Hoppa till huvudinnehåll
Socialförsäkring

Domslut: Du kan jobba utomlands och ändå vabba

Du kan vabba barn och få ersättning från Försäkringskassan även om du bor och arbetar på distans i utlandet. Det framgår av en dom i Högsta förvaltningsdomstolen.
Oscar Broström Publicerad
Kvinna tar tempen på sitt sjuka barn.
En kvinna som arbetade på distans från Sydafrika fick rätt mot Försäkringkassan och får vabba, trots att hon inte bor i Sverige. Foto: Shutterstock.

Målet handlar om en kvinna som fått klartecken från sin svenska arbetsgivare att jobba på distans från Sydafrika. När hon sedan behövde ta hand om sjukt barn, och ansökte om ersättning från Försäkringskassan, fick hon avslag från myndigheten som hänvisade till att hon inte jobbade i Sverige.

Kvinnan överklagade besluten till Förvaltningsrätten som gav kvinnan rätt, med hänvisning till att hon hade ”utfört sina arbetsuppgifter på samma sätt som om hon arbetat från hemmet i Sverige”, enligt domen.

Försäkringskassan överklagade då i sin tur till Högsta förvaltningsdomstolen – den högsta instansen – som avslog överklagan, enligt tidningen Publikt.

Kvinnan fick därmed rätt till att vabba, vilket i sin tur öppnar upp för att fler distansarbetare kan komma att omfattas av socialförsäkringen.

Högsta förvaltningsdomstolen skriver i domen att bedömningen görs utifrån vilken koppling arbetet har till Sverige och att folkbokföringsadress saknar betydelse. Vidare skriver Högsta förvaltningsdomstolen att var arbetet rent fysiskt utförs bör beaktas när Försäkringskassan fattar beslut om vab, men att andra omständigheter som arbetets karaktär, arbetsgivarens verksamhet i Sverige och var arbetstagaren är anställd också ska vägas in.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Socialförsäkring

Fler får ersättning för att vårda närstående

Antalet personer som får närståendepenning är rekordhögt. Men antalet borde vara ännu högre, enligt Försäkringskassan. Många känner inte till att de har rätt till pengar.
David Österberg Publicerad 17 februari 2025, kl 06:04
Hjälpande händer
Den som stöttar en närstående som är svårt sjuk kan få ersättning från Försäkringskassan. Colourbox

Om man tar hand om en närstående som är svårt sjuk kan man få ersättning från Försäkringskassan. För att få pengar krävs bland annat att man inte har kunnat jobba och att ens närstående är så sjuk att det finns risk att hon eller han inte överlever. Risken ska finnas inom den närmaste tiden. 

Förra året fick 17 000 personer närståendepenning. Det är den högsta noteringen någonsin, enligt siffror från Försäkringskassan. Majoriteten av mottagarna, 72 procent, är kvinnor.

– Det är många fler kvinnor än män som använder närståendepenning. Att fler kvinnor än män är mottagare av ersättning för att ta hand om en närstående är något vi ser även i andra delar av socialförsäkringen, säger Peter Abrahamsson, analytiker på Försäkringskassan.

Fler kan ha rätt till ersättning

Totalt betalade Försäkringskassan ut 210 miljoner kronor i ersättning. I snitt fick varje mottagare ersättning för 11 dagar. Många känner dock inte till att närståendepenning finns, enligt Försäkringskassan.

– Vi tror att det finns många som inte känner till att den här ersättningen finns och som skulle kunna ha rätt till den. Så om man avstår arbete för att stötta en närstående som har ett livshotande tillstånd kan man ansöka, säger Maria Byrgren verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

 

Vad är närståendepenning?

  • Den som avstår arbete för att stötta en närstående med ett livshotande tillstånd kan ha rätt till närståendepenning. 
  • Som närstående räknas någon man har en nära relation till, exempelvis släkting eller vän.
  • Livshotande tillstånd innebär att det finns risk att personen död inom den närmaste tiden.
  • Att stötta innebär exempelvis att vara närvarande eller hjälpa till med ärenden.
  • Den som får närståendepenning har rätt att vara ledig från sitt jobb.

    Källa: Försäkringskassan