Hoppa till huvudinnehåll
Strejk

Unionen varslar om konflikt mot Apoteket

Unionen och Almega kan inte komma överens om ett nytt avtal för det 80-tal medlemmar som arbetar framför allt på Apotekets kundcenter i Kalmar. Därför har Unionen varslat om övertids- och restidsblockad.
Linda Svensson Publicerad

Från den 1 juli kommer Unionens medlemmar på Apoteket inte att arbeta övertid eller påbörja eller avsluta tjänsteresor utanför arbetstid, såvida inte parterna har kommit överens dessförinnan.

Förhandlingarna om ett nytt avtal har pågått under en längre tid. I mitten av maj sade Almega upp det dåvarande avtalet, och något nytt har inte kommit till stånd.

Det är framför allt två saker som Almega kräver men som Unionen inte kan acceptera: öppningsklausuler i avtalet om allmänna anställningsvillkor och slopade individgaranterade löneökningar.

- Vi vill inte ha öppningsklausuler. Risken finns att klubben träffar överenskommelser som verkar bra, men vars konsekvenser man inte kan överblicka. Vi är inte emot lokala överenskommelser som innebär förändringar av det centrala avtalet, men vi anser att de i så fall ska godkännas också av de centrala parterna, säger Albert Sundqvist, ombudsman på Unionen.

Garanterade individuella löneökningar är en hjärtefråga för Unionen och dess medlemmar. Det innebär att alla har rätt till en viss löneökning. Om man inte har individgarantier finns risken att vissa får noll i löneökning.

Almega har redan slutit avtal med de två andra fackliga organisationerna på Apoteket - Sveriges Farmacevtförbund och Farmaciförbundet, som båda har accepterat arbetsgivarens förslag om öppningsklausuler och löneavtal.

För Unionens del väntar nu medling.

- Vi ville ha frivillig medling redan tidigare, men det ville inte Almega. Det är därför vi har varslat om konflikt. Jag utgår från att vi har ett nytt avtal före augusti, men det är svårt att lova något, säger Albert Sundqvist.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Strejk

Unionen trappar upp Teslastriden

Trycket ökar i Teslakonflikten. Idag varslar Unionen om blockad mot J&B Maskinteknik AB, som utför service på Teslas verkstäder.
– Syftet är att försvåra för Tesla att bedriva sin verksamhet, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef.
Ola Rennstam Publicerad 7 november 2024, kl 15:32
Unionen trappar upp Teslastriden. Till vänster en bilverkstad, till höger en Tesla-bil.
Unionen lägger nya sympatiåtgärder för att få Tesla att teckna kollektivavtal. Åtgärderna innebär att J&B Maskinteknik inte får lov att laga viktig utrustning på Teslas verkstäder runt om i landet. Foto: Fredrik Sandberg/TT/David Zalubowski/AP.

Teslastrejken har pågått i drygt ett år. Hittills har fackförbundet IF Metalls försök att få till kollektivavtal på Elon Musks bilföretag varit fruktlösa. Teslas svenska dotterbolag har ständigt hittat nya sätt att runda fackens olika blockader och tycks inte ha några planer på att vika sig.

Unionen gav sig in i konflikten i början av maj. Då varslade förbundet om blockad mot Dekra Industrial AB, som bland annat utför besiktning av de fordonslyftar som Tesla använder vid sina verkstäder. Därefter har Unionen varslat om sympatiåtgärder mot två andra företag i samma bransch i syfte att öka trycket i frågan.

Konflikten mot Tesla utökas

I måndags eskalerade konflikten ytterligare när Unionen varslade om blockad mot Tekniska Verken. Dessa sympatiåtgärder gäller arbete vid Teslas laddstationer i Linköping och Katrineholm. Och nu är det dags igen. 

Under torsdagen varslade Unionen om blockad vid J&B Maskinteknik AB. Företaget utför regelbundet service och lagning av viktig utrustning vid Teslas verkstäder. Sympatiåtgärden innebär att J&B kommer vara förhindrade att utföra dessa uppgifter framöver. Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt tror att åtgärderna kommer bli kännbara för Tesla.

– Vår bedömning är att det kommer försvåra för Tesla att bedriva sin verksamhet, det här är lite bredare än tidigare varsel. Syftet är att understödja IF Metall och hjälpa dem att öka trycket på Tesla så att de tecknar kollektivavtal, säger han.

Kan Tesla inte bara anlita en annat företag som lagar deras utrustning? 
Absolut, självklart är det en fråga som vi följer. Men vi bedömer att det finns ett kunnande hos våra medlemmar på J&B som inte är helt enkelt att ersätta.

Vilken effekt har Unionens tidigare sympatiåtgärder haft?
If Metall uppger att våra åtgärder har gjort det besvärligt och kostsamt för Tesla att bedriva sin verksamhet, men uppenbarligen inte tillräckligt besvärligt så att de valt att teckna avtal. 

Unionen har en hel del medlemmar på Tesla, vad säger de om era konfliktåtgärder och vill de ha kollektivavtal?
– Det finns en pågående dialog. Som alltid i medlemsgrupper finns det olika uppfattningar men jag bedömer att det finns en acceptans hos våra medlemmar på Tesla kring sättet vi i Unionen gör det här på.

Unionens sympatiåtgärder mot Tesla

J & B Maskinteknik Aktiebolag
Unionen varslade den 7 november. Företaget utför regelbundet arbete på Teslas verkstäder med att bland annat serva och laga viktig utrustning som behövs på en verkstad. Konflikten bryter ut den 19 november - om Tesla inte tecknar kollektivavtal innan dess.

Tekniska Verken AB
Unionen varslade den 4 november.  Företaget installerar och underhåller Teslas laddstationer, blockaden syftar till att förhindra att el nyansluts till Teslas laddstolpar i Katrineholm och Linköping. Konflikten bryter ut den 15 november.

Kiwa Sweden AB, DEKRA Industrial AB, Qvalify AB
Sympatiåtgärder på DEKRA Industrial AB (14 maj), KIWA Sweden AB (4 juli) och Qvalify AB (3 oktober). Samtliga företag besiktigar utrustning som Tesla använder på sina verkstäder.