Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Enklare få bort uppgifter på nätet

Trött på att den gamla artikeln på nätet ligger dig i fatet när du söker jobb? Eller på att ditt hemska porträttfotot ständigt dyker upp när man googlar på ditt namn? Nu blir det lättare att försöka få bort det.
Anita Täpp Publicerad 11 juli 2014, kl 12:12

En dom i EU-domstolen har gjort det möjligt att kräva att Google och andra sökmotorer tar bort sökresultat som innehåller personliga uppgifter.

Bakgrunden är att en man i Spanien bad Google ta bort länkar i sitt sökindex, för att få bort en tidningsartikel där han figurerade, därför att han ansåg att den var för gammal.

Den spanska dataskyddsmyndigheten gick på mannens linje och beslöt att Google skulle ta bort länkarna. Sökmotorn överklagade dock beslutet i spansk domstol som i sin tur begärde att det europeiska dataskyddsdirektivet skulle tolka av EU-domstolen.

Domstolen kom fram till att när Google hanterar personuppgifter i sin sökfunktion så ska man följa nationell datalagstiftning.

Därför kan nu den som exempelvis anser att Google inte följer denna lagstiftning vända sig till företaget med klagomål. Om Google anser att personen som klagar har rätt ska man också plocka bort uppgifterna från sitt sökindex.

Med tanke på det spanska exemplet behöver det alltså inte handla om uppgifter som är osanna. Det kan räcka med att man tycker att de är för gamla och kanske påverkar bilden av en själv på ett sätt som man inte gillar i nuläget. Vad som ingår i begreppet uppgifter är oklart, men skulle sannolikt också kunna gälla fotografier.

Tidigare har gällt att en person som velat få bort information om sig själv på nätet oftast inte kunnat få hjälp av exempelvis Google med det, i stället har man varit tvungen att gå till ursprungskällan, som en tidning, och begärt att uppgifterna tas bort.
Men nu kan man alltså begära detsamma av sökmotorerna, som Google, direkt.

Men även om  länkarna, eller ”adresslappen”, tas bort så innebär det inte att informationen försvinner från internet. Däremot blir det naturligtvis mycket svårare att hitta den. Fast det här gäller alltså bara i Europa.

Om man i stället exempelvis googlar på amerikanska sajten, som inte berörs av europeisk lagstiftning, kommer uppgifterna fortfarande att kunna hittas.

Efter domen i EU-domstolen har nu redan mängder av människor kontaktat Google för att få länkar till uppgifter bortplockade. Hittills har 1 700 svenskar gjort så, i hela Europa har redan 70 000 anmälningar gjorts. Och enligt uppgift har nu Google också börjat plocka bort uppgifter.

Kontakta Google direkt

Om du vill kontakta Google för att be dem plocka bort information kan du göra det genom ett fylla i ett formulär som du hittar här:

http://www.datainspektionen.se/press/eu-dom-paverkar-googles-sokresultat/

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.