Hoppa till huvudinnehåll
Socialförsäkring

Sjukskrivna riskerar att hamna i kläm av nya regler

Korta tiden för att överklaga myndighetsbeslut från två månader till tre veckor. Det föreslår en utredning om socialförsäkringen. En mycket dålig idé anser TCO, som i sitt remissvar menar att det är de sjukskrivna som hamnar i kläm.
Lina Björk Publicerad
Jessica Gow, Christine Olsson/TT
TCO är oroliga för är att människor inte kommer att överklaga felaktiga beslut. Jessica Gow, Christine Olsson/TT

I ett nytt betänkande om socialförsäkringen lämnas en rad förslag om hur man ska få till en större rättssäkerhet och snabbare handläggning. Ett av förslagen handlar om att korta tiden för att överklaga myndighetsbeslut från två månader till tre veckor.

En alldeles för kort tid anser Tjänstemännens Centralorganisation, TCO, som i sitt remissvar, tillsammans med Unionen, pekar på risken att människor kommer att gå miste om en prövning i domstol, då de inkommer med överklaganden för sent. Eller att de väljer att inte överklaga alls då tiden är för knapp.

– Vi är oroliga för är att folk inte kommer att överklaga felaktiga beslut. Eller så lämnar man in ett överklagande som sedan måste kompletteras, vilket kan leda till att människor slentrianmässigt börjar överklaga för att inte missa tidsgränsen, säger Mikael Dubois, som är utredare i välfärdsfrågor på TCO.

Ett slentrianmässigt överklagande av myndighetsbeslut riskerar dessutom att leda till ökade kostnader för domstolarna i både tid och resurser.

Som skäl att korta tidsfristen för överklaganden till tre veckor skriver utredningen bland annat att en majoritet av de överklaganden som i dag kommer in, gör det efter cirka 35 dagar från beslut. Samtidigt är den genomsnittliga tiden för överklagan 7,4 veckor, vilket tyder på att en hel del människor behöver mer tid på sig.

Som sjukskriven är du också beroende av hur Försäkringskassan eller sjukvården agerar tidsmässigt. Om du behöver hjälp att ta del av exempelvis komplex medicinsk information kan enbart det ta några veckor i anspråk av överklagandefristen.

– Dels måste man inse vad ett beslut handlar om. Dels ska du samla ihop dig tillräckligt för att gå vidare, och sedan få så mycket på fötterna för att kunna överklaga. Jag föreställer mig att det kan vara svårt att göra på egen hand. Du kanske måste prata med din läkare eller din handläggare på Försäkringskassan, för att få dig en bild av läget och vad besluten grundar sig på. Till det krävs rimliga tidsgränser, säger Mikael Dubois. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Socialförsäkring

Fler får ersättning för att vårda närstående

Antalet personer som får närståendepenning är rekordhögt. Men antalet borde vara ännu högre, enligt Försäkringskassan. Många känner inte till att de har rätt till pengar.
David Österberg Publicerad 17 februari 2025, kl 06:04
Hjälpande händer
Den som stöttar en närstående som är svårt sjuk kan få ersättning från Försäkringskassan. Colourbox

Om man tar hand om en närstående som är svårt sjuk kan man få ersättning från Försäkringskassan. För att få pengar krävs bland annat att man inte har kunnat jobba och att ens närstående är så sjuk att det finns risk att hon eller han inte överlever. Risken ska finnas inom den närmaste tiden. 

Förra året fick 17 000 personer närståendepenning. Det är den högsta noteringen någonsin, enligt siffror från Försäkringskassan. Majoriteten av mottagarna, 72 procent, är kvinnor.

– Det är många fler kvinnor än män som använder närståendepenning. Att fler kvinnor än män är mottagare av ersättning för att ta hand om en närstående är något vi ser även i andra delar av socialförsäkringen, säger Peter Abrahamsson, analytiker på Försäkringskassan.

Fler kan ha rätt till ersättning

Totalt betalade Försäkringskassan ut 210 miljoner kronor i ersättning. I snitt fick varje mottagare ersättning för 11 dagar. Många känner dock inte till att närståendepenning finns, enligt Försäkringskassan.

– Vi tror att det finns många som inte känner till att den här ersättningen finns och som skulle kunna ha rätt till den. Så om man avstår arbete för att stötta en närstående som har ett livshotande tillstånd kan man ansöka, säger Maria Byrgren verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

 

Vad är närståendepenning?

  • Den som avstår arbete för att stötta en närstående med ett livshotande tillstånd kan ha rätt till närståendepenning. 
  • Som närstående räknas någon man har en nära relation till, exempelvis släkting eller vän.
  • Livshotande tillstånd innebär att det finns risk att personen död inom den närmaste tiden.
  • Att stötta innebär exempelvis att vara närvarande eller hjälpa till med ärenden.
  • Den som får närståendepenning har rätt att vara ledig från sitt jobb.

    Källa: Försäkringskassan