Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

SISU-anställda kompenseras för höjt bensinpris

Det har blivit dyrare för anställda att köra bil i tjänsten. Unionenklubben på studie- och idrottsförbundet RF-SISU har dock förhandlat sig till en milersättning som kompenserar för ökade priser på bensin och diesel.
Johanna Rovira Publicerad 3 maj 2022, kl 07:00
Rekordhöga bränslepriser på en mack (till vänster), Jens Harrysson (till höger).
På RF-SISU får anställda ersättning för de rekordhöga bränslepriserna, efter en modell som Jens Harrysson (konsulent och styrelseledamot i Unionenklubben på RF-SISU Småland) räknat fram. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Privat

Trots att kostnaderna för drivmedel som bensin och diesel ökat markant har milersättningen till anställda som kör egen bil i tjänst, legat tämligen stilla. Unionen anser att milersättningen bör höjas årligen i takt med den årliga prisökningen.

På studie- och idrottsförbundet SISU har man dock gått betydligt längre än Unionens rekommendationer – här höjs milersättningen varje månad efter en modell som räknats fram av Jens Harrysson, konsulent och styrelseledamot i Unionenklubben på RF-SISU Småland.

– Det var faktiskt arbetsgivaren som tog första steget och bjöd in till en dialog om milersättningen. Det ska arbetsgivaren ha eloge för, säger Jens Harrysson.

Den modell som han räknat fram och som arbetsgivaren sedan köpte närapå i sin helhet, utgår från den milersättning Unionen rekommenderat arbetsgivare att betala utöver den skattefria ersättningen på 18,50 milen. Alltså sammanlagt 38 kronor per mil.

Kollar snittpris på drivmedel

I början av varje månad tittar man på snittpriset för drivmedel föregående månad och räknar ut skillnaden mot tidigare pris. Sedan ett påslag och därefter avrundas summan till närmsta 50-öring.

I februari fick samtliga anställda på RF-SISUs 19 distrikt i Sverige som använder sin bil i tjänsten ut 41,50 i milersättning och i mars 43,50.

– Min utgångsformel gav något mer, men jag vill verkligen ge arbetsgivaren beröm för att vi får ut ersättningen utan fördröjning. Nu ligger vi så nära verkligheten som man kan komma.

– Just nu är det stort fokus på drivmedelspriset eftersom det ökat så mycket, men man måste komma ihåg att kostnader för service, reparationer, försäkringar, besiktning, inköp av däck, rengöringsmedel, torkarblad med mera också ska täckas av milersättningen. Värdeminskningen, beroende på årsmodell, på bilen kan vara den största kostnaden, säger Jens Harrysson.

Räkneexpempel:

18,50 kronor (skattefri ersättning sedan 2007)

+ 19,50 kr (rekommenderat utöver skattefri ersättning)

= 38 kronor.

 

21,18 kronor (snittpriset på bensin 95 i mars i år)

- 16,50 kr (snittpriset på bensin 95 när milersättningen spikades till 38 kr i höstas)

= 4,68 kronor.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]