Hoppa till huvudinnehåll
Socialförsäkring

Bonusföräldrar får ta ut föräldraledighet

Snart kan en förälder överföra föräldrapenningsdagar till sin sambo, som alltså kan vara föräldraledig med sitt bonusbarn. Den nya lagen ska även förenkla för samkönade par som inseminerats utomlands.
Linnea Andersson Publicerad
Izabelle Nordfjell/TT
Nu blir det möjligt att vara hemma med sitt bonusbarn. Izabelle Nordfjell/TT

Lagändringen träder i kraft den 1 juli i år och innebär att en mamma eller pappa kan föra över en eller flera av sina föräldrapenningdagar till sin sambo. Det gäller även om föräldern och sambon inte är gifta med varandra eller har gemensamma barn. Sambon får rätt till ledighet från jobbet under föräldraledighetsperioden.

Riksdagen beslutade under hösten 2018 och ändra lagen efter förslag från regeringen. De nya reglerna kommer även att förenkla för samkönade par som genomgått insemination utomlands. Den som inseminerats och föder barnet kan överföra föräldradagar till sin sambo i väntan på att närståendeadoptionen blir klar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Socialförsäkring

Fler får ersättning för att vårda närstående

Antalet personer som får närståendepenning är rekordhögt. Men antalet borde vara ännu högre, enligt Försäkringskassan. Många känner inte till att de har rätt till pengar.
David Österberg Publicerad 17 februari 2025, kl 06:04
Hjälpande händer
Den som stöttar en närstående som är svårt sjuk kan få ersättning från Försäkringskassan. Colourbox

Om man tar hand om en närstående som är svårt sjuk kan man få ersättning från Försäkringskassan. För att få pengar krävs bland annat att man inte har kunnat jobba och att ens närstående är så sjuk att det finns risk att hon eller han inte överlever. Risken ska finnas inom den närmaste tiden. 

Förra året fick 17 000 personer närståendepenning. Det är den högsta noteringen någonsin, enligt siffror från Försäkringskassan. Majoriteten av mottagarna, 72 procent, är kvinnor.

– Det är många fler kvinnor än män som använder närståendepenning. Att fler kvinnor än män är mottagare av ersättning för att ta hand om en närstående är något vi ser även i andra delar av socialförsäkringen, säger Peter Abrahamsson, analytiker på Försäkringskassan.

Fler kan ha rätt till ersättning

Totalt betalade Försäkringskassan ut 210 miljoner kronor i ersättning. I snitt fick varje mottagare ersättning för 11 dagar. Många känner dock inte till att närståendepenning finns, enligt Försäkringskassan.

– Vi tror att det finns många som inte känner till att den här ersättningen finns och som skulle kunna ha rätt till den. Så om man avstår arbete för att stötta en närstående som har ett livshotande tillstånd kan man ansöka, säger Maria Byrgren verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

 

Vad är närståendepenning?

  • Den som avstår arbete för att stötta en närstående med ett livshotande tillstånd kan ha rätt till närståendepenning. 
  • Som närstående räknas någon man har en nära relation till, exempelvis släkting eller vän.
  • Livshotande tillstånd innebär att det finns risk att personen död inom den närmaste tiden.
  • Att stötta innebär exempelvis att vara närvarande eller hjälpa till med ärenden.
  • Den som får närståendepenning har rätt att vara ledig från sitt jobb.

    Källa: Försäkringskassan