Hoppa till huvudinnehåll
Socialförsäkring

Färre kontroller ger längre sjukskrivning

Sedan 2011 har sjukskrivningarna blivit mer långdragna. Samtidigt har Försäkringskassans kontroller av de sjukskrivnas rätt till ersättning minskat. Det konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen, ISF.
Gabriella Westberg Publicerad

ISF har studerat i vilken utsträckning sjukskrivningar avslutas när de når tidsgränserna i sjukförsäkringen samt hur Försäkringskassan kontrollerat de sjukskrivnas rätt till ersättning.

Försäkringskassan ska kontrollera rätten till sjukersättning när sjukskrivningen passerar tidsgränserna, efter 90 dagar samt efter 180 dagar.

Enligt ISF:s studie genomfördes den första prövningen, efter 90 dagar, i mer än 70 procent av fallen 2011. Tre år senare var andelen nere i drygt 45 procent.  Motsvarande utveckling syns i kontrollerna av den andra tidsgränsen, 180 dagar, enligt ISF. Sedan 2011 avslutas också allt färre sjukskrivningar vid tidsgränserna.

- De färre kontrollerna har med all sannolikhet bidragit till att sjukskrivningarna blivit längre, men hur mycket är svårt att säga, säger Pathric Hägglund, en av författarna bakom rapporten.

Inspektionen för socialförsäkringen konstaterar också i rapporten att tidsgränserna inneburit en tidigare återgång i arbete bland sjukskrivna men att det inte verkar ha fått några långsiktiga effekter på deras hälsa, sysselsättning eller sjukfrånvaro.  

ISF:s rapport om sjukförsäkringen

Ta del av Inspektionen för socialförsäkringens rapport om kontroll av tidsgränsen i sjukförsäkringen här.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Socialförsäkring

Fler får ersättning för att vårda närstående

Antalet personer som får närståendepenning är rekordhögt. Men antalet borde vara ännu högre, enligt Försäkringskassan. Många känner inte till att de har rätt till pengar.
David Österberg Publicerad 17 februari 2025, kl 06:04
Hjälpande händer
Den som stöttar en närstående som är svårt sjuk kan få ersättning från Försäkringskassan. Colourbox

Om man tar hand om en närstående som är svårt sjuk kan man få ersättning från Försäkringskassan. För att få pengar krävs bland annat att man inte har kunnat jobba och att ens närstående är så sjuk att det finns risk att hon eller han inte överlever. Risken ska finnas inom den närmaste tiden. 

Förra året fick 17 000 personer närståendepenning. Det är den högsta noteringen någonsin, enligt siffror från Försäkringskassan. Majoriteten av mottagarna, 72 procent, är kvinnor.

– Det är många fler kvinnor än män som använder närståendepenning. Att fler kvinnor än män är mottagare av ersättning för att ta hand om en närstående är något vi ser även i andra delar av socialförsäkringen, säger Peter Abrahamsson, analytiker på Försäkringskassan.

Fler kan ha rätt till ersättning

Totalt betalade Försäkringskassan ut 210 miljoner kronor i ersättning. I snitt fick varje mottagare ersättning för 11 dagar. Många känner dock inte till att närståendepenning finns, enligt Försäkringskassan.

– Vi tror att det finns många som inte känner till att den här ersättningen finns och som skulle kunna ha rätt till den. Så om man avstår arbete för att stötta en närstående som har ett livshotande tillstånd kan man ansöka, säger Maria Byrgren verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

 

Vad är närståendepenning?

  • Den som avstår arbete för att stötta en närstående med ett livshotande tillstånd kan ha rätt till närståendepenning. 
  • Som närstående räknas någon man har en nära relation till, exempelvis släkting eller vän.
  • Livshotande tillstånd innebär att det finns risk att personen död inom den närmaste tiden.
  • Att stötta innebär exempelvis att vara närvarande eller hjälpa till med ärenden.
  • Den som får närståendepenning har rätt att vara ledig från sitt jobb.

    Källa: Försäkringskassan