
Statistiska centralbyrån har på uppdrag av Arbetsmiljöverket telefonintervjuat omkring 16 000 sysselsatta personer i åldern 16-64 år om sin arbetsrelaterade hälsa. Och det är inget muntert resultat som presenteras.
Var fjärde person, 24 procent, som arbetar har besvär som kan kopplas till jobbet och det är en betydande ökning sedan 2012 då motsvarande siffra var 19,5 procent. Det här visar tydligt tecken att den nedåtgående trend som pågått sedan ett par år nu är bruten, enligt Arbetsmiljöverket.
- Resultatet bekräftar den bild vi redan sett tidigare, fler mår dåligt av jobbet. Det som är oroande är ökningen, att det har vänt uppåt igen. Vi ser det inte bara i en utan flera statiska källor och det är framför allt kvinnor som drabbas värst, säger Ann Ponton Klevestedt, chef på Arbetsmiljöverkets statistikenhet.
Vanligaste orsaken till besvär på jobbet är stress eller andra psykiska problem, det gäller både kvinnor och män enligt rapporten. Men det är bland kvinnor som det har ökat mest, från 10 procent 2012 till 15 procent 2014.
Vad kan ni göra för att det här ska vända åt rätt håll?
- Det kommer att ta tid. Men vi kan fortsätta att sätta ljuset på problemet om och om igen, komma med rapporter, visa vad vi ser på inspektionerna och ha dialog med arbetsmarknadens parter. Självklart är det också viktigt hur regeringen agerar i frågan, säger Ann Ponton Klevestedt.
Fakta
Besvärs-undersökningar har genomförts sedan 1991 och du kan läsa hela rapporten ”Arbetsorsakande besvär 2014” här.