Hoppa till huvudinnehåll
Socialförsäkring

Funktionsnedsattas vardag ska bli enklare

Det lovar Försäkringskassan som ska minska krånglet för personer med funktionsnedsättningar och för deras anhöriga. Redan under början av 2015 ska myndigheten infria sex löften som förutom att förenkla vardagen även ska göra den tryggare.
Linnea Andersson Publicerad
Christine Olsson / Scanpix
Under förra året testades det nya arbetssättet på Försäkringskassan i Eskilstuna, Helsingborg, Örebro och Karlskoga. Christine Olsson / Scanpix

 I Sverige finns cirka 145 000 personer med en funktionsnedsättning som får ersättning från Försäkringskassan. Myndigheten har frågat dem och deras anhöriga, samt organisationer som arbetar för personer med funktionsnedsättning, vad de vill att Försäkringskassan ska förändra för att bättre motsvara de behov som finns. Gemensamt för svaren är ett önskemål om mindre krångel och att kontakterna med Försäkringskassan ska bli enklare.

Försäkringskassan ska därför ändra sitt arbetssätt i grunden efter den enskildes behov så att möten ska bli enklare, tryggare och mer personliga. Under förra året testade myndigheten det nya sättet att jobba på fyra orter i landet.

Det nya arbetssättet ska uppnås genom sex löften:

  1. En kontaktperson hos Försäkringskassan för alla ärenden
  2. Stöd till föräldrar med barn som är svårt sjuka eller har en funktionsnedsättning
  3. Förenklade och samordnade uppföljningar
  4. Kortare väntetider på beslut
  5. En egen plan för framtiden för elever som går på gymnasiet och har aktivitetsersättning för förlängd skolgång
  6. Enklare digital kontakt med Försäkringskassan

Läs mer om vad varje löfte innebär

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Socialförsäkring

Fler får ersättning för att vårda närstående

Antalet personer som får närståendepenning är rekordhögt. Men antalet borde vara ännu högre, enligt Försäkringskassan. Många känner inte till att de har rätt till pengar.
David Österberg Publicerad 17 februari 2025, kl 06:04
Hjälpande händer
Den som stöttar en närstående som är svårt sjuk kan få ersättning från Försäkringskassan. Colourbox

Om man tar hand om en närstående som är svårt sjuk kan man få ersättning från Försäkringskassan. För att få pengar krävs bland annat att man inte har kunnat jobba och att ens närstående är så sjuk att det finns risk att hon eller han inte överlever. Risken ska finnas inom den närmaste tiden. 

Förra året fick 17 000 personer närståendepenning. Det är den högsta noteringen någonsin, enligt siffror från Försäkringskassan. Majoriteten av mottagarna, 72 procent, är kvinnor.

– Det är många fler kvinnor än män som använder närståendepenning. Att fler kvinnor än män är mottagare av ersättning för att ta hand om en närstående är något vi ser även i andra delar av socialförsäkringen, säger Peter Abrahamsson, analytiker på Försäkringskassan.

Fler kan ha rätt till ersättning

Totalt betalade Försäkringskassan ut 210 miljoner kronor i ersättning. I snitt fick varje mottagare ersättning för 11 dagar. Många känner dock inte till att närståendepenning finns, enligt Försäkringskassan.

– Vi tror att det finns många som inte känner till att den här ersättningen finns och som skulle kunna ha rätt till den. Så om man avstår arbete för att stötta en närstående som har ett livshotande tillstånd kan man ansöka, säger Maria Byrgren verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

 

Vad är närståendepenning?

  • Den som avstår arbete för att stötta en närstående med ett livshotande tillstånd kan ha rätt till närståendepenning. 
  • Som närstående räknas någon man har en nära relation till, exempelvis släkting eller vän.
  • Livshotande tillstånd innebär att det finns risk att personen död inom den närmaste tiden.
  • Att stötta innebär exempelvis att vara närvarande eller hjälpa till med ärenden.
  • Den som får närståendepenning har rätt att vara ledig från sitt jobb.

    Källa: Försäkringskassan