Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Strejkvarslet utökas till bilprovning

Unionen varslar om strejk på fyra bilbesiktningsföretag över hela landet. Detta sedan förhandlingarna med Almega Tjänsteförbunden strandat. Även detta varsel gäller rätten till flexpension.
Ola Rennstam Publicerad
Christine Ohlsson / TT
Bryter strejken ut lär det märkas för bilägare från och med den 18:e april. Christine Ohlsson / TT

Varslet omfattar 1 350 medlemmar inom Almega Tjänsteförbunden och innebär att man lägger ner arbetet på de företag och arbetsplatser som berörs. De varslade företagen är Svensk Bilprovning, Opus Bilprovning, Besikta Bilprovning och Carspect.

– Unionen har tyvärr mött samma ovilja hos Tjänsteförbunden som hos övriga Almegaförbund om att komma överens om ett avtal för flexpension. Har vi inte ett avtal på bordet innan den 18 april går medlemmarna ut i strejk. Vi är beredda, säger Unionens förbundsordförande Martin Linder, i ett pressmeddelande.

Almega kan inte acceptera fackens krav på årliga avsättningar till flexpension, det vill säga extra pensionsavsättningar och en förstärkt möjlighet att gå ner i arbetstid inför pensionen. Förra veckan tecknade Unionen normerande avtal tillsammans med parterna inom industrin, inklusive en fortsatt utbyggnad av flexpension. Unionens medlemmar har avsättningar till flexpension hos alla arbetsgivarorganisationer inom Svenskt Näringsliv, utom Almega.

Tillsammans med Sveriges Ingenjörer har Unionen yrkat på avsättningar till flexpension på alla Almegas branschområden. Totalt finns drygt 105 000 av Unionens medlemmar på Almegas alla avtalsområden, varav 8 600 medlemmar omfattas av de varsel som lagts på onsdagen och torsdagen.

– Unionen vill fortfarande lösa frågan vid förhandlingsbordet. Alla arbetsgivarorganisationer inom Svenskt Näringsliv utom Almega har tecknat avtal om flexpension. Det är tydligt att Almega inte vill ge sina anställda samma förmåner som andra arbetsgivare, säger Martin Linder.

Konflikten bryter ut måndagen den 18 april klockan 12.00 om inte avtal träffats innan dess.

Akademikerförbundet SSR varslade i dag om sympatiåtgärder till stöd för Unionens och Sveriges Ingenjörers konfliktåtgärder inom Almegas avtalsområden IT, telekom och svensk teknik och design. Om konflikten blir ett faktum kommer även SSR-medlemmar på de företag som berörs att gå ut i strejk.

Branscherna som berörs

Almegas sex medlemsförbund som omfattas av varslet är Almega tjänsteförbunden område Utveckling och tjänster, IT- och Telekomföretagen, Svensk teknik och designföretagen, Almega Tjänsteföretagen branschområde Säkerhets- och serviceföretag samt Medieföretagen Public Service-området.
Totalt omfattas 8 600 medlemmar omfattas av de varsel som lagts på onsdagen och torsdagen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Varsel

Facket på Northvolt: ”Folk är ledsna och chockade”

Det har varit en kaotisk dag för de anställda på Northvolt. Victor Matinlassi, klubbordförande i Stockholm, beskriver stämningen som dyster. Men fortfarande finns hoppet om att företaget på något sätt ska överleva.
David Österberg Publicerad 12 mars 2025, kl 16:08
Skylt Northvolt
I dag fick de anställda på Northvolt beskedet att företaget går i konkurs. Pontus Lundahl/TT

Northvolt har verksamhet i Skellefteå, Västerås och Stockholm. Victor Matinlassi är klubbordförande i Stockholm.

Hur har den här dagen varit?

– Ganska kaotisk. Den började vid 7 med att vi i facket fick information från företaget. Vid åtta informerade företaget via intranätet och klockan 9 informerades alla anställda vid samtliga bolag. Vi har haft enskilda möten inom respektive bolag om hur just vårt företag påverkas i den här situationen. Dagen har också handlat mycket om att stötta medlemmar och svara på frågor från dem eller hänvisa frågor vidare till Unionens regionkontor eller rådgivningen.

Victor Matinlassi
Victor Matinlassi, klubbordförande på Northvolt i Stockholm.

Hur är stämningen bland medlemmarna?

– Många är ledsna, andra chockade. Det är ganska dystert. Vi har haft det tufft en ganska lång period. Förra månaden var våra löneutbetalningar försenade, så då låg vi också pyrt till. Men hittills har vi alltid kunnat hitta en kortsiktig lösning och kämpat vidare. Nu räckte det inte och det är extremt tungt. Vi har haft hoppet uppe och trott att det skulle finnas en lösning även den här gången.

Samtidigt kommer det signaler från arbetsgivaren om att det kanske kan gå att fortsätta verksamheten på något sätt. Vad tror du om det?

– Det tror jag definitivt. Det går inte att fortsätta som Northvolt är i dag, men vi har oerhört kompetent personal, vi har fungerande produktion i Skellefteå, vi har börjat få upp volymerna. Så jag hoppas verkligen att någon tar över och driver verksamheten i samma anda som vi har haft.

Jobbar ni som vanligt nu?

– Ja, ända tills konkursförvaltaren ger något annat besked.

Och hoppas att ni får era löner den 25 mars?

– Det hoppas vi. Men det är klart att det finns en risk att det blir en fördröjning.

Har ni mycket kontakt med de förtroendevalda i Västerås och Skellefteå?

– Vi pratar dagligen. Jag känner verkligen med de anställda i Skellefteå där de har det extremt tungt. Jag är mest orolig för den internationella arbetskraft som finns i framförallt Skellefteå, men också i Stockholm och Västerås. De har kommit till Sverige både från länder utanför Europa och från Europa tillsammans med sina familjer. De har byggt ett liv här, så det är klart att jag är orolig för vad som händer med dem. 

Hur har arbetsgivaren skött det här?

– De har varit bra på att informera facken om det ekonomiska läget. Den senaste perioden har vi haft möten varje vecka med företagsledningen om ekonomin och om potentiella investerare på både kort och lång sikt. Så det här kommer inte som en blixt från klar himmel. Vi har vetat om att situationen varit väldigt oroväckande, men hade förhoppningar ända in i det sista om att det kommer att lösas. 

Vad gör ni i klubben de närmaste dagarna?

– Vi finns här för våra medlemmar. Försöker vara ett stöd och hålla stämningen uppe. Vi väntar på beslut från konkursförvaltaren. Jag vet att också Unionen kommer att kontakta konkursförvaltaren för att diskutera medlemmarnas rättigheter och löner.