Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

"ABB:s bud inte seriösa"

Facken på ABB har stämt bolaget på en miljard kronor i skadestånd. Nu har förhandlingarna slutat i oenighet och facken är kritiska till bolagets bud.
Ola Rennstam Publicerad
Urs Flueeler/AP Photo/Keystone//TT
Urs Flueeler/AP Photo/Keystone//TT

Bara ett par dagar innan ABB offentliggjorde försäljningen av kraftdivisionen Power Grids till japanska Hitachi hade man ett bolagsstyrelsemöte. Representanter från facken var på plats.

– Vi ställde frågor på mötet men fick inga vettiga svar. De övriga ledamöterna i styrelsen visste om det och de hade sina chanser att informera oss, säger Dennis Bäckman, ordförande för Pappers avdelning på ABB i Figeholm.

Affären uppskattas vara värd cirka 100 miljarder kronor och omfattar 4 150 ABB-anställda i Sverige. Trots det hölls alltså inga förhandlingar med Unionen och de andra fyra fackförbunden: Sveriges Ingenjörer, Ledarna, IF Metall och Pappers.

– Man säljer 65 procent av bolaget utan att vi som sitter i bolagsstyrelsen får information. Jag har suttit i ABB:s olika styrelser i 20 år och har aldrig varit med om något liknande. Mbl-brott sker tyvärr var och varannan dag men att bryta mot aktiebolagslagen och lagen om styrelserepresentation är jätteallvarligt, säger Dennis Bäckman.

Kollega har tidigare berättat att de lokala facken kräver skadestånd av ABB på 1 procent av försäljningssumman, det vill säga en miljard kronor, för att man underlät att informera bolagsstyrelse och fack om försäljningen. Tvisteförhandlingen mellan parterna hölls i förra veckan, och avslutades i oenighet.

Läs mer: Unionen kräver skadestånd från ABB

– Buden som ABB kom med var inte seriösa, de var alldeles för låga. Vi vet att man inte kan få en miljard i skadestånd enligt svensk lagstiftning men några miljoner i alla fall, mellan 300 000 - 500 000 kronor till varje organisation är realistiskt, säger Dennis Bäckman.

Enligt Pappers ordförande är den svenska ABB-ledningen bakbunden från den högsta ledningen i Zürich, som inte förstår svensk arbetsrättslagstiftning fullt ut.

Den lokala tvisteförhandlingen har strandat och ärendet är skickat till central förhandling. När förhandlingarna mellan de fem fackförbunden och ABB, i det här fallet de två arbetsgivarförbunden Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna, blir av är inte bestämt.

Kollega har sökt representanter från Unionens klubb på ABB utan resultat.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.