Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Värsta ursäkterna för sen ankomst

Trafik, barn, väckarklockor och sömnbrist är de vanligaste ursäkterna för att komma för sent till möten eller jobbet, visar ett par undersökningar som företag låtit göra. Chefer som svarat på enkäterna delade också med sig av mer färgstarka ursäkter de fått genom åren ... Här är ett axplock.
Johanna Rovira Publicerad
Colourbox
Colourbox
  1. Husdjursursäkter: ” Min katt fastnade i toaletten.” ”Hunden åt upp min mobil.””Värmesystemet pajade så jag var tvungen att värma min orm” – samtliga autentiska exempel på ursäkter från hängivna djurägare.
     
  2. Vilda djur: Oavsett om man har husdjur eller ej kan man råka ut för djurincidenter:”En björn stoppade bilen och slog sönder fönsterrutan”. ” En kackerlacka kröp in i mitt öra”. ”En zebra orsakade trafikstockning”.

  3. Morgontoalett. Både ursäkten ”Håret torkade aldrig” och ”Borsten fastnade i håret” har använts som förklaring till sen ankomst. Så även ”Min deo frös fast på fönsterbrädan”.

  4. Väckarklocksstrul. ”Taket läckte så det regnade in på min väckarklocka som gick sönder”är en variant på klassikern att väckarklockan tjorvade.

  5. Barn. Strulig lämning har vi nog alla hört om. Men att ”Sonen låste in mig i bagageutrymmet” är en mer ovanlig förklaring till att någon inte infunnit sig i tid.

  6. Missuppfattningar.”Jag trodde pojkvännen tänkte fria så jag ville ge honom tid att komma till skott”. Tydligen friade aldrig personen i fråga och förhållandet bröts enligt utsago kort därefter.

  7. Vådliga misstag: ”Jag råkade förväxla mina ögondroppar med superlim, så jag var tvungen att åka till sjukhuset”. Eller varianten ”Jag råkade dricka kylarvätska så jag var tvungen att åka till sjukhuset.”

  8. Trafikstrul:Att tågen aldrig kommer i tid känner vi till, men ursäkten” min vänstra blinkers funkade inte så jag kunde bara göra högersvängar” är en variant på trafikursäkt för bilpendlare.

  9. Undanflykter: ”Jag har varit här hela tiden, jag gick bara ut för en nypa luft”. Eller: ”Jag kom till jobbet i tid, men somnade innan jag hann ur bilen” kanske är något mer lättköpta än förklaringen: ”Jag är bara i vägen om jag kommer i tid”.

  10. Obegripliga ursäkter: ”Min karma var i osynk” eller ”Jag vaknade upp på någon annans gräsmatta” lämnar egentligen ingen förklaring till varför man är sen. Det gör däremot ursäkternas ursäkt: ”Jag drömde att jag redan var på jobbet”.

Läs mer: 10 roligaste autosvaren

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Många chefer positiva till kortare arbetstid

Kortare arbetstid skulle inte påverka chefernas arbetsbelastning. Det tror 6 av 10 chefer. Samtidigt befarar många att det blir svårare att nå uppsatta mål. Det visar en undersökning som Chef & Karriär har gjort.
David Österberg Publicerad 16 december 2024, kl 13:04
Kortare arbetstid. Till vänster en man som kollar klockan framför sin dator. Till höger en kvinna med fötterna på skrivbordet.
En Novusundersökning som Kollegas systertidning Chef & Karriär låtit göra visar att 59 % av cheferna tror att kortare arbetstid inte skulle påverka deras arbetsbelastning, men många oroar sig för att det blir svårare att nå uppsatta mål. Foto: Colourbox.

Kortare arbetstid har seglat upp som en het fråga i avtalsrörelsen. Därför har tidningen Chef & Karriär gjort en Novusundersökning om chefernas syn på kortare arbetstid. Här är några av resultaten ur undersökningen.

 

Hur tror du att kortare arbetstid skulle påverka din arbetsbelastning som chef?

Oförändrad: 59 procent.

Ökad: 33 procent.

Minskad: 8 procent.

Vilka konsekvenser skulle kortare arbetstid få för dig i din roll som chef?

Svårare att nå uppsatta mål: 42 procent.

Ökad otydlighet om medarbetare är i tjänst eller ej: 20 procent.

Svårare att kommunicera med medarbetare: 18 procent.

Vilka konsekvenser tror du att kortare arbetstid skulle få för verksamheten?

Oförändrad produktivitet: 38 procent.

Svårare att nå de uppsatta målen: 27 procent.

Ökad produktivitet: 26 procent.

Minskad produktivitet: 21 procent.

Lättare att nå de uppsatta målen: 13 procent.

Hur skulle du upprätthålla produktiviteten vid kortare arbetstid?

Införa nya arbetssätt i organisationen: 60 procent.

Medarbetarna skulle få uträtta lika mycket som tidigare: 31 procent.

Ökad bemanning: 26 procent.

Se över affärsmodellen: 24 procent.