Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

TCO vill se ändrade regler för arbetslösa egenföretagare

Ändra reglerna i a-kassan tillfälligt så att egenföretagare slipper lägga ner sina företag när de söker a-kassa. Det föreslår centralorganisationen TCO. Ett bra förslag anser Unionens nystartade klubb för egenföretagare.
Lina Björk Publicerad 5 juni 2020, kl 07:00
Fredrik Sandberg / TT, Eva Edsjö
TCO vill se tillfälliga förändringar i reglerna för a-kassan så att egenföretagare kan få möjlighet till ersättning utan att lägga ner sitt företag. Fredrik Sandberg / TT, Eva Edsjö

Arbetsmarknaden är tuff för många just nu. Kanske är den extra tuff för egenföretagare som förlorat kunder när marknaden störtdykt. De stödpaket som regeringen hittills presenterat har inte heller omfattat dem då de inte har möjlighet att korttidspermittera sig själva. Nu föreslår Tjänstemännens Centralorganisation, TCO, att regeringen inför två saker. Dels ett stödpaket som riktar sig speciellt till egenföretagare, dels tillfälliga förändringar i reglerna för a-kassan så att egenföretagare kan få möjlighet till a-kassa utan att lägga ner sitt företag.

– Många egenföretagare har just nu inga intäkter. Det betyder att de ibland inte har råd med det mest basala som mat och hyra, så det måste till en förändring och det måste till nu, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.

Det har tidigare gjorts förändringar i regelverket om a-kassa så att du har möjlighet att ha ditt företag ”vilande” fler än en gång, och då ha möjlighet till a-kassa. Men det innebär också att du inte får ha någon aktivitet igång i företaget, exempelvis kontakt med nya och gamla kunder, eller underhåll av hemsida. I praktiken betyder det ofta att företaget dör och att du måste starta om på nytt. TCO har därför föreslagit att man ska kunna ha viss rull på företaget och samtidigt kunna få a-kassa, för att enklare kunna starta upp igen vid bättre tider. En bra idé tycker Unionens klubb för egenföretagare.

– Jag tycker att det låter klokt. Det blir kontraproduktivt att helt stänga ner företaget vid sämre tider för att sedan starta om på noll. På det här sättet finns det möjlighet att företaget får leva vidare, säger Peter Hölje, ordförande för klubben.

Ett annat förslag är ett stödpaket som specifikt riktar sig till egenföretagare.

– Även det är ett bra förslag eftersom vi är en bortglömd grupp i det här. Samtidigt är det viktigt att man har ett stödpaket som fungerar över tid, så att det inte bara blir skattesubventioner som sedan ska betalas tillbaka. Då puttar man ju bara problemet framför sig, säger Peter Hölje.

TCO har tillsammans med Unionen haft samtal med regeringen och samarbetspartierna kring frågan, men ännu inte fått gehör för sina förslag.

–  Det vi möts av är förståelse för problemet. De jobbar med frågan men ger inget löfte om hur det blir. Men det här är en fråga som det är bråttom med om vi vill ha livskraftiga företag i framtiden, säger Therese Svanström.

Foto: Anna-Lena Lundquist

TCO

TCO är en partipolitisk fristående centralorganisation för tjänstemän, som samlar 13 fackförbund, bland annat Unionen.

A-kassa

Unionens a-kassa ska synas för långa väntetider

Unionens a-kassa är återigen under lupp. Orsaken är de långa handläggningstiderna.
Lina Björk Publicerad 25 mars 2024, kl 15:39
Till vänster fasadskylt till Unionens a-kassa, till höger en hand som håller i ett stoppur.
Unionens a-kassa granskas av IAF med anledning av de långa väntetiderna. Foto: Ola Rennstam/Colourbox.

Enligt Inspektionen för arbetslöshetsersättning (IAF), som är den tillsynsmyndighet som ska granska Sveriges alla a-kassor, har Unionens a-kassa den längsta väntetiden av alla. Just nu får den som väntar på besked från a-kassan ha tålamod i genomsnitt sju veckor. Men många har väntat betydligt längre än så. 

I september förra året startade IAF ett tillsynsärende mot Unionens a-kassa, med anledning av de långa väntetiderna. Då var den som längst tio veckor. Ultimatumet från myndigheten löd: få ner handläggningstiderna till fem veckor innan årsskiftet annars kan statsbidraget helt eller delvis dras in.

IAF startar tillsynsärende – igen

I december hade man klarat kravet, men nu har väntetiden ökat igen och IAF har återigen beslutat att inleda ett tillsynsärende mot Unionens a-kassa. Syftet är enligt myndigheten själva att ”följa upp arbetslöshetskassans prioriteringar och arbetssätt”