Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Enklare få bort uppgifter på nätet

Trött på att den gamla artikeln på nätet ligger dig i fatet när du söker jobb? Eller på att ditt hemska porträttfotot ständigt dyker upp när man googlar på ditt namn? Nu blir det lättare att försöka få bort det.
Anita Täpp Publicerad

En dom i EU-domstolen har gjort det möjligt att kräva att Google och andra sökmotorer tar bort sökresultat som innehåller personliga uppgifter.

Bakgrunden är att en man i Spanien bad Google ta bort länkar i sitt sökindex, för att få bort en tidningsartikel där han figurerade, därför att han ansåg att den var för gammal.

Den spanska dataskyddsmyndigheten gick på mannens linje och beslöt att Google skulle ta bort länkarna. Sökmotorn överklagade dock beslutet i spansk domstol som i sin tur begärde att det europeiska dataskyddsdirektivet skulle tolka av EU-domstolen.

Domstolen kom fram till att när Google hanterar personuppgifter i sin sökfunktion så ska man följa nationell datalagstiftning.

Därför kan nu den som exempelvis anser att Google inte följer denna lagstiftning vända sig till företaget med klagomål. Om Google anser att personen som klagar har rätt ska man också plocka bort uppgifterna från sitt sökindex.

Med tanke på det spanska exemplet behöver det alltså inte handla om uppgifter som är osanna. Det kan räcka med att man tycker att de är för gamla och kanske påverkar bilden av en själv på ett sätt som man inte gillar i nuläget. Vad som ingår i begreppet uppgifter är oklart, men skulle sannolikt också kunna gälla fotografier.

Tidigare har gällt att en person som velat få bort information om sig själv på nätet oftast inte kunnat få hjälp av exempelvis Google med det, i stället har man varit tvungen att gå till ursprungskällan, som en tidning, och begärt att uppgifterna tas bort.
Men nu kan man alltså begära detsamma av sökmotorerna, som Google, direkt.

Men även om  länkarna, eller ”adresslappen”, tas bort så innebär det inte att informationen försvinner från internet. Däremot blir det naturligtvis mycket svårare att hitta den. Fast det här gäller alltså bara i Europa.

Om man i stället exempelvis googlar på amerikanska sajten, som inte berörs av europeisk lagstiftning, kommer uppgifterna fortfarande att kunna hittas.

Efter domen i EU-domstolen har nu redan mängder av människor kontaktat Google för att få länkar till uppgifter bortplockade. Hittills har 1 700 svenskar gjort så, i hela Europa har redan 70 000 anmälningar gjorts. Och enligt uppgift har nu Google också börjat plocka bort uppgifter.

Kontakta Google direkt

Om du vill kontakta Google för att be dem plocka bort information kan du göra det genom ett fylla i ett formulär som du hittar här:

http://www.datainspektionen.se/press/eu-dom-paverkar-googles-sokresultat/

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.