Hoppa till huvudinnehåll
Strejk

Kabinanställda i strejk

I morse klockan 07.00 bröt Unionens strejk för bättre villkor på flygbolaget Flybes bemanningsbolag Global Employer Company, GEC, som flyger regionallinjer för SAS.
Gabriella Westberg Publicerad

Unionens medlemmar på GEC vill ha kollektivavtal med löner i linje med övriga flygbranschen. Men det är något arbetsgivaren nekat.

En kabinanställd hos GEC är i dag garanterad en lön som ger 11 500 kronor i månaden, efter skatt. GEC har accepterat att en anställd med fyra års erfarenhet av yrket kan komma upp i 17 738 kronor. Det är för lite och inte alls i linje med lönerna i branschen i övrigt, menar Unionen.

- Jag kan bara beklaga att arbetsgivaren inte ställer upp på något så grundläggande och viktigt som schysta villkor för de anställda. Unionens medlemmar tvingas därför att ta det så långt som till konflikt, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef i en kommentar.

SAS anlitar Flybe för ett antal flygrutter med en typ av plan som inte finns i SAS flotta. Rutterna som omfattas är Arlanda - Visby,- Kalmar, -Ronneby, -Sundsvall-Timrå samt Vasa, Åbo och Tammerfors i Finland.

- Nya aktörer ska inte försämra villkoren för kabinanställda på den svenska arbetsmarknaden. Ytterst kan det då komma att handla om social dumpning. Det här är därför en konflikt som berör många fler än bara medlemmarna på GEC, säger Niklas Hjert.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Strejk

Sju saker du behöver veta vid strejk

Måste jag avbryta min semester för att vara med och strejka? Här är några bra regler att hålla koll på vid konflikt – och vad som händer om du inte följer dem.
Lina Björk Publicerad 14 april 2025, kl 06:00
en penna som skriver ett kryss i en ruta
Om din arbetsplats skulle bli uttagen i strejk finns det några viktiga punkter att hålla reda på. Exempelvis att kontinuerligt informera de anställda om vad som händer. Foto: Colourbox

1. Måste jag strejka? 

Ja, om du är medlem i ett fackförbund som tar till konflikt, så är du tvungen att strejka när förbundet kräver det. Om du vägrar kan du uteslutas på grund av strejkbryteri. 

2. Får jag lön trots att jag strejkar? 

Du får inte lön av din arbetsgivare under tiden du strejkar. Men Unionen har en strejkkassa och du har rätt till full ersättning för den lön du förlorar under tiden strejken pågår. 

3. Vad förväntas jag göra om jag inte är medlem i facket? 

Om du är oorganiserad har du ingen skyldighet att strejka utan kan arbeta som vanligt. Men du kan välja att delta i strejken om du vill, utan att drabbas av repressalier från arbetsgivaren. Deltar du i strejken och inte är med i facket får du dock varken lön från arbetsgivaren eller konfliktersättning från facket. Du kan bli medlem i facket under varseltiden ända fram till att konflikten bryter ut, och då kan du få ersättning. 

4. Vem ska organisera strejken på plats? 

Det är fackförbundets förtroendevalda och medlemmar som genomför strejken och det är fackklubbens uppdrag att organisera konfliktarbetet på plats. Det kan handla om att ha medlemsmöten, dela ut information eller ha kontakt med fackets regionala kontor. 

5. Kan jag gå hem och vara ledig vid en strejk?

Nej, i och med att ditt fackförbund står för ersättningen vid en strejk förväntas du också vara tillgänglig för uppgifter som kan bli aktuella, till exempel att stå strejkvakt. 

6. Måste jag bryta min semester för att vara med och strejka? 

Nej, redan beviljad semester behöver inte avbrytas. 

7. Jag är chef, ska jag vara med och strejka? 

Ja, som chef och medlem berörs du på samma sätt som alla andra om det skulle bli ett strejkvarsel på din arbetsplats. 

Källa: Unionen, Svenskt Näringsliv.