Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Du googlas när du söker jobb

Är du taggad i något ofördelaktigt sammanhang på Facebook? Det kan ligga dig i fatet nästa gång du söker jobb. Enligt en färsk undersökning kollar sju av tio arbetsgivare upp presumtiva medarbetare på Google och sociala medier. Tre av tio har ratat kandidater på grund av något de hittat på nätet.
Johanna Rovira Publicerad 10 december 2015, kl 14:29
Två personer tar i hand över skrivbord.
När du kommer till en jobbintervju är risken/chansen stor att rekryteraren googlat dig. Sju av tio arbetsgivare kollar upp arbetssökande på sociala medier, enligt Stockholms Handelskammare. Foto: Colourbox

Det blir allt vanligare att arbetsgivare googlar jobbsökande och kollar upp dem på Facebook, Twitter och Linkedin, visar Stockholms Handelskammares årliga undersökning. För sju år sedan var det bara ett av tio företag som gjorde bakgrundskontroller på nätet – i år uppger 72 procent av alla tillfrågade arbetsgivare att de kollar upp presumtiva medarbetare på sociala medier innan de anställer.

Tre av tio företag erkänner dessutom att de någon gång valt bort en kandidat på grund av något som dykt upp vid en sökning på internet. Även den siffran har ökat jämfört med tidigare år.

- Tänk efter innan du publicerar, är budskapet, säger Andreas Åström på Stockholms Handelskammare.

- Det gäller att vara uppmärksam, för även om du själv har gott omdöme kan din omgivning publicera något ofördelaktigt om dig. Det finns nog en uppsjö olika exempel – alltifrån festbilder till andra inlägg- på varför 30 procent av arbetsgivare sorterat bort kandidater.

Att städa sin nätprofil kan vara lättare sagt än gjort. Fram till år 2014 var det hart när omöjligt att få bort jobbiga länkar, men ett beslut i EU-domstolen tvingar Google och andra sökmotorer att ge EU-medborgare viss rätt att påverka sin egen så kallade träffbild. (Se faktaruta.)

Bemannings- och rekryteringsföretagen är klart mest benägna att googla jobbsökare. Undersökningen visar också att privata arbetsgivare är mer nitiska än personalchefer i offentliga sektorn i att kolla upp presumtiva medarbetare via såväl Google och sociala medier som genom kreditupplysningar och alkohol- och drogtester.

Men det är inte alla jobbsökande som nagelfars. Majoriteten av personalcheferna lägger krutet på högst en eller två slutkandidater. Vanligaste sättet att göra bakgrundskontroller är fortfarande att ta referenser. Bara två procent av de företag som deltagit i undersökningen struntar i att ta referenser.

- Man får inte glömma att det kan finnas fördelar med att förekomma på sociala medier också. Söker du jobb inom någon socialt område, som till exempel kommunikation, kan det faktiskt vara till din nackdel om arbetsgivaren inte hittar något alls om dig på de sociala medierna, säger Andreas Åström.

Rensa bort googleskeletten:

I detta Googleformulär kan du ange vilka länkar du vill ha bort och motivera varför. Google granskar länken och väger din begäran mot ett eventuellt allmänintresse (till exempel anses ekonomiska bedrägerier, tjänstefel, fällande domar och ditt offentliga uppträdande som tjänsteman som allmänintresse).

Får du rätt raderas inte informationen, men de besvärande länkarna dyker inte längre upp i sökmotorns länklista.

Får du nobben av Google kan du vända dig till Datainspektionen

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]