Annons
Annons
 • Mannen får ingen ersättning för arbetsskada eftersom hans anställning som revisor inte ställde några särskilda krav på god fysik, enligt Högsta domstolen. Foto: Carina Johansen/NTB Scanpix/TT

Utslagen tand räknas inte som arbetsskada

Publicerad 31 januari 2020, kl 13:17

Den skatterevisor som slog ut en tand när han spelade hockey under friskvårdstimmen har inte rätt till ersättning för arbetsskada. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast och går därmed på Försäkringskassans linje.

Den som skadar sig på arbetstid är vanligtvis skyddad och försäkrad via arbetsskadeförsäkringen och kan exempelvis få ersättning för tandvård.

Men det gäller inte om du gör dig illa under friskvårdstimmen och har ett jobb som inte kräver särskilt god kondition. Det har både Förvaltningsrätten i Växjö och Kammarrätten i Jönköping slagit fast tidigare.

Bakgrunden är att en skatterevisor i februari 2016 skadade en tand när han spelade hockey under friskvårdstimmen.

Sedan Försäkringskassan nekat honom ersättning för arbetsskada har nu också avslaget prövats av Högsta förvaltningsdomstolen. I domen konstaterar domstolen bland annat att även om olycksfallet inträffade i samband med en friskvårdsaktivitet som utövades på betald arbetstid så var deltagandet frivilligt och ägde rum utan arbetsgivarens inblandning.

Läs mer: Hockeyspelande revisor får nobben av kammarrätten

Dessutom ställde mannens anställning inga särskilda krav på god fysik för att han skulle kunna utföra sina arbetsuppgifter, skriver domstolen och fortsätter:

”Enligt Högsta förvaltningsdomstolens mening saknades det samband mellan olyckan och arbetet som är en förutsättning för att skadan ska anses ha uppkommit till följd av ett olycksfall i arbetet”.

Läs hela domen här.

Fakta

Högsta förvaltningsdomstolen är högsta instans bland de allmänna förvaltningsdomstolarna. Huvuduppgiften är att skapa prejudikat, alltså vägledande avgöranden.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
 • Läs även...

  Rekordår för återkrav från Försäkringskassan

  Under pandemin har Försäkringskassans kontrollenhet haft bråda dagar. 2020 krävde man tillbaka en miljard mer i felaktiga utbetalningar än året innan. Främst gällde det bostadsbidrag och sjukpenning.

 • Läs även...

  Unionen larmar om arbetsmiljön i Brynäs

  Det är stora brister i arbetsmiljön i Brynäs IF. Nu vädjar Unionen till ishockeyföreningens nya styrelse att ta tag i problemen: "Det är skrämmande hur personalen mår", säger Unionens ombudsman Annelie Giselson.

 • Läs även...

  Försäkringskassan: Inte okej att spela i band

  Kan du spela musik så kan du jobba, resonerade Försäkringskassan och krävde tillbaka tre års sjukpenning och rehabiliteringsersättning från en sjukskriven man. Nu ges myndigheten rätt av Högsta förvaltningsdomstolen.