Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Hot om strejk på SAS-plan

Unionen varslar om strejk för att få till kollektivavtal på GEC, Global Employer Company, som flyger inrikesflyg till och från Arlanda under SAS namn. Strejken bryter ut den 22 februari om inget avtal träffats till dess.
Linnea Andersson Publicerad
Terje Pedersen/TT
Terje Pedersen/TT

Bakgrunden till strejkvarslet är att Unionens medlemmar på GEC vill ha kollektivavtal för att få avtalsenliga löneökningar och garanterade pensionsavsättningar.

– Unionens medlemmar på GEC vill ha kollektivavtal. De har rätt till avtalsenliga löner, garanterade pensionsavsättningar och försäkringar som branschen i övrigt har. Jag hoppas att vi ska komma överens med arbetsgivaren utan att behöva gå till konflikt, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, i en kommentar.

GEC flyger inrikes- och utrikesflyg för SAS räkning mellan Arlanda och Visby, Kalmar, Ronneby, Sundsvall-Timrå, Åbo, Vasa och Tampere-Pirkkala. Samtliga av företagets 30 anställda är medlemmar i Unionen.

– Medlemmarna är beredda att gå så långt som till konflikt för att till ett kollektivavtal. Det är inga orimliga krav de ställer utan de vill bara ha skäligt betalt för det jobb de gör, säger Niklas Hjert. 

Unionen vill att ingångslönen för en person utan erfarenhet ska ligga på 18 387 kronor och att en person med mer än fyra års erfarenhet ska ha rätt till 22 901 kronor per månad. GEC accepterar 16 895 kronor för en person utan erfarenhet och 17 738 kronor för en med fyra års erfarenhet.

Företaget har inget kollektivavtal men är medlemmar i Svenska Flygbranschen. Det avtal som Unionen föreslagit innehåller villkor som används av ett flertal flygbolag i Sverige. Sedan tidigare finns en överenskommelse mellan Unionen och Svenska Flygbranschen om att använda sig av just det här avtalet för nya aktörer för att inte försämra villkoren för kabinanställda på den svenska arbetsmarknaden. GEC har dock inte accepterat villkoren.

Varslet gäller total arbetsnedläggning och blockad av samtliga arbetsuppgifter.

Flyger för SAS

Det brittiska flygbolaget Flybe har anlitats av SAS för att flyga några regionala linjer. Flybe har därför bildat bolaget GEC som i sin tur anställder kabinpersonal. Flygplanen är målade i SAS färger och personalen bär SAS-uniformer. Bolaget har flugit för SAS sedan oktober 2015.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Varsel

Facket på Northvolt: ”Folk är ledsna och chockade”

Det har varit en kaotisk dag för de anställda på Northvolt. Victor Matinlassi, klubbordförande i Stockholm, beskriver stämningen som dyster. Men fortfarande finns hoppet om att företaget på något sätt ska överleva.
David Österberg Publicerad 12 mars 2025, kl 16:08
Skylt Northvolt
I dag fick de anställda på Northvolt beskedet att företaget går i konkurs. Pontus Lundahl/TT

Northvolt har verksamhet i Skellefteå, Västerås och Stockholm. Victor Matinlassi är klubbordförande i Stockholm.

Hur har den här dagen varit?

– Ganska kaotisk. Den började vid 7 med att vi i facket fick information från företaget. Vid åtta informerade företaget via intranätet och klockan 9 informerades alla anställda vid samtliga bolag. Vi har haft enskilda möten inom respektive bolag om hur just vårt företag påverkas i den här situationen. Dagen har också handlat mycket om att stötta medlemmar och svara på frågor från dem eller hänvisa frågor vidare till Unionens regionkontor eller rådgivningen.

Victor Matinlassi
Victor Matinlassi, klubbordförande på Northvolt i Stockholm.

Hur är stämningen bland medlemmarna?

– Många är ledsna, andra chockade. Det är ganska dystert. Vi har haft det tufft en ganska lång period. Förra månaden var våra löneutbetalningar försenade, så då låg vi också pyrt till. Men hittills har vi alltid kunnat hitta en kortsiktig lösning och kämpat vidare. Nu räckte det inte och det är extremt tungt. Vi har haft hoppet uppe och trott att det skulle finnas en lösning även den här gången.

Samtidigt kommer det signaler från arbetsgivaren om att det kanske kan gå att fortsätta verksamheten på något sätt. Vad tror du om det?

– Det tror jag definitivt. Det går inte att fortsätta som Northvolt är i dag, men vi har oerhört kompetent personal, vi har fungerande produktion i Skellefteå, vi har börjat få upp volymerna. Så jag hoppas verkligen att någon tar över och driver verksamheten i samma anda som vi har haft.

Jobbar ni som vanligt nu?

– Ja, ända tills konkursförvaltaren ger något annat besked.

Och hoppas att ni får era löner den 25 mars?

– Det hoppas vi. Men det är klart att det finns en risk att det blir en fördröjning.

Har ni mycket kontakt med de förtroendevalda i Västerås och Skellefteå?

– Vi pratar dagligen. Jag känner verkligen med de anställda i Skellefteå där de har det extremt tungt. Jag är mest orolig för den internationella arbetskraft som finns i framförallt Skellefteå, men också i Stockholm och Västerås. De har kommit till Sverige både från länder utanför Europa och från Europa tillsammans med sina familjer. De har byggt ett liv här, så det är klart att jag är orolig för vad som händer med dem. 

Hur har arbetsgivaren skött det här?

– De har varit bra på att informera facken om det ekonomiska läget. Den senaste perioden har vi haft möten varje vecka med företagsledningen om ekonomin och om potentiella investerare på både kort och lång sikt. Så det här kommer inte som en blixt från klar himmel. Vi har vetat om att situationen varit väldigt oroväckande, men hade förhoppningar ända in i det sista om att det kommer att lösas. 

Vad gör ni i klubben de närmaste dagarna?

– Vi finns här för våra medlemmar. Försöker vara ett stöd och hålla stämningen uppe. Vi väntar på beslut från konkursförvaltaren. Jag vet att också Unionen kommer att kontakta konkursförvaltaren för att diskutera medlemmarnas rättigheter och löner.