Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Nyårslöften jobbsökare vill höra från chefer

Det är fortfarande arbetstagarnas marknad och det räcker inte att slänga ut jobbansökningar och hoppas på det bästa. Företag som vill rekrytera får lov att anstränga sig lite för att få de bästa kandidaterna att nappa på kroken. Här är chefernas nyårslöften om jobbsökarna får bestämma:
Johanna Rovira Publicerad
Colourbox
Colourbox

Listan på nyårslöften baseras på en digital enkätundersökning gjord av ett bemannings- och rekryteringsföretag. 1 500 jobbsökande från olika branscher har svarat anonymt på frågor och rankat sina önskemål.

1. Rekrytera fördomsfritt. Många jobbsökare anser att de diskrimineras vid anställningsintervjuer. 90 procent av kandidaterna svarade på en mycket ledande fråga att de helst ville söka jobb där ansökningar hanteras fritt från fördomar.

Läs mer: Vikt och utseende avgör om du får jobb

 

2. Ge klara besked kommer på andraplats på önskelistan. Även till dem som inte är aktuella för jobbet. 86 procent av jobbsökarna i undersökningen vill få besked direkt om de inte går vidare.

Läs mer: Så rekryterar du med respekt

 

3. Prioritera rekryteringen, det vill säga – öka takten. 84 procent tycker att rekrytering tar för lång tid. Den bör, enligt rekryteringsproffsen, ta max sex veckor för att inte toppkandidater ska tröttna och hoppa på ett annat jobb under tiden.

Läs mer: 10 knep för att rekrytera toppkandidaten

 

4. Lyft fram utvecklingsmöjligheter. Kompetens blir allt viktigare i framtidens arbetsliv och utvecklingsmöjligheter på sikt ligger i vågskålen när kandidater jämför jobb. Tre av fyra procent vill läsa om utvecklingsmöjligheter i platsannonsen och lika många vill att frågan lyfts under intervjun.

Läs mer: Livslångt lärande ska få fler att jobba längre

 

5. Återkoppla löpande. Ingen information är i rekryteringssammanhang dålig information. 65 procent vill ha återkoppling så fort ett nytt steg tas kring rekryteringen.

Läs mer: Efter jobbintervjun - så gör du

 

6. Rekrytera för mångfald. 65 procent säger nej till att bli anställda för att de passar in i den rådande företagskulturen utan svarar att de i stället vill kunna bidra till eller tillföra något nytt. 

Läs mer: 7 tips för en inkluderande arbetsmiljö

Läs mer: Mångfald allt viktigare för företagen

 

7. Fråga inte om ålder. Ålder är något övergående och har inget att göra med hur en person presenterar. 61 procent vill slippa uppge ålder när de söker jobb.

Läs mer: Åldersdiskriminering på arbetsmarknaden ökar

 

8. Presentera kollegorna. Det kanske kan upplevas skrämmande om hela teamet sitter med vid anställningsintervjun, men 61 procent av kandidaterna som svarat på undersökningen vill gärna träffa potentiella kollegor innan de tackar ja.

 

9. Gör din läxa – läs cv:t noggrant. Varför slösa tid på att ställa frågor som redan besvarats i cv:t? 57 procent har upplevt att den som anställer inte läst på cv, vilket ger ett oseriöst intryck. Om nu jobbsökaren lagt ner tid på att skapa ett cv, kan du lägga tid på att läsa det.

 

10. Prata lön. Hälften av jobbsökarna vill ha information om lön och villkor i platsannonsen och 69 procent vill prata lön under anställningsintervjun enligt undersökningen. Men avkräv inte löneanspråk under första intervjun –  jobbsökaren behöver tid att tänka igenom ditt förslag och  sätta sig in i sitt ansvarsområde, samt hinna tala med facket. Tänk på att det inte enbart är lönen som lockar de bästa medarbetarna

Läs mer: Konsultbolag lockar personal med avtal

 

11. Var tillgänglig. Närmare hälften av de tillfrågade svarar att det ofta är svårt att få tag på personer som kan svara på frågor om rekryteringen.

 

12. Glöm inte att lyssna. Det heter anställningsintervju av en orsak. Hade det bara handlat om att berätta om dig och företaget hade det hetat chefsmonolog i stället. 37 procent av de tillfrågade har upplevt att deras potentiella arbetsgivare har svårt att lyssna.

 

13. Skippa privata frågor. Håll dig till frågor som säger något om kompetens, personlighet och drivkraft i stället för att ställa frågor vars svar inte har någon som helst betydelse.

Läs mer: Frågorna du bör skippa på intervjun

 

14. Var tydlig med vad jobbet går ut på. Nästan en fjärdedel upplever att de ofta inte får tillräcklig information om vad deras arbetsuppgifter är och vad som förväntas av dem.

Läs mer: "Man måste vara mer cynisk än jag var" 

 

Källa: Rekryteringsföretaget TNG

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Söka jobb

Så hittar du de dolda jobben

Sex av tio arbetssökande tjänstemän hittar sitt nya jobb på den dolda arbetsmarknaden – alltså tjänster som inte annonseras. Här är knepen för att lyckas.
Publicerad 3 oktober 2024, kl 06:03
Cirka 60 procent av alla tjänstemän hittar jobb via den dolda arbetsmarknaden. Att nätverka är avgörande för att upptäcka dessa möjligheter. Besök branschmässor, seminarier och använd LinkedIn aktivt för att bygga relationer och hitta ditt nästa jobb. Foto: Colourbox/Stina Stjernkvist/TT.

Artikeln i korthet

  • Cirka 60 procent av alla tjänstemän hittar jobb via den dolda arbetsmarknaden. Att nätverka är avgörande för att upptäcka dessa möjligheter. 
     
  • Bygg ditt kontaktnät genom att prata med grannar, delta i branschevenemang och vara aktiv på LinkedIn.
     
  • Kontakta företag för korta möten och lär dig mer om deras verksamhet för att skapa värdefulla kontakter.

Sammanfattningen är gjord med stöd av AI-verktyg och är granskad av Kollegas webbredaktör.  Läs Kollegas AI-policy här.

Majoriteten av alla tillsatta tjänster handlar om så kallade dolda jobb. Det är tjänster som av en eller annan anledning aldrig utannonserats. Orsakerna kan vara flera, berättar Jonas Mauritzson, specialist på jobbsökning på omställningsorganisationen TRR.

– Det kan handla om allt från internt tillsatta vakanser till att arbetsgivaren tycker att en rekryteringsprocess tar för lång tid och är för kostsam.

– Det kan också vara så att man är på väg att införa en ny roll på företaget men inte riktigt landat i hur tjänsten ska se ut, eller helt enkelt att en medarbetare sett ett behov och rekommenderat någon i sitt nätverk för arbetsgivaren.

Prata med grannen om att du letar jobb

Jonas Mauritzson, TRR, porträttbild.
Jonas Mauritzson, TRR. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Jonas Mauritzson berättar att omkring 60 procent av TRR:s arbetssökande hittar nya jobb via den dolda arbetsmarknaden. Han menar att statistiken talar sitt tydliga språk och betonar därför vikten av nätverkande då man är arbetssökande.

Att hålla sig framme och utveckla sitt kontaktnät är därför nyckeln till att finna de dolda jobben. Och det behöver inte nödvändigtvis vara en förstahandskontakt som leder en dit utan kan även vara en andra- eller tredjehandskontakt. 

– Säg att du berättar för din granne att du letar efter ett nytt jobb, grannen i sin tur känner någon som arbetar exakt med det du vill göra. Hen sammankopplar er, vilket leder till ett möte och kanske även en anställning.

Andra exempel på hur man hittar dolda jobb kan vara att man besöker branschintressanta mässor och seminarier. Förutom att vidga sitt kontaktnät är det ett naturligt sätt att lära känna representanter från olika företag, och man får även tillfälle att ställa frågor, presentera sig själv och kanske även boka möten.

Kontakta folk på Linkedin

Jonas Mauritzson nämner också Linkedin som ett självklart forum att synas på när man är arbetssökande.

– Men var inte en passiv åskådare. Var aktiv. Ta kontakt med dem som jobbar där du skulle vilja jobba. Kommentera andras inlägg och lägg själv ut. 

Sist men inte minst vill Jonas Mauritzson slå ett slag för det som han kallar en ”informationsintervju”. 

– Det går ut på att du först via mejl kontaktar den arbetsplats du skulle vilja arbeta på och ber om några minuters telefonmöte. Tänkt på att kontakta en chef och inte HR-avdelningen eftersom de oftast fokuserar på andra slags frågor. Berätta att du är intresserad av företaget och skulle vilja lära dig lite mer om hur de arbetar.

Var påläst och ställ frågor

Jonas Mauritzson betonar vikten av att vara påläst och väl förberedd med frågor.

– Tänk på att samtalets primära syfte är att få information som du senare kan ha nytta av när du söker jobb hos företaget, även om du såklart ska vara beredd att berätta att du söker jobb om frågan dyker upp.

Han inser att en del chefer inte kommer att ha tid att ta samtal eller träffas, men påpekar att det alltid är värt ett försök och att de flesta faktiskt blir smickrade av att få berätta om sitt arbete.

Hittade jobb genom inlägg på Linkedin

Katia Nevalainen, porträttbild.
Katja Nevalainen.

En som har lyckats att hitta jobb via den dolda arbetsmarknaden är Katja Nevalainen, 51. Hon arbetar i dag som cirkularitetsexpert och har stor erfarenhet av att söka dolda jobb.

– Första gången jag hörde talas om den dolda arbetsmarknaden var redan för över tio år sedan. Då pratades det om att upp mot 80 procent av alla lediga tjänster tillsattes via kontakter.

När hon själv blev arbetslös från ett bostadsutvecklingsföretag började hon söka på jobbannonser.

– Jag blev kallad till ett tjugotal intervjuer. Men föll alltid på målsnöret, antingen var jag för senior, hade för höga löneanspråk eller saknade någon specifik kompetens. Det är ju inte helt lätt i Sverige att hitta nytt jobb efter att man fyllt 50.

Förvånad över responsen

Katja Nevalainen började fundera över hur hon skulle hitta jobben som inte utannonseras.

– Inspirerad av en Linkedin-kontakt lade jag upp ett inlägg där jag berättade om min situation, vem jag var, vad jag kunde och vilka slags jobb jag var intresserad av. Då var jag ganska bred i mina önskemål.

Hon blev förvånad över vilken respons hon fick. Vissa Linkedin-kontakter vidarebefordrade jobbannonser de hade sett andra föreslog förutsättningslösa möten.

Ett av dessa möten handlade om ett företag som skulle införa en ny roll som de trodde skulle passa hennes kompetens. Intervjun gick bra och Katja Nevalainen började på bolaget. Men hon hann bara arbeta i sex månader innan hon blev uppsagd och arbetslös på nytt.

– Först tänkte jag, inte nu igen, men i slutändan var det bra det som skedde.

För med nya rollen kom många utmaningar.

– Rollen jag axlade visade sig vara väldigt otydlig. Jag tror inte de själva visste vad som skulle höra till mina arbetsuppgifter när de anställde mig.

Katja Nevalainen pekar på att just den utmaningen kan vara ganska karakteristisk när nya yrkesroller skapas på ett företag.

– Ibland är en ny roll inte specificerad. Den kan vara otydlig och uppfattas på ett sätt av den som fått rollen och på ett annat sätt av arbetsgivaren. Därför är det viktigt att få en ordentlig arbetsbeskrivning innan man tackar ja till en nyinstiftad roll.

Tydlig med vilka roller hon sökte

Efter uppsägningen lade Katja Nevalainen ut ett nytt inlägg på Linkedin. Den här gången specificerade hon tydligare vilka typer av roller hon sökte. Det var en bra strategi.

Även denna gång var det många som hörde av sig med tips på jobb och förutsättningslösa möten. Ett av svaren fick hon från en branschkollega vars nuvarande arbetsplats pratade om att rekrytera för en ny roll.

– Skillnaden här var att arbetsgivaren tydligare visste vilka områden och arbetsuppgifter som skulle ingå i rollen, och rollen har formats lite allt eftersom. Det är här jag arbetar i dag och jag trivs väldigt bra.

Text: Katarina Markiewicz

Andel dolda job

  • Det finns olika uppskattningar av hur stor andel av jobben som är dolda och de skiljer sig över tid.
  • Den andel som Arbetsförmedlingen numera oftast använder är cirka 70 procent och gäller arbetsmarknaden som helhet. Enligt TRR är siffran 60 procent om man enbart ser till tjänstemän.