella subventioner men framför allt fler nya jobb.

- Väldigt många av de här utsatta grupperna får inte arbete oavsett hur många jobb de söker, säger Roger Mörtvik.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Debatt: Kritik av arbetsgivare i sociala medier

  Vad du får och inte får säga om din arbetsgivare i sociala medier är oklart. I framtida avtalsförhandlingar måste gränsen bli tydlig kring anställdas rättigheter och skyldigheter, skriver Unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Försämrad psykisk hälsa under pandemin

  Ensamhet, oro, en känsla av meningslöshet. Nära hälften av Unionens medlemmar uppger att deras psykiska hälsa har försämrats under pandemiåret, visar Kollegas undersökning.