Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Gå med i a-kassan? Tänk på det här!

I coronans och varslens spår har anställda strömmat till landets a-kassor. Unionens a-kassa har på mindre än en vecka fått 5 000 nya medlemmar. För att ha rätt till ersättning finns dock en del krav.
Lina Björk Publicerad 19 mars 2020, kl 11:05
1STunningArt/Colourbox
För att få ersättning från a-kassan krävs bland annat att du har jobbat en viss tid innan du anmälde dig och blev arbetslös. 1STunningArt/Colourbox

Andra veckan i mars ökade antalet varsel kraftigt. Det märktes inte minst för landets a-kassor där medlemmar strömmar in som aldrig förr. Under gårdagen fick Unionens a-kassa 700 nya medlemmar på några timmar och flera tusen nya medlemmar på mindre än en vecka.

Läs mer: Antalet varsel ökar kraftigt

– Den stora ökningen märks främst sedan i måndags. Det är såklart positivt att människor försäkrar sin inkomst, säger Peter Almgren, chef på Unionens a-kassas rådgivning.

Arbetslöshetsförsäkringen har, liksom andra försäkringar en del villkor för att du ska kunna få ersättning. I korthet handlar det om att du ska vara anmäld till Arbetsförmedlingen, du ska ha jobbat under en viss tid innan du anmälde dig, och stå till arbetsmarknadens förfogande.

Läs mer: Varsel - så funkar det

En annan viktig sak att ha i åtanke är hur länge du varit medlem i a-kassan innan du söker ersättning. Har du varit medlem i minst 12 månader har du möjlighet att få inkomstbaserad ersättning, vilket som mest kan bli 910 kronor per dag. Har du varit medlem kortare tid än ett år får du en grundersättning och den är som mest 365 kronor per dag. När ersättningen betalas ut inleds den alltid med sex karensdagar och under de dagarna får du inga pengar.

De flesta fackförbund har en inkomstförsäkring som kompletterar a-kassan, vilket gör att du kan få upp till 80 procent av din lön. Men att du är med i ett fackförbund betyder inte att du är med i a-kassan och tvärtom. Du har alltså inte tillgång till inkomstförsäkringen för att du är med i a-kassan och har inte möjlighet att söka a-kassa för att du är med i ett fackförbund, då de är skilda från varandra.

På Sveriges a-kassor kan du få hjälpa att välja rätt a-kassa.

A-kassa

  • Sveriges a-kassor och fackförbund är skilda organisationer. Det betyder att om du är endast är med i en a-kassa har du inte tillgång till inkomstförsäkringen och tvärtom.
  • För att få både a-kassa och inkomstförsäkring måste du alltså vara medlem i både ett fackförbund och en a-kassa. Du behöver dock inte vara med i samma a-kassa som det förbund du tillhör.
     
A-kassa

Sveriges a-kassor: "Finns brister i systemet"

Det nya it-systemet på Unionens a-kassa har lett till rekordlånga väntetider för medlemmarna. Serviceorganisationen Sveriges a-kassor, som har samordnat utvecklingen av systemet håller med om att det finns brister.
Lina Björk Publicerad 1 september 2023, kl 06:00
Till vänster Unionens a-kassa, till höger en bunt med internetkablar.
Det nya it-systemet på Unionens a-kassa har lett till att medlemmar fått vänta extra länge på sina pengar. Foto: Ola Rennstam/Colourbox.
Johan Ahlgren
Johan Ahlgren

– Under 2023 gör Sveriges a-kassor förbättringar i systemet, vilka installeras löpande i olika leveranser till a-kassorna, säger kommunikationschefen Johan Ahlgren.

Sedan det nya ärendehanteringssystemet för Våra sidor infördes under hösten 2022 har handläggningen för försäkringsutredarna havererat. Systemet som skulle automatisera arbetsuppgifter har i stället lett till ökad manuell hantering och varje enskilt ärende tar längre tid. Först ut att testa var Unionens a-kassa, som var pilot för projektet. Sedan följde resten av landets 24 a-kassor efter. Resultatet blev långa väntetider för medlemmarna och stressade och pressade handläggare.

– Vi kan konstatera att systemet inte motsvarade a-kassornas förväntningar. Det var fler saker att åtgärda än vi bedömde innan installationen inleddes. Detta har lett till längre väntetider hos ett antal a-kassor, säger Johan Ahlgren.

Unionens a-kassa pilot för projektet

Att det nya systemet infördes var en del i ett utvecklingsprojekt för att kunna administrera arbetslöshetsförsäkringen så effektivt som möjligt. Det påbörjades inte i år utan har pågått under en längre tid. Den senaste veckostatistiken visar att Unionens a-kassa nu har en genomsnittlig handläggningstid på cirka nio veckor, men många har väntat betydligt längre än så.

Tror du att förtroendet för a-kassan urholkas när medlemmar inte får sina pengar?

– Det är klart att det uppstår en besvikelse för enskilda medlemmar som får vänta på sin handläggning. Men om det påverkar förtroendet för a-kassan i stort är för tidigt att svara på, säger Johan Ahlgren.

Under året kommer sex nya leveranser att installeras i det nya ärendehanteringssystemet, något Johan Ahlgren tror ska kunna förbättra situationen för a-kassorna.

–  Behovet av förbättringar var större än vi hade räknat med, men vi ser att de nya leveranserna redan har lett till bättre resultat så jag har goda förhoppningar om året

Sveriges a-kassor

Sveriges a-kassor är en service- och intresseorganisation som bland annat stöttar Sveriges 24 a-kassor med IT-utveckling, utbildning och kommunikation/opinionsbildning.