Hoppa till huvudinnehåll
Socialförsäkring

Julkalender Lucka 17: SGI

Hej tjänstetomtar slå i glasen men låt oss sjukfria vara
Hej tjänstetomtar slog i väggen och får en sjukskrivning klara
Vi fyller i
Vår SGI
Så mycket möda och byråkrati
Hej tjänstetomtar slår i taket och håll sen tummarna bara
Johanna Rovira Publicerad 17 december 2019, kl 13:45

SGI står för sjukpenninggrundande inkomst och beräknas på vad du tjänar totalt före skatt, även ob-ersättning och provision kan ingå. Det är din SGI som avgör hur mycket föräldrapenning eller sjukpenning du kommer att få från Försäkringskassan om du blir sjuk eller barnledig.

Det går i viss mån att skydda sin SGI även om man inte jobbar. SGI-skydd kan gälla om man går ner i tid, blir arbetslös eller blir sjuk.

Det finns dock ett tak för SGI som är åtta prisbasbelopp, vilket motsvarar en årsinkomst på 372 000 kronor för i år – tjänar du mer än så får du alltså inte 80 procent av din inkomst i ersättning om du blir sjuk, utan bara 80 procent av 372 000 kronor. Nästa år 2020 är taket för sjukpenning 378 400 kronor.

SGI-taket är olika högt för olika ersättningar.

Kollegas Julkalender

I Kollegas fackliga julkalender innehåller varje lucka ett fackligt begrepp, presenterat i form av ett julklappsrim.

Socialförsäkring

Vabruari är en myt - nu härjar smittorna i mars

Glöm vabruari – nu är mars den månad när flest är hemma med sjuka barn. Ända sedan pandemin har uttaget av vab-dagar varit lägre i februari än i mars. Anledningen är oklar.
David Österberg Publicerad 11 mars 2024, kl 06:00
Till vänster en flicka med termometer i munnen, till höger en snorig pojke som vårdas av sin pappa.
Vabruari är en myt. Nu är det mars som är den värsta månaden för smittor och VAB, enligt Bliwa. Foto: Colourbox/Christine Olsson/TT.

Februari brukar kallas vabruari. Anledningen är att det är den månad då uttaget av antalet vab-dagar traditionellt varit som störst. Men de senaste fyra åren har vabruari inte levt upp till sitt namn. År 2020, 2021 och 2023 var uttaget störst i mars. År 2022 var januari den värsta vab-månaden, med mars på en andraplats. Det visar en sammanställning som försäkringsbolaget Bliwa gjort.

Hur det blir i år återstår att se. Februari har i alla fall varit ovanligt lugn, enligt företagshälsan Falck som för statistik över 151 000 anställda på 440 företag. 

– Det börjar bli dags att döpa om det klassiska vabruari. Efter pandemin ser vi nya trender i sjukskrivningsmönster, där februari inte längre är den månad på året där sjukdom och vab härjar som mest, säger Maria Steneskog Nyman, chef för Falcks sjukanmälanstjänst, i ett pressmeddelande.

Handtvätt bra mot vinterkräksjuka

Vad förskjutningen av vabbandet beror på är oklart, men kan hänga ihop med andra beteendemönster efter pandemin. Vanligtvis brukar exempelvis vinterkräksjukan vara som värst i februari. Men i år har ökningen inte varit lika snabb och kraftfull som tidigare år, även om ett par av pandemiåren var ännu lugnare.

– Att vi ligger fortsatt lägre än år innan covid kan handla om ett lite annat beteendemönster som exempelvis handtvätt och att stanna hemma när man inte mår bra, säger Maria Steneskog Nyman.

8 miljoner vab-dagar per år

  • Förra året betalade Försäkringskassan ut åtta miljoner vab-dagar. Det är 600 000 dagar färre än året innan.
  • Kvinnor vabbar mer än män. År 2023 tog män ut 38,6 procent av alla utbetalade vab-dagar.
  • Det vabbas mest med tvååringar. I snitt togs det ut 10 dagar med vab per tvååring förra året. Antalet vab-dagar minskar med barnets ökande ålder.