Hoppa till huvudinnehåll
Stress

Hemmajobb kan vara fälla

Ser du det som en förmån att jobba hemma ibland? Ett sätt att få bättre balans i livet? Se upp! Det kan vara tvärtom. I värsta fall leder det till ökad stress, isolering och sömnsvårigheter.
Publicerad 17 februari 2017, kl 15:14
Colourbox
Att jobba hemifrån kan verka lockande, men det riskerar att leda till stress och att gränsen mellan jobb och fritid suddas ut. Colourbox

Det visar en ny rapport från ILO (International Labour Organization), som är FN:s organ för arbetslivsfrågor. Studien Working anytime, anywhere: The effects on the world of work har undersökt 15 länder, bland annat Sverige.

Hemarbete är vanligast i Finland, Japan, Nederländerna, Sverige och USA, enligt ILO-studien.

En av slutsatserna är att 41 procent av de som ofta arbetar hemifrån uppvisar höga stressnivåer. Motsvarande siffra för personer som endast kontorsarbetar är 25 procent.

Läs mer: Chefer vill ha de anställda på kontoret

Dessutom finns det ytterligare en grupp av hemarbetare;  så kallade distansarbetare (“home-based telworkers”) som enbart arbetar i hemmet. Nära hälften (42 procent) av hemarbetarna, både de tillfälliga och permanenta, är ofta stressade och har sömnproblem. I gruppen som enbart arbetar på kontor är siffran 29 procent.

Anledningen är inte hemarbetet i sig utan att det blir ännu svårare än annars att sätta en tydlig gräns mellan jobb och ledig tid. För distansarbetare finns det dessutom en ökad risk för att isolering som i sin tur kan påverka den psykiska hälsan negativt.

Läs mer: 10 punkter för hemmajobbaren

Men rapporten är inte entydig.  Den framhåller att människor som ofta jobbar hemifrån ofta är stressade, oavsett var de befinner sig under arbetsdagen. Studien konstaterar samtidigt att det ibland verkar ha en positiv inverkan på både hälsan och kreativiteten att ha möjlighet att arbeta hemifrån.

Sammanfattningsvis slår rapporten fast att det är nödvändigt att kunna dra en tydlig gräns mellan arbete och fritid. Något som blir alltmer väsentligt eftersom den tekniska utvecklingen alltmer ökar möjligheten att arbeta hemifrån.

Läs mer: Bra att jobba hemifrån - för vissa

Förra året kom en lag i Frankrike som förbjöd jobbmejlande efter arbetstid och Tyskland undersöker nu ett liknande alternativ.  I Australien har en rad företag provat att låta sina anställda arbeta hemifrån på måndagar och fredagar.

Läs mer: Fransmän har rätt att strunta i jobbmejlen

Gertrud Dahlberg
[email protected]