Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Psykisk sjukdom bakom flest sjukskrivningar

Personer som är sjuka i psykiatriska diagnoser är ofta sjukskrivna längre än andra. Risken för återfall och att helt slås ut från arbetslivet är också större för den här gruppen. Det visar en ny rapport från Försäkringskassan.
Petra Rendik Publicerad
Colourbox
Psykiatriska diagnoser den vanligaste orsaken till sjukskrivningar. Colourbox

Sedan 2014 är psykiatriska diagnoser den vanligaste orsaken till sjukskrivningar i Sverige. I september förra året låg dessa diagnoser bakom 82 000 av totalt 189 000 pågående sjukfall. Sjukskrivningarna är dessutom längre, i snitt 75 dagar, än vid hjärt-, kärl och tumörsjukdomar.

Rapporten visar att återfall är vanligare bland personer med svåra psykiska sjukdomar jämfört med andra orsaker till sjukskrivningar. Sju procent kommer heller aldrig tillbaka i arbete. Detta gäller speciellt män och orsaken kan, enligt rapporten, vara att fler män än kvinnor har allvarliga psykiatriska diagnoser som till exempel bipolär sjukdom och hyperaktivitetsstörning.

Störst ökning har skett bland diagnoserna anpassningsstörningar och reaktion på svår stress. Men för den här gruppen ser läget ljusare ut. Risken för återfall är mindre och de flesta kommer tillbaka i arbete jämfört med personer som har diagnostiserats med svårare psykiska sjukdomar.

I augustinumret av Kollega kan du läsa mer om hur det är att jobba med bipolär sjukdom.

 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Sjukförsäkring

Hårdare sjukregler stoppas – av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna säger nej till att återinföra hårdare regler i sjukförsäkringen, rapporterar tidningen Arbetet. Skrotningen ingår som en del i budgetförhandlingarna, enligt SD.
Mats Thorén Publicerad 13 september 2024, kl 13:57
Regeringen avstår från hårdare sjukförsäkring: En utredning föreslog en bortre gräns efter 180 dagar för sjukpenning, men regeringen har beslutat att behålla nuvarande regler. Sverigedemokraterna bekräftar att förslaget inte kommer att lyftas igen.
Ingen förändring i sjukförsäkringen. Trots förslag om hårdare regler med en bortre gräns efter 180 dagar, har regeringen beslutat att behålla nuvarande sjukförsäkringsregler. Sverigedemokraterna säger att frågan inte kommer att tas upp igen. Foto: Johan Nilsson/TT.

En utredare föreslog före sommaren att regeringen bör återinföra en hårdare sjukförsäkring. Stridspunkten har varit idén om en bortre gräns efter 180 dagar. Då skulle, enligt förslaget, det den sjukes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden (mot ”normalt förekommande arbete”). Tar den sjuke inte ett sådant jobb skulle hen utförsäkras.

De nuvarande reglerna, som nu blir kvar, innebär kortfattat att du får behålla sjukpenningen även efter 180 dagar om det mesta talar för att du kan komma tillbaka till ditt gamla jobb inom rimlig tid. Efter de dagarna ska Försäkringskassan matcha dig mot den yrkesgrupp du tillhör och inte mot hela arbetsmarknaden.

Ingen förändring i sjukförsäkringen

Men enligt SD blir det ingen förändring:

– Det kommer inte lyftas på agendan fler gånger utan vi är överens om att det är ingenting som vi ska gå fram med, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare till tidningen Arbetet

Många har opponerat sig mot regeringens utredning av sjukförsäkringen som kom i våras. Inte minst facken. Förslaget kommer att ”kasta ut sjuka i arbete”, sa Unionens ordförande Peter Hellberg till Kollega i juni.

 

Sjukförsäkring

Peter Hellberg: ”Sjuka kommer att kastas ut i arbete”

Lina Björk Publicerad 20 juni 2024, kl 06:01
Peter Hellberg: ”Sjuka kommer att kastas ut i arbete”
till vänster Försäkringskassans flaggor, till höger Unionens förbundsordförande Peter Hellberg
Peter Hellberg: ”Sjuka kommer att kastas ut i arbete”