Annons
Annons
 • Eftersom förbundet menar att uppsägningen saknar saklig grund krävs företaget på 175 000 kronor i skadestånd i Arbetsdomstolen. Foto: Claudio Bresciani / TT

Stort skadestånd krävs för uppsagd klubbordförande

Publicerad 6 oktober 2020, kl 14:42

En klubbordförande och ett huvudskyddsombud på ett amerikanskägt företag sades upp efter att samarbetet med arbetsgivaren skurit sig rejält. Unionen stämmer företaget för klubbordförandens räkning och kräver extra stort skadestånd eftersom det rör sig om en förtroendevald.

Klubbordföranden var en av de Unionenmedlemmar som drev på för att få igång en fackklubb på företaget för cirka sex år sedan. Detta för att få bukt med de problem anställda upplevde fanns på arbetsplatsen i Kista.

Fackklubben har under årens lopp krävt skadestånd ett antal gånger när arbetsgivaren brustit i sin informations- och förhandlingsskyldighet. Den har också påpekat brister i arbetsmiljön och klubbordföranden har anmält en av cheferna för kränkande särbehandling.

Med tiden har samarbetsklimatet mellan klubb och arbetsgivare blivit alltmer grinigt och till följd av detta och en pressande situation på jobbet, blev klubbordföranden sjukskriven på grund av utmattningsdepression.

När en konsult kallades in i november i fjol för att hjälpa företaget dels att reda ut arbetsmiljöproblemenen, dels att starta ett rehabiliteringsarbete med klubbordföranden samt utreda anmälan om kränkande särbehandling, skar det sig rejält mellan konsulten och facket. Företaget sade då upp både klubbordföranden och huvudskyddsombudet av personliga skäl.

– Det hör faktiskt till ovanligheterna att det skär sig på det här viset mellan arbetsgivare och förtroendevalda. I de flesta fall fungerar det fackliga arbetet väldigt smärtfritt, trots att meningsskiljaktigheter av naturliga skäl kan uppstå, säger Nicklas Gustafsson-Sundvall, ombudsman i region Stockholm, som inte vill kommentera fallet i övrigt.

Läs mer: Utköp av förtroendevalda oroar Unionen

Huvudskyddsombudet (vars företrädare också sagts upp av företaget) träffade en överenskommelse med arbetsgivaren, men Unionen vill att Arbetsdomstolen ogiltigförklarar uppsägningen av klubbordföranden. Eftersom förbundet menar att uppsägningen saknar saklig grund krävs företaget på 175 000 kronor i skadestånd.

– Det är ett högre belopp än vanligt, men eftersom det finns kopplingar till medlemmens förtroendeuppdrag ska det också kosta lite mer, säger Ulf Åkesson, förbundsjurist på Unionen.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
 • Läs även...

  Vings flygbolag stäms på miljonbelopp av facket

  Vings flygbolag Sunclass airlines stäms av Unionen på drygt 3,5 miljoner för kollektivavtalsbrott. Summan skulle ha varit ännu högre om inte flera medlemmar avstått sina rättigheter.

 • Läs även...

  Försäkringskassan: Inte okej att spela i band

  Kan du spela musik så kan du jobba, resonerade Försäkringskassan och krävde tillbaka tre års sjukpenning och rehabiliteringsersättning från en sjukskriven man. Nu ges myndigheten rätt av Högsta förvaltningsdomstolen.

 • Läs även...

  Skuld vid diskriminering ska klargöras

  Arbetsgivare ska inte kunna köpa sig fria från anklagelser om diskriminering. Det har EU-domstolen slagit fast. Men avgörandet kan även försvåra möjligheterna att komma överens i domstol anser Unionen.

 • Läs även...

  Facktopparna – så mycket tjänar de

  Facktopparna drar in storlöner. En genomgång visar att 13 fackchefer lyfter över 100 000 kronor i månaden. Unionens ordförande, Martin Linder, placerar sig högt upp på listan.

 • Läs även...

  Kvinna fick löneavdrag för egen 50-årspresent

  En kvinna fick två limousinresor i present av bilföretaget hon jobbade för. Trodde hon. Men när hon blev uppsagd drog företaget av kostnaden på slutlönen.

 • Läs även...

  Debatt: Att möta anställda i kris

  Att sitta med vid förhandlingar där medlemmars liv kraschar på grund av en omorganisation är ingenting man förbereds på som förtroendevald. Kris- och sorgehantering borde ingå i de fackliga grundutbildningarna, skriver Dimce Storm, klubbordförande på Stampen Media.