Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Slopat karensavdrag förlängs

Efter en lugnare sommar har ansökningarna om ersättning för karensavdrag återigen slagit i höjden. Nu har regeringen beslutat att förlänga stödet till april nästa år och höjer ersättningsbeloppet.
Lina Björk Publicerad
Claudio Bresciani / TT
Ansökningarna om karensavdrag och smittbärarpenning har stigit i takt med att smittspridningen av corona ökar. Claudio Bresciani / TT

Med anledning av coronaviruset och för att minska smittspridningen slopades karensavdraget i mitten av mars, genom att staten betalar ut ersättning för första dagen du är hemma från jobbet. Du måste dock ansöka om ersättningen hos Försäkringskassan och det var det en hel del som gjorde. I mitten av april ansökte 225 702 personer om att få ersättningen. Ansökningarna ökade sedan veckan efter, för att sedan stadigt minska till sommaren.

Läs mer: Slopad karensdag till följd av corona

Men nu har det tagit fart igen. I mitten av november ansökte 114 535 personer om ersättning för karensdagen. Regeringens plan var att avdraget skulle återkomma vid årsskiftet men det datumet är nu framflyttat till sista april 2021. Samtidigt höjer man schablonbeloppet till 804 kronor.

Läs mer: Corona - det här gäller på jobbet

Även ansökningarna om smittbärarpenning har slagit alla rekord, visar siffror från Försäkringskassan. Ungefär 400 personer får årligen den ersättningen, majoriteten för Salmonella. När regeringen i början av året beslutade att coronaviruset ska klassas som en samhällsfarlig sjukdom och man därmed har möjlighet att ansöka om ersättningen, ansökte lika många i april, som under hela 2019. Samma månad slog ansökningarna i höjden och låg på 470 stycken, jämfört med åtta året innan. Det rekordet har nu reviderats upp då cirka 600 personer ansökte om ersättningen i slutet av november.

Läs mer: Rekordmånga ansökte om smittbärarpenning

Då har du rätt till smittbärarpenning

● En läkare har beslutat att du inte får jobba på grund av att du är smittad eller misstänks vara smittad av en allmänfarlig sjukdom.

● Du ska till en läkare för att utreda om du har en smittsam sjukdom

● Du har en smitta, sjukdom eller ett sår som gör att du inte ska hantera livsmedel.

● Smittbärarpenning betalas ut till den som kan arbeta, men inte får göra det på grund av risken för att smitta ner andra. Om du inte kan arbeta på grund av sjukdom kan du ha rätt till sjuklön från din arbetsgivare eller sjukpenning från Försäkringskassan. Smittbärarpenningen är 80 procent av din lön, men taket är 810 kronor per dag.

Karensavdrag - så ansöker du om ersättning

  • Om du är anställd sjukanmäler du dig som vanligt till din arbetsgivare, som betalar ut sjuklön till dig de första 14 dagarna. Arbetsgivaren gör karensavdraget som vanligt. Du ansöker sedan i efterhand om ersättning för karensen på Mina sidor på Försäkringskassans hemsida.
  • Om du är egenföretagare ansöker du om ersättning för karensen och kan få ersättning för de första 14 dagarna i sjukperioden, oavsett vilken karenstid du har.
  • Ersättningen betalas normalt ut inom 5 dagar.
  • Slopat karensavdrag gäller även om du är arbetslös, föräldraledig eller anställd utan sjuklön.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Sjukförsäkring

Hårdare sjukregler stoppas – av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna säger nej till att återinföra hårdare regler i sjukförsäkringen, rapporterar tidningen Arbetet. Skrotningen ingår som en del i budgetförhandlingarna, enligt SD.
Mats Thorén Publicerad 13 september 2024, kl 13:57
Regeringen avstår från hårdare sjukförsäkring: En utredning föreslog en bortre gräns efter 180 dagar för sjukpenning, men regeringen har beslutat att behålla nuvarande regler. Sverigedemokraterna bekräftar att förslaget inte kommer att lyftas igen.
Ingen förändring i sjukförsäkringen. Trots förslag om hårdare regler med en bortre gräns efter 180 dagar, har regeringen beslutat att behålla nuvarande sjukförsäkringsregler. Sverigedemokraterna säger att frågan inte kommer att tas upp igen. Foto: Johan Nilsson/TT.

En utredare föreslog före sommaren att regeringen bör återinföra en hårdare sjukförsäkring. Stridspunkten har varit idén om en bortre gräns efter 180 dagar. Då skulle, enligt förslaget, det den sjukes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden (mot ”normalt förekommande arbete”). Tar den sjuke inte ett sådant jobb skulle hen utförsäkras.

De nuvarande reglerna, som nu blir kvar, innebär kortfattat att du får behålla sjukpenningen även efter 180 dagar om det mesta talar för att du kan komma tillbaka till ditt gamla jobb inom rimlig tid. Efter de dagarna ska Försäkringskassan matcha dig mot den yrkesgrupp du tillhör och inte mot hela arbetsmarknaden.

Ingen förändring i sjukförsäkringen

Men enligt SD blir det ingen förändring:

– Det kommer inte lyftas på agendan fler gånger utan vi är överens om att det är ingenting som vi ska gå fram med, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare till tidningen Arbetet

Många har opponerat sig mot regeringens utredning av sjukförsäkringen som kom i våras. Inte minst facken. Förslaget kommer att ”kasta ut sjuka i arbete”, sa Unionens ordförande Peter Hellberg till Kollega i juni.