
Det vanligaste arbetsmiljöproblemet inom såväl privat som offentlig tjänstesektor är stress, medan det inom bygg, industri och transport snarare är den fysiska arbetsmiljön och bristande ergonomi som är boven i dramat. Det visar årets rapport från Sveriges Företagshälsors expertpanel.
Att stressen i arbetslivet ökar beror främst på bristande ledarskap och styrning tillsammans med mängden organisationsförändringar. För hög arbetsbelastning kommer först på tredje plats.
– Vi inom företagshälsovården ser dagligen vad som påverkar ett bra arbetsliv och vi ser också problem och hälsorisker långt innan de nått statistiken genom arbetsplatsolyckor och sjukskrivningar, säger Peter Munch af Rosenschöld, vd för Sveriges Företagshälsor, i ett pressmeddelande.
Enligt årets expertpanel är ledningens engagemang en förutsättning för ett fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete. Panelen menar att ett gott ledarskap samt att krav och förväntningar i jobbet är tydliga är nyckeln till ett långsiktigt hållbart arbetsliv, medan en minskad arbetsbörda endast har en marginell betydelse.
– Dessvärre kan vi också konstatera att arbetsgivarna, trots den allmänna debatten, fortsätter att i första hand köpa tjänster kring arbetsanpassning och rehabilitering i stället för förebyggande insatser för att undvika onödig ohälsa i arbetslivet, säger Peter Munch af Rosenschöld.
En annan viktig faktor som påverkar arbetet negativt är ohälsosamma levnadsvanor och obalans i livspusslet.
Expertpanelen
Expertpanelen (Arbetshälsa) består av ca 100 specialister inom medicin, ergonomi, beteendevetenskap, arbetsorganisation, hälsovetenskap och teknik på landets företagshälsor.
En gång om året tillfrågas de om vad de ser för risker och möjligheter i arbetslivet och hur de rankar olika arbetsmiljö- och hälsoproblem bland sina kunder.
Rapport Sveriges Företagshälsors Expertpanel 2016
Läs rapporten