Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Gå med i a-kassan? Tänk på det här!

I coronans och varslens spår har anställda strömmat till landets a-kassor. Unionens a-kassa har på mindre än en vecka fått 5 000 nya medlemmar. För att ha rätt till ersättning finns dock en del krav.
Lina Björk Publicerad 19 mars 2020, kl 11:05
1STunningArt/Colourbox
För att få ersättning från a-kassan krävs bland annat att du har jobbat en viss tid innan du anmälde dig och blev arbetslös. 1STunningArt/Colourbox

Andra veckan i mars ökade antalet varsel kraftigt. Det märktes inte minst för landets a-kassor där medlemmar strömmar in som aldrig förr. Under gårdagen fick Unionens a-kassa 700 nya medlemmar på några timmar och flera tusen nya medlemmar på mindre än en vecka.

Läs mer: Antalet varsel ökar kraftigt

– Den stora ökningen märks främst sedan i måndags. Det är såklart positivt att människor försäkrar sin inkomst, säger Peter Almgren, chef på Unionens a-kassas rådgivning.

Arbetslöshetsförsäkringen har, liksom andra försäkringar en del villkor för att du ska kunna få ersättning. I korthet handlar det om att du ska vara anmäld till Arbetsförmedlingen, du ska ha jobbat under en viss tid innan du anmälde dig, och stå till arbetsmarknadens förfogande.

Läs mer: Varsel - så funkar det

En annan viktig sak att ha i åtanke är hur länge du varit medlem i a-kassan innan du söker ersättning. Har du varit medlem i minst 12 månader har du möjlighet att få inkomstbaserad ersättning, vilket som mest kan bli 910 kronor per dag. Har du varit medlem kortare tid än ett år får du en grundersättning och den är som mest 365 kronor per dag. När ersättningen betalas ut inleds den alltid med sex karensdagar och under de dagarna får du inga pengar.

De flesta fackförbund har en inkomstförsäkring som kompletterar a-kassan, vilket gör att du kan få upp till 80 procent av din lön. Men att du är med i ett fackförbund betyder inte att du är med i a-kassan och tvärtom. Du har alltså inte tillgång till inkomstförsäkringen för att du är med i a-kassan och har inte möjlighet att söka a-kassa för att du är med i ett fackförbund, då de är skilda från varandra.

På Sveriges a-kassor kan du få hjälpa att välja rätt a-kassa.

A-kassa

  • Sveriges a-kassor och fackförbund är skilda organisationer. Det betyder att om du är endast är med i en a-kassa har du inte tillgång till inkomstförsäkringen och tvärtom.
  • För att få både a-kassa och inkomstförsäkring måste du alltså vara medlem i både ett fackförbund och en a-kassa. Du behöver dock inte vara med i samma a-kassa som det förbund du tillhör.
     
A-kassa

Lång väntan på pengar från Unionens a-kassa

Det är fortsatt långa väntetider på Unionens a-kassa. Anders Magnusson fick vänta 12 veckor på beslut om ersättning.
Lina Björk Publicerad 27 april 2023, kl 06:00
Fasadbild på Unionens a-kassa och en plånbok med sedlar
Det är fortsatt långa väntetider på Unionens a-kassa. En cyberattack och ett nytt ärendehanteringssystem är några förklaringar. Foto: Ola Rennstam/Izabelle Nordfjell/TT.

Vid jul blev en av Sveriges a-kassor utsatt för en cyberattack som gjorde att alla a-kassor valde att stänga ner sina system för att utreda läget. Efter en vecka kunde man starta upp verksamheten igen men det medförde att medlemmar fick vänta extra länge på både beslut och pengar. Unionens a-kassa var dessutom pilot för ett nytt ärendehanteringssystem som skulle införas på samtliga a-kassor, vilket medförde ytterligare förseningar.


Tolv veckor till beslut

Enligt inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen var det fem a-kassor där medlemmar fick vänta längre än vanligt förra året. Och Unionens a-kassa låg i topp. Men det är fortfarande en del grus i maskineriet. En av dem som fått erfara de långa väntetiderna i år är Anders Magnusson, som väntade i 12 veckor på beslut om ersättning och vad som gäller vid studier.

Anders Magnusson
Anders Magnusson

– Det är för dåligt. Jag var tvungen att rapportera in varje vecka men de kunde sitta och trycka på svar i flera veckor. Som tur var gällde min ersättning inte så många dagar men jag tänker på dem med knappa marginaler, få personer har en buffert för tre månader, säger han.

Enligt Harald Petersson, som är chef för Unionens a-kassa hör 12 veckor till ovanligheten. Sedan en tid tillbaka ligger väntetiden på ungefär sex veckor i snitt.

Harald Pettersson
Harald Petersson Foto: Mattias Lindbäck

– Vi ser fortfarande utvecklingsbehov för det nya systemet och jobbar för att få ner väntetiderna ytterligare. Samtidigt är det en komplicerad försäkring och vissa förseningar kan bero på att vi behöver få in mer material eller att personen fått nej och behöver en ny prövning, säger han.

Målet för Unionens a-kassa är att komma tillbaka på normala väntetiden som tidigare var fyra veckor. Till dess är prioriteringsordningen att de äldsta ansökningarna behandlas först.
Unionens a-kassa har ett tillsynsärende hos IAF som ska följa upp hur det nya it-systemet fungerar.

De har längst väntetider i snitt

  • Alfakassan                           9 veckor
  • Kommunalarbetarna          9 veckor
  • Unionen                               6 veckor
  • Livsmedelsarbetarna          6 veckor
  • ST                                          6 veckor
  • Transportarbetarna            6 veckor
  • GS                                         6 veckor
  • Akademikernas                   6 Veckor
  • Småföretagarna                  5 veckor

Källa: IAF:s veckostatistik