Hoppa till huvudinnehåll
Stress

Mindfulness anpassat för arbetslivet

Mindfulness är ingenting som går att äga och sälja, även om det är många som försöker. Mindfulness är ett populärt namn på en mångtusenårig metod att nå fokus och närvaro i nuet. Men olika tillvägagångssätt och anpassade metoder för att nå mindfulness går förstås bra att utveckla - som CBMT, Corporate-Based Mindfulness Training, för företag.
Gabriella Westberg Publicerad
Colourbox
Colourbox

CBMT är en enkel steg-för-steg-metod för att nå mental avslappning och fokus, särskilt anpassad för typiska arbetslivsutmaningar som tajta deadlines, fulla mejlkorgar och höga prestationskrav. Gruppen bakom CBMT består av beteendevetare, företagsledare och mindfulnessinstruktörer från tre kontinenter och elva länder. Metoden lär användas på bland annat Sony, GE och Carlsberg, liksom på läkemedelsbolaget Roche i Sverige.

- Människan är inte särskilt bra på att göra flera saker samtidigt, så kallad multitasking. Mindfulness har gjort det möjligt för flera anställda att stanna upp, ta korta pauser och fokusera på en sak i taget. Jag tror också att mindfulness har gjort oss mer inåtlyssnande, lyhörda och toleranta, säger Hans Brobäck, HR-chef på Roche, till DN.se.

Mindfulness är ursprungligen ett buddhistiskt begrepp som i dag ofta används som behandlingsmetod i västerländsk psykoterapi och stresshantering. Termen mindfulness, eller medveten närvaro, beskriver ett mentalt tillstånd och en förmåga att vara närvarande i nuet. Det är en förmåga som alla har tillgång till och som barn naturligt befinner sig i men som livet i det komplexa samhället utmanar genom både egna och andras förväntningar på sådant som multitasking och planering. Det moderna människan behöver ofta påminnas om att bara vara i nuet. 

Begreppet sägs ha sitt ursprung i Buddhas läror och olika aspekter i den buddhistiska åttafaldiga vägen. Den vietnamesiska zen-munken Thích Nhất Hạnh som skrivit boken Mandelträdet i din trädgård är en av dem som gjort mindfulness tillgängligt för en modern läsekrets: 

"När du diskar kanske du tänker på teet efteråt och försöker därför diska färdigt så fort som möjligt för att få sitta ner och dricka te. Men det betyder att du inte lever under tiden som du diskar. När du diskar måste diskandet vara det viktigaste i ditt liv. När du dricker te, måste tedrickandet vara det viktigaste i ditt liv. När du besöker toaletten, låt det vara det viktigaste i ditt liv." 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Stress

Rekordmånga svenskar sjukskrivna för stress

Aldrig förr har så många varit sjukskrivna på grund av stress som nu. Kvinnor i 30-årsåldern är värst drabbade. Förebyggande arbetsmiljöarbete och ökad jämställdhet kan bryta utvecklingen, enligt Försäkringskassan.
Johanna Rovira, David Österberg Publicerad 18 november 2024, kl 11:07
Stressade kvinna sliter sitt hår, till vänster. Till höger en man vid en dator. Mannen är helt täckt av post it-lappar.
Ökad stress leder till fler sjukskrivningar. Enligt Försäkringskassan är kvinnor i 30-årsåldern mest drabbade. Förebyggande insatser på arbetsplatsen och ökad jämställdhet kan vara lösningen. Foto: Colourbox

Rekordmånga är sjukskrivna för stress. Det visar en rapport från Försäkringskassan. Mellan 2019 och 2024 har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat med 25 procent. 43 500 personer är sjukskrivna på grund av stress vilket innebär en ny högstanivå. Kvinnor löper mer än dubbelt så hög risk för sjukfrånvaro på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa jämfört med män.

– Det positiva är att vi känner till de bakomliggande orsakerna och att utvecklingen går att bryta genom förebyggande arbetsmiljöarbete och ökad jämställdhet mellan kvinnor och män, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan och författare till rapporten, i ett pressmeddelande.

Kvinnor med små barn är oftare sjukskrivna

Flest sjukskrivna finns i åldersgruppen 30-39 år. Det finns också ett tydligt mönster med högre sjukfrånvaro för personer som har barn i åldern tre till åtta år. Dessutom är den stressrelaterade psykiska ohälsan högre för personer med fler än tre barn.

– Vi vet att en faktor för att inte bli sjuk av stress är just balansen mellan arbetsliv och fritid, och arbete och återhämtning, och det kan bli svårare för den som har yngre och fler barn. Eftersom kvinnor tar större ansvar för barn och hem så löper de större risk att drabbas av stressrelaterad sjukskrivning, säger Ulrik Lidwall.

Varannan svensk är stressad på jobbet

Även en internationell undersökning, från Manpowergroup, visar att många svenskar är stressade på jobbet. Undersökningen har vägt in hälsa och välmående, karriärmöjligheter, trygghet och meningsfullhet etcetera, hos anställda i 16 länder för att få fram ett medarbetarindex. Där hamnar Sverige först på tionde plats.

Stress på jobbet är en av de faktorer där Sverige sticker ut. 53 procent av de svarande i Sverige anser att de stressar mycket eller ganska mycket varje dag på sina arbetsplatser. Det är enligt rapporten betydligt stressigare än på jämförbara arbetsmarknader i Norge, Tyskland och Nederländerna. 

Vi är dessutom något mer missbelåtna med våra nuvarande jobb än kollegor i de tre jämförbara länderna och upplever oss ha sämre karriärmöjligheter på våra nuvarande jobb.