Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Siffrorna granskas på hotad färgfabrik

Det räcker inte med att gå med vinst. Till sommaren 2015 ska Akzo Nobels fabrik i Gamleby vara borta. Nu har facken begärt att en löntagarkonsult ska titta på underlaget för beslutet.
Niklas Hallstedt Publicerad 15 januari 2014, kl 18:54
Akzo Nobel
Akzo Nobel

- De senaste åren har vi gjort en vinst på 100 miljoner kronor per år, men det räcker tydligen inte, säger Tommy Carlsson, Unionens klubbordförande.

Tillsammans med de övriga facken på företaget har Unionen begärt att en löntagarkonsult ska granska beslutet från i höstas om att flytta verksamheten till Malmö och Lipetsk i Ryssland.

- Vi tycker inte att det finns någon anledning att flytta något som fungerar. Vi måste göra något för våra medlemmar, för att rädda vad vi kan. Men jag tror inte att det hjälper. Koncernledningen har bestämt sig.

Enligt Tommy Carlsson finns risk att företaget tappar kompetens i och med flytten. I samband med att beskedet om nedläggningen kom i höstas sades att det skulle skapas 60 nya tjänster i Malmö.

- Vi har speciella kunskaper, vi har tagit fram många produkter som vi är först och bäst med. Alla tror att det är så enkelt att göra färg, att det bara är att blanda ihop. Men den färg vi gör här är väldigt högteknologisk, säger Tommy Carlsson.

- De förväntar sig att många av de så kallade duktiga personerna ska flytta med till Malmö, men förra veckan var det fyra eller dem av dem som sade upp sig. Det har inte börjat så bra för företaget. De som har kompetens kan få nya jobb i branschen.

Företagets plan är att fabriken ska kunna stängas till sommaren 2015.

Varsel

Ericssons storvarsel överraskade facket

Vilka verksamheter ska bort på Ericsson? Det är frågan Unionenklubbarna ställer när telekomjätten går ut och flaggar för att man minskar antalet anställda i Sverige med 1 200.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 13:45
Ericsson logga
I slutet av mars varslade Ericsson 1 200 anställda i Sverige. Företaget hänvisar till en försämrad mobilnätsmarknad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Strax före påsk avslöjade Ericsson i ett pressmeddelande att företaget ska krympa med 1 200 anställda i Sverige. För facken på Ericsson kom nyheten som en överraskning. 

Andreas Larsson

När företaget reducerat antalet anställda tidigare har vi kommit längre i vår dialog med arbetsgivaren. Nu var arbetsgivaren snabb på att dra i stora tofsen och vi är inte vana att stå där vi står, säger Andreas Larsson, ordförande för Unionens samarbetsorganisation inom Ericsson. 

Han har suttit i förhandlingar med arbetsgivaren och övriga fackliga organisationer på företaget som har omkring 14 500 anställda i Sverige, varav cirka 4 500 är medlemmar i Unionens åtta klubbar. Man har bland annat diskuterat nya målbilder för olika verksamheter.  

Det finns många frågetecken som vi jobbar på att räta ut. Exempelvis vad vi ska sluta göra och vad ska vi fokusera på framöver. Vi vill ju att det vi gör ska leda till något så stabilt som möjligt, säger Andreas Larsson. 

Han är trots allt hoppfull.

Vi tror att vi ska kunna göra något bra av detta ihop med företaget. Det finns ett samförstånd kring hur vi ska landa bra, men har lite olika syn på hur vägen dit ska se ut. 

För ett år sedan presenterade Ericsson ett sparpaket på 11 miljarder kronor som innebar att 1 400 tjänster försvann i Sverige.