Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Unionen: Farhågor med inkomstkrav i a-kassan

Unionen är positivt till att a-kassan föreslås bli enklare och omfatta fler. Men förbundet ser också problem med den nya modellen som är tänkt att grunda sig på inkomst.
Ola Rennstam Publicerad
Fredrik Sandberg / TT, Stina Stjernkvist / TT
Unionen är kritiskt till att utredningen inte föreslår några höjda ersättningsnivåer i a-kassan. Fredrik Sandberg / TT, Stina Stjernkvist / TT

I somras lämnade den så kallade A-kasseutredningen över sitt förslag till regeringen. Utredningen föreslår bland annat att rätten till a-kasseersättning i framtiden ska grunda sig på inkomst, i stället för som nu på arbetad tid. För att uppfylla kravet kommer det att krävas en inkomst på sammanlagt 120 000 kronor under de senaste 12 månaderna, samt minst 10 000 kronor i månadsinkomst under minst fyra av dessa månader.

Nu är förslaget ute på remiss och Unionen är försiktigt positivt till införandet av ett inkomstvillkor i arbetslöshetsförsäkringen.

– Vi tror och hoppas att det kan leda till en enklare och mer förutsägbar försäkring som omfattar fler. Men det är viktigt att villkoren utformas så att försäkringen blir ordentligt breddad, säger Markus Sjöstedt, förbundsjurist och en av dem som utrett konsekvenserna av den föreslagna modellen.

– Det har länge varit ett stort problem att många stått utan försäkringsskydd på grund av att kraven har varit för högt ställda. Det gäller framför allt för många unga och den grupp som arbetar oregelbundet.

Unionen håller med a-kasseutredningens slutsats att dagens regelverk som baseras på arbetad tid är snårigt och att det kan vara svårt för försäkringstagare att bedöma vilken ersättning man kommer att få om man skulle bli arbetslös. Tanken med den nya modellen är att a-kassorna ska ges möjlighet att begära in inkomstuppgifter från Skatteverket och därmed kan handläggningstiderna kortas och krånglet med olika intyg minska.

– För många som jobbar oregelbundet är det i dag svårt att veta vad de egentligen har för försäkringsskydd, med det här förslaget kommer det att bli tydligare, vilket skulle vara värt mycket, konstaterar Markus Sjöstedt.

Läs mer Utredning: "Alla ska ha rätt till a-kassa"

Den nya föreslagna arbetslöshetsförsäkringen kommer, enligt Unionen, bli enklare och mer transparent för det stora flertalet. Men förbundet ser också farhågor med att gå från ett arbetsvillkor till ett inkomstvillkor. Enligt förslaget kvalificerar den som har hög lön sig lättare för ersättning än den som har en låg lön. Att personer med höga inkomster snabbt når taket i försäkringen skulle kunna innebära ett lägre incitament att vara medlem i a-kassan över tid och därmed bidra till finansieringen.

Utredningen föreslår inte några höjda ersättningsnivåer i a-kassan, vilket Unionen är kritiskt till.

– Vi anser att ersättningen i försäkringen måste spegla inkomstbortfallet och följa inkomstututvecklingen i samhället i övrigt. Men i stället har försäkringen urholkats genom att taket inte har höjts på många år, om man bortser från de tillfälliga coronareglerna.

Unionens utredning kommer att ligga till grund för centralorganisationen TCO:s remissyttrande till regeringen.

Bild på Makus Sjöstedt: Patrik Nygren/Unionen

A-kasseutredningen

Utredningen om arbetslöshetsförsäkringen påbörjades för två år sedan på uppdrag av den förra regeringen. Syftet var att hitta förslag som gör att fler kvalificerar sig för a-kassa. Ersättningen skulle dessutom baseras på inkomst i stället för som i dag på arbetad tid. Utredningen presenterades den 16 juni i år och är nu ute på remiss. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Läsarna om a-kassan: ”Skrämmande läsning”

”Skrämmande”. ”Hemskt och sorgligt”. ”Fruktansvärt”. Många har reagerat starkt på Kollegas granskning av väntetiderna hos Unionens a-kassa.
David Österberg Publicerad 7 november 2024, kl 06:02
Kollega granskar Unionens a-kassa. Kollage med de artiklar i ämnet som Kollega hittills publicerat.
Förra veckan publicerade Kollega en granskning av de långa väntetiderna hos Unionens a-kassa. Många arbetslösa tvingades vänta i månader på ersättning, vilket ledde till ekonomiska svårigheter och ångest. Kollegas läsare har reagerat kraftigt på uppgifterna i artiklarna. Här är några av reaktionerna. Kollage: Susanna Sethfors Holmquist.

Förra veckan publicerade vi vår granskning av de långa väntetiderna hos Unionens a-kassa. När situationen var som värst tvingades många arbetslösa vänta i flera månader på ersättning. Här är några av alla de reaktioner som publiceringen väckt:

 

A-kassan är ju den inkomst man har när man blivit av med jobbet. Hyra, mat mm ska ju betalas så självklart ska det inte ta mer än en månad innan a-kassan börjar betalas ut.”

 

” Helt otroligt att människor ska behöva skuldsätta sig för att överleva.”

 

” A-kassan idag skapar psykisk ohälsa & skulder.”

 

”Att skylla på ett IT-system signalerar ju bara inkompetens vid upphandling och implementation.”

 

”Jag behövde vänta tre månader innan jag fick ut min a-kassa. Som tur var hade jag besparingar som jag kunde ta ifrån men alla har ju inte det.”

 

”Tycker att det är super när media granskar och går till djupet med haveri inom egen organisation eller sfär omkring. Då kan vi uppnå förbättringar och förklaringar.”

 

”Skrämmande läsning.”

 

”Så hemskt och sorgligt att läsa om konsekvenserna. Vad bra att Kollega finns där och kan granska!”

 

”Långa handläggningstider är förödande för personer med en svag ekonomisk ställning. Dit hör bland andra många arbetssökande och många som väntar på besked om sjukersättning.”

 

”Det kan ju krascha en ekonomi för många och det är inte okej!”

 

”Så fruktansvärt att det kan få vara så här!”

 

”Tragiskt!”

 

”Känner att det skönt att jag är utanför arbetslivet. Lider med alla drabbade.”

 

”Vi har ju faktiskt betalat varje månad för en arbetslöshetsförsäkring. Det är inte bara en hand-out av snälla farbror staten.”

 

”Det som beskrivs i inlägget är totalt orimligt! Jag vet inte hur kassorna styrs men om det är så att reglerna styrs av lag och föreskrifter är det givetvis nödvändigt att tillsätta en utredning.”

 

”Fan vad ruttet.”

 

”Att som Lars, behöva vänta i sju månader borde vara straffbart på någon skala. HELT obegripligt!"