Hoppa till huvudinnehåll
Socialförsäkring

Julkalender Lucka 17: SGI

Hej tjänstetomtar slå i glasen men låt oss sjukfria vara
Hej tjänstetomtar slog i väggen och får en sjukskrivning klara
Vi fyller i
Vår SGI
Så mycket möda och byråkrati
Hej tjänstetomtar slår i taket och håll sen tummarna bara
Johanna Rovira Publicerad 17 december 2019, kl 13:45

SGI står för sjukpenninggrundande inkomst och beräknas på vad du tjänar totalt före skatt, även ob-ersättning och provision kan ingå. Det är din SGI som avgör hur mycket föräldrapenning eller sjukpenning du kommer att få från Försäkringskassan om du blir sjuk eller barnledig.

Det går i viss mån att skydda sin SGI även om man inte jobbar. SGI-skydd kan gälla om man går ner i tid, blir arbetslös eller blir sjuk.

Det finns dock ett tak för SGI som är åtta prisbasbelopp, vilket motsvarar en årsinkomst på 372 000 kronor för i år – tjänar du mer än så får du alltså inte 80 procent av din inkomst i ersättning om du blir sjuk, utan bara 80 procent av 372 000 kronor. Nästa år 2020 är taket för sjukpenning 378 400 kronor.

SGI-taket är olika högt för olika ersättningar.

Kollegas Julkalender

I Kollegas fackliga julkalender innehåller varje lucka ett fackligt begrepp, presenterat i form av ett julklappsrim.

Socialförsäkring

Drabbande vabbande - så slipper du hål i plånboken

Att vårda barn gräver hål i plånboken och sänker pensionen. Och inte alltid på ett rättvist sätt. Men det går att vabba mer jämlikt.
Publicerad 17 januari 2024, kl 13:04
till vänster en febertermometer till höger vab-app
Att vara hemma med febriga barn påverkar både lön och pension. Foto: TT/Christine Ohlsson/Claudio Bresciani

Det här innebär vab

Förkortningen står för ”vård av barn” – det vill säga att du avstår från att jobba eller går miste om a-kassa för att ta hand om ett barn när det är sjukt eller behöver gå till läkare.

Försäkringskassan betalar tillfällig föräldrapenning när du vabbar. Ersättning ges i 120 dagar per år, tills barnet fyllt 12.

Arbetsgivaren har ingen rätt att kräva läkarintyg och betalar heller ingen lön för dessa dagar.
 

Farfar får vabba

Andra vuxna får också vabba för ditt barn.

Det behöver inte ens vara en släkting. Ersättning betalas ut enligt den personens SGI, sjukpenninggrundande inkomst.
 

Koll på dagarna

På Försäkringskassans webbplats finns Föräldrakalendern, som gör att man kan få koll på hur mycket du eller den andra föräldern har vabbat.
 

Så påverkas lön och pension

Ersättningen är knappt 80 procent av inkomsten. Har du 50 000 i månaden ryker 1 158 kronor av bruttolönen och 393 kronor i förlorad pension per dag. Med 25 000: 272 respektive 181 kronor. Över 33 000 kronor i lön påverkas inte ersättningen, så den med högst lön förlorar mest på att vara hemma. 60 procent av alla vabbdagar utbetalas till kvinnor.
 

Vabba rättvist

Om du är gift eller har en registrerad partner går det att kompensera den som tar ut mest vab. Den med högst inkomst kan föra över premiepensionsrätter till partnern. Den får då 94 procent av premiepensionsavsättningen. Ett annat sätt är att den som tjänar mest amorterar mer på eventuella bolån.

Text: Gertrud Dahlberg

Källa: Försäkringskassan, Länsförsäkringar