
Mellan 2012 och 2014 har antalet sjukfall ökat över i stort sett hela arbetsmarknaden. Sjukfrånvaron är generellt lägre hos yrkesgrupper med krav på längre utbildningsnivå, men sedan tre år tillbaka är det här som den största ökningen sker.
Bland yrkesgrupper med flest anställda är ökningen störst hos gruppen företagsekonomer, marknadsförare och personaltjänstemän, med en ökning på knappt 14 procent, tätt följt av gruppen säljare, inköpare och mäklare på knappt 13 procent.
Man har länge vetat att sjukfrånvaron är hög bland exempelvis vård- och omsorgspersonal och andra grupper som jobbar med människor. Försäkringskassan vet däremot inte tillräckligt mycket om varför sjukfallen ökar just nu och varför ökningen sker inom nästan alla yrken på arbetsmarknaden. Förutom ökningen av antalet sjukfall ökar även längden på sjukfrånvaron.
– Vi har i en rad rapporter försökt analysera och förklara varför sjukfrånvaron ökar. Det vi kan påvisa är att det handlar om ett komplicerat mönster av samverkande faktorer. Exempel på dessa faktorer är ändrade regler i sjukförsäkringen samt fler sjukskrivningar på grund av psykisk diagnos, säger Laura Hartman, analysdirektör på Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.
Ser man till de tio yrkesgrupper där sjukfallen ökat mest sedan 2012, oavsett antalet anställda, finner man bland annat chefer för mindre företag och enheter. Där har sjukfallen ökat med 15 procent sedan 2012, jämfört med snittet på tio procent. Allra mest ökar sjukfrånvaron dock bland fysiker och kemister, på knappt 29 procent, följt av psykologer, socialsekreterare, bibliotekarier och arkivarier.
De flesta yrken som uppvisar störst ökning ligger dock fortfarande under snittet för antal sjukfall per 1 000 anställda.
Sjukfrånvaron ökar
• Sjukfrånvaron ökar i nästan alla yrkesgrupper, efter att kraftigt ha sjunkit mellan 2002 och 2010
• Störst ökning av antalet sjukfall i yrken med krav på längre utbildning
• Vård- och omsorgspersonal står för flest sjukfall i Sverige
• Det är dubbelt så många sjukfall bland kvinnor som bland män, 136 per 1 000 anställda jämfört med 71
Yrken med störst ökning:
• Fysiker, kemister m.fl. 28,9 procent
• Psykologer, socialsekreterare m.fl. 21 procent
• Arkivarier, bibliotekarier m.fl. 20,9 procent
• Agenter, förmedlare m.fl. 20,7
• Poliser, 20 procent