Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Siffrorna granskas på hotad färgfabrik

Det räcker inte med att gå med vinst. Till sommaren 2015 ska Akzo Nobels fabrik i Gamleby vara borta. Nu har facken begärt att en löntagarkonsult ska titta på underlaget för beslutet.
Niklas Hallstedt Publicerad
Akzo Nobel
Akzo Nobel

- De senaste åren har vi gjort en vinst på 100 miljoner kronor per år, men det räcker tydligen inte, säger Tommy Carlsson, Unionens klubbordförande.

Tillsammans med de övriga facken på företaget har Unionen begärt att en löntagarkonsult ska granska beslutet från i höstas om att flytta verksamheten till Malmö och Lipetsk i Ryssland.

- Vi tycker inte att det finns någon anledning att flytta något som fungerar. Vi måste göra något för våra medlemmar, för att rädda vad vi kan. Men jag tror inte att det hjälper. Koncernledningen har bestämt sig.

Enligt Tommy Carlsson finns risk att företaget tappar kompetens i och med flytten. I samband med att beskedet om nedläggningen kom i höstas sades att det skulle skapas 60 nya tjänster i Malmö.

- Vi har speciella kunskaper, vi har tagit fram många produkter som vi är först och bäst med. Alla tror att det är så enkelt att göra färg, att det bara är att blanda ihop. Men den färg vi gör här är väldigt högteknologisk, säger Tommy Carlsson.

- De förväntar sig att många av de så kallade duktiga personerna ska flytta med till Malmö, men förra veckan var det fyra eller dem av dem som sade upp sig. Det har inte börjat så bra för företaget. De som har kompetens kan få nya jobb i branschen.

Företagets plan är att fabriken ska kunna stängas till sommaren 2015.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Varsel

Facket på Northvolt: ”Folk är ledsna och chockade”

Det har varit en kaotisk dag för de anställda på Northvolt. Victor Matinlassi, klubbordförande i Stockholm, beskriver stämningen som dyster. Men fortfarande finns hoppet om att företaget på något sätt ska överleva.
David Österberg Publicerad 12 mars 2025, kl 16:08
Skylt Northvolt
I dag fick de anställda på Northvolt beskedet att företaget går i konkurs. Pontus Lundahl/TT

Northvolt har verksamhet i Skellefteå, Västerås och Stockholm. Victor Matinlassi är klubbordförande i Stockholm.

Hur har den här dagen varit?

– Ganska kaotisk. Den började vid 7 med att vi i facket fick information från företaget. Vid åtta informerade företaget via intranätet och klockan 9 informerades alla anställda vid samtliga bolag. Vi har haft enskilda möten inom respektive bolag om hur just vårt företag påverkas i den här situationen. Dagen har också handlat mycket om att stötta medlemmar och svara på frågor från dem eller hänvisa frågor vidare till Unionens regionkontor eller rådgivningen.

Victor Matinlassi
Victor Matinlassi, klubbordförande på Northvolt i Stockholm.

Hur är stämningen bland medlemmarna?

– Många är ledsna, andra chockade. Det är ganska dystert. Vi har haft det tufft en ganska lång period. Förra månaden var våra löneutbetalningar försenade, så då låg vi också pyrt till. Men hittills har vi alltid kunnat hitta en kortsiktig lösning och kämpat vidare. Nu räckte det inte och det är extremt tungt. Vi har haft hoppet uppe och trott att det skulle finnas en lösning även den här gången.

Samtidigt kommer det signaler från arbetsgivaren om att det kanske kan gå att fortsätta verksamheten på något sätt. Vad tror du om det?

– Det tror jag definitivt. Det går inte att fortsätta som Northvolt är i dag, men vi har oerhört kompetent personal, vi har fungerande produktion i Skellefteå, vi har börjat få upp volymerna. Så jag hoppas verkligen att någon tar över och driver verksamheten i samma anda som vi har haft.

Jobbar ni som vanligt nu?

– Ja, ända tills konkursförvaltaren ger något annat besked.

Och hoppas att ni får era löner den 25 mars?

– Det hoppas vi. Men det är klart att det finns en risk att det blir en fördröjning.

Har ni mycket kontakt med de förtroendevalda i Västerås och Skellefteå?

– Vi pratar dagligen. Jag känner verkligen med de anställda i Skellefteå där de har det extremt tungt. Jag är mest orolig för den internationella arbetskraft som finns i framförallt Skellefteå, men också i Stockholm och Västerås. De har kommit till Sverige både från länder utanför Europa och från Europa tillsammans med sina familjer. De har byggt ett liv här, så det är klart att jag är orolig för vad som händer med dem. 

Hur har arbetsgivaren skött det här?

– De har varit bra på att informera facken om det ekonomiska läget. Den senaste perioden har vi haft möten varje vecka med företagsledningen om ekonomin och om potentiella investerare på både kort och lång sikt. Så det här kommer inte som en blixt från klar himmel. Vi har vetat om att situationen varit väldigt oroväckande, men hade förhoppningar ända in i det sista om att det kommer att lösas. 

Vad gör ni i klubben de närmaste dagarna?

– Vi finns här för våra medlemmar. Försöker vara ett stöd och hålla stämningen uppe. Vi väntar på beslut från konkursförvaltaren. Jag vet att också Unionen kommer att kontakta konkursförvaltaren för att diskutera medlemmarnas rättigheter och löner.