Hoppa till huvudinnehåll
Socialförsäkring

Kommun ger bonus till jämställda föräldrar

Grästorps kommun inför en egen jämställdhetsbonus. Föräldrar som delar lika på föräldraledigheten under barnets första ett och halvt år får en extra månadslön.
Sandra Lund Publicerad
TT
Föräldrar anställda av Grästorp kommun, som delar lika på föräldraledigheten under barnets första ett och halvt år, får en extra månadslön. TT

- Kan vi som arbetsgivare påverka och öka incitamentet för föräldrar att dela lika är det bra. Att både föräldrar tar ansvar för sina barn ser vi som en samhällsfråga och där är föräldraledigheten central, säger Grästorp kommuns personalchef Elisabeth Funck.

Jobbar båda föräldrarna inom kommunen blir det två extra månadslöner i bonus. Det måste inte vara exakt 50/50 utan en avvikelse på fem procent är okej.

Beslutet fattades i samband med att kommunen i tisdags antog sin jämställdhetsplan. Och den kommer att omfatta barn som föds från och med första juli i år. Föräldraledigheten ska delas lika under barnets första ett och ett halvt år.

Mammor tar ut 75,2 procent

  • Förra året tog mammor ut 75,2 procent av föräldrapenningen, enligt Försäkringskassan. Fortsätter vi i den takten kommer mammor och pappor att dela lika 2040.
  • 2008 infördes jämställdhetsbonus om max 13 500 kronor till föräldrar som delar lika på föräldrapenningen. Försäkringskassan börjar räkna när den förälder som varit hemma kortast tid har tagit ut föräldrapenning i 60 dagar.
  • 2013 betaldes 260 miljoner kronor ut i jämställdhetsbonus till runt 190 000 personer.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Socialförsäkring

Fler får ersättning för att vårda närstående

Antalet personer som får närståendepenning är rekordhögt. Men antalet borde vara ännu högre, enligt Försäkringskassan. Många känner inte till att de har rätt till pengar.
David Österberg Publicerad 17 februari 2025, kl 06:04
Hjälpande händer
Den som stöttar en närstående som är svårt sjuk kan få ersättning från Försäkringskassan. Colourbox

Om man tar hand om en närstående som är svårt sjuk kan man få ersättning från Försäkringskassan. För att få pengar krävs bland annat att man inte har kunnat jobba och att ens närstående är så sjuk att det finns risk att hon eller han inte överlever. Risken ska finnas inom den närmaste tiden. 

Förra året fick 17 000 personer närståendepenning. Det är den högsta noteringen någonsin, enligt siffror från Försäkringskassan. Majoriteten av mottagarna, 72 procent, är kvinnor.

– Det är många fler kvinnor än män som använder närståendepenning. Att fler kvinnor än män är mottagare av ersättning för att ta hand om en närstående är något vi ser även i andra delar av socialförsäkringen, säger Peter Abrahamsson, analytiker på Försäkringskassan.

Fler kan ha rätt till ersättning

Totalt betalade Försäkringskassan ut 210 miljoner kronor i ersättning. I snitt fick varje mottagare ersättning för 11 dagar. Många känner dock inte till att närståendepenning finns, enligt Försäkringskassan.

– Vi tror att det finns många som inte känner till att den här ersättningen finns och som skulle kunna ha rätt till den. Så om man avstår arbete för att stötta en närstående som har ett livshotande tillstånd kan man ansöka, säger Maria Byrgren verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

 

Vad är närståendepenning?

  • Den som avstår arbete för att stötta en närstående med ett livshotande tillstånd kan ha rätt till närståendepenning. 
  • Som närstående räknas någon man har en nära relation till, exempelvis släkting eller vän.
  • Livshotande tillstånd innebär att det finns risk att personen död inom den närmaste tiden.
  • Att stötta innebär exempelvis att vara närvarande eller hjälpa till med ärenden.
  • Den som får närståendepenning har rätt att vara ledig från sitt jobb.

    Källa: Försäkringskassan