Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

SISU-anställda kompenseras för höjt bensinpris

Det har blivit dyrare för anställda att köra bil i tjänsten. Unionenklubben på studie- och idrottsförbundet RF-SISU har dock förhandlat sig till en milersättning som kompenserar för ökade priser på bensin och diesel.
Johanna Rovira Publicerad 3 maj 2022, kl 07:00
Rekordhöga bränslepriser på en mack (till vänster), Jens Harrysson (till höger).
På RF-SISU får anställda ersättning för de rekordhöga bränslepriserna, efter en modell som Jens Harrysson (konsulent och styrelseledamot i Unionenklubben på RF-SISU Småland) räknat fram. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Privat

Trots att kostnaderna för drivmedel som bensin och diesel ökat markant har milersättningen till anställda som kör egen bil i tjänst, legat tämligen stilla. Unionen anser att milersättningen bör höjas årligen i takt med den årliga prisökningen.

På studie- och idrottsförbundet SISU har man dock gått betydligt längre än Unionens rekommendationer – här höjs milersättningen varje månad efter en modell som räknats fram av Jens Harrysson, konsulent och styrelseledamot i Unionenklubben på RF-SISU Småland.

– Det var faktiskt arbetsgivaren som tog första steget och bjöd in till en dialog om milersättningen. Det ska arbetsgivaren ha eloge för, säger Jens Harrysson.

Den modell som han räknat fram och som arbetsgivaren sedan köpte närapå i sin helhet, utgår från den milersättning Unionen rekommenderat arbetsgivare att betala utöver den skattefria ersättningen på 18,50 milen. Alltså sammanlagt 38 kronor per mil.

Kollar snittpris på drivmedel

I början av varje månad tittar man på snittpriset för drivmedel föregående månad och räknar ut skillnaden mot tidigare pris. Sedan ett påslag och därefter avrundas summan till närmsta 50-öring.

I februari fick samtliga anställda på RF-SISUs 19 distrikt i Sverige som använder sin bil i tjänsten ut 41,50 i milersättning och i mars 43,50.

– Min utgångsformel gav något mer, men jag vill verkligen ge arbetsgivaren beröm för att vi får ut ersättningen utan fördröjning. Nu ligger vi så nära verkligheten som man kan komma.

– Just nu är det stort fokus på drivmedelspriset eftersom det ökat så mycket, men man måste komma ihåg att kostnader för service, reparationer, försäkringar, besiktning, inköp av däck, rengöringsmedel, torkarblad med mera också ska täckas av milersättningen. Värdeminskningen, beroende på årsmodell, på bilen kan vara den största kostnaden, säger Jens Harrysson.

Räkneexpempel:

18,50 kronor (skattefri ersättning sedan 2007)

+ 19,50 kr (rekommenderat utöver skattefri ersättning)

= 38 kronor.

 

21,18 kronor (snittpriset på bensin 95 i mars i år)

- 16,50 kr (snittpriset på bensin 95 när milersättningen spikades till 38 kr i höstas)

= 4,68 kronor.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Anställningsvillkor

Så får man äldre att stanna kvar på jobbet

Mer än hälften av tjänstemännen över 50 vill gå i pension i förtid. Här är några högst subjektiva tips på hur man ska få äldre att stanna på jobbet.
Johanna Rovira Publicerad 15 maj 2024, kl 06:01
Pension eller arbeta vidare? Så får du äldre att stanna kvar på arbetet. Till vänster ett cyklande äldre par, till höger en senior kvinna på kontor.
Pension eller jobba vidare? Nyckeln till att behålla erfaren personal är uppskattning och anpassning. Locka äldre arbetstagare med förmåner och flexibilitet. Förbättrar du arbetsmiljön så får du också äldre att stanna. Colourbox.

Pensionsåldern flyttas fram och vi förväntas jobba allt längre. Men vi vill inte – åtminstone inte vi som befunnit oss på arbetsmarknaden ett tag. TCO:s rapport visar att 52 procent av tjänstemännen i åldersspannet 50–67 vill gå tidigare än riktåldern för pension som för närvarande är 67 år.

Svenska Miljöinstitutet sammanställde för några år sedan strategier för att behålla 50-plussarna på arbetsmarknaden. De handlar om att skapa ett gott arbetsklimat där äldre känner sig uppskattade och efterfrågade, men också om flexibilitet och anpassningar av arbetsmiljön, enligt institutets arbetsmiljöspecialister.

Gott så. Det saknas dock mer konkreta exempel. Kollega kan därför erbjuda några anspråkslösa förslag på vad som skulle få åtminstone en snart 60-plussare att sluta tråna efter tidigare pension.

Visa äldre anställda uppskattning 

En åldersrelaterad bonus skulle garanterat få vilken 55-plussare som helst att känna sig uppskattad. Likaså att förlägga konferenser och dylikt på platser med tropiskt klimat, vilket gör underverk för artrosangripna leder. Vissa arbetsgivare har en extra semestervecka när man fyllt 40, men varför stanna där? Varför inte fortsätta att premiera åldrandet genom att även införa extra semesterveckor vid 50, 60 och 70?

Flexiblare arbetsuppgifter

Om man under de sista arbetsåren får koncentrera sig på det man är bäst på,  kan det innebära att man fortsätter jobba, konstaterar Svenska Miljöinstitutet. Att de seniora medarbetarna får första tjing på alla roliga arbetsuppgifter vore alltså rimligt, liksom att de slipper allt tradigt trökjobb.

Anpassning efter ålder

Det kan vara svårt att veta vad som egentligen avses med anpassning, men att byta ut fruktkorgarna mot skålar med gröna marmeladkulor kan vara ett steg i rätt riktning. 

Att anpassa kontorstiden efter dygnsrytmen hos äldre torde vara en självklarhet – låt 6–2 bli det nya 9–5. Texten i alla utskrifter, trycksaker och litteratur på kontoret ska dessutom vara minst tio punkter stor och oskicket att använda färgad text totalförbjuds.

Åldersmedveten kultur

För att få  mogna medarbetare att stanna längre i sin tjänst är det viktigt att deras kunskaper och erfarenheter tas till vara.  Att ungtuppar och ålderister som förlöjligar och fnissar åt äldres bidrag i diskussioner omedelbart förses med en dumstrut är minst lika viktigt. Medarbetare som mumlar i skägget bör dessutom få löneavdrag.

Man skulle också kunna inrätta en ny tjänst – åldersombudsman, vars arbetsuppgifter består i att bevaka de äldres intressen och serva de mognare medarbetarna på allehanda sätt efter personliga önskemål.

Bra arbetsmiljö åt alla 

Egna rum till alla vore rimligt eftersom kontorslandskap är förödande på alla upptänkliga sätt. Men åtminstone de som fyllt 55 borde omgående förses med egna rum för att slippa släpa runt på tunga kontorsattiraljer och komma undan tjattret på de öppna arbetsytorna.

Arbetsgivaren slipper därmed införa fler vilrum, eftersom  50-plussare då kan ta en behövlig paus på den obligatoriska soffan i det åldersanpassade egna rummet där de själva kan reglera värmen så att den är optimal för blodcirkulationen.

Den arbetsgivare som verkligen månar om sina till åren komna anställda ser, utöver ovanstående tips, också till att sätta guldkant på de sista ljuva arbetsåren genom att installera margaritamaskiner på varje våningsplan samt införa obligatoriska arbetsplatsträffar med powerpoint-presentationer av barnbarn och katter.