Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Meningslösa utredningar från Försäkringskassan

Om du har sjukersättning ska Försäkringskassan göra en ny utredning vart tredje år. Men myndigheten lever inte upp till det kravet visar en ny undersökning. Man kontaktar inte de försäkrade och de utredningar som görs innehåller varken nya bedömningar eller rehabiliteringsåtgärder.
Lina Björk Publicerad

2008 stramades reglerna upp för att få sjukersättning. Den försäkrades arbetsförmåga ska vara stadigvarande nedsatt och alla rehabiliteringsåtgärder uttömda. Men trots att arbetsförmågan inte beräknas bli bättre ska Försäkringskassan göra en ny utredning inom tre år, för att se om förutsättningarna har förändrats.

På uppdrag av regeringen har Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, undersökt vad de nya utredningarna gör för nytta, hur ofta de görs och om man tar nya beslut om ersättning. Resultatet visar att de är meningslösa. Av alla utredningar som görs ändras ersättningen endast i två procent av fallen. Och av de två procenten är det dessutom i sju av tio fall den försäkrade själv som tar initiativ till förändringen.

En ny utredning ska innehålla både en bedömning av arbetsförmågan och om det finns några rehabiliteringsåtgärder som kan förbättra tillståndet. Handläggaren bör ta ny kontakt med den försäkrade som också bör vara insatt i utredningen och dess resultat.

Men även här råder stora brister. Endast 19 procent av de akter som granskats innehåller dokumentation om alla de momenten. Myndigheten baserar de nya utredningarna på intern information, begär inte in medicinska underlag och har ingen personlig kontakt med den försäkrade.

Arbetet med de nya utredningarna är så lågprioriterat på kassan att man förra året övervägde att lägga ned arbetet. ISF ifrågasätter därför vilken roll de nya utredningarna, som enligt lag ska utföras, har. Och vad man vill att de ska ha för effekt.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Sjukförsäkring

Hårdare sjukregler stoppas – av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna säger nej till att återinföra hårdare regler i sjukförsäkringen, rapporterar tidningen Arbetet. Skrotningen ingår som en del i budgetförhandlingarna, enligt SD.
Mats Thorén Publicerad 13 september 2024, kl 13:57
Regeringen avstår från hårdare sjukförsäkring: En utredning föreslog en bortre gräns efter 180 dagar för sjukpenning, men regeringen har beslutat att behålla nuvarande regler. Sverigedemokraterna bekräftar att förslaget inte kommer att lyftas igen.
Ingen förändring i sjukförsäkringen. Trots förslag om hårdare regler med en bortre gräns efter 180 dagar, har regeringen beslutat att behålla nuvarande sjukförsäkringsregler. Sverigedemokraterna säger att frågan inte kommer att tas upp igen. Foto: Johan Nilsson/TT.

En utredare föreslog före sommaren att regeringen bör återinföra en hårdare sjukförsäkring. Stridspunkten har varit idén om en bortre gräns efter 180 dagar. Då skulle, enligt förslaget, det den sjukes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden (mot ”normalt förekommande arbete”). Tar den sjuke inte ett sådant jobb skulle hen utförsäkras.

De nuvarande reglerna, som nu blir kvar, innebär kortfattat att du får behålla sjukpenningen även efter 180 dagar om det mesta talar för att du kan komma tillbaka till ditt gamla jobb inom rimlig tid. Efter de dagarna ska Försäkringskassan matcha dig mot den yrkesgrupp du tillhör och inte mot hela arbetsmarknaden.

Ingen förändring i sjukförsäkringen

Men enligt SD blir det ingen förändring:

– Det kommer inte lyftas på agendan fler gånger utan vi är överens om att det är ingenting som vi ska gå fram med, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare till tidningen Arbetet

Många har opponerat sig mot regeringens utredning av sjukförsäkringen som kom i våras. Inte minst facken. Förslaget kommer att ”kasta ut sjuka i arbete”, sa Unionens ordförande Peter Hellberg till Kollega i juni.

 

Sjukförsäkring

Peter Hellberg: ”Sjuka kommer att kastas ut i arbete”

Lina Björk Publicerad 20 juni 2024, kl 06:01
Peter Hellberg: ”Sjuka kommer att kastas ut i arbete”
till vänster Försäkringskassans flaggor, till höger Unionens förbundsordförande Peter Hellberg
Peter Hellberg: ”Sjuka kommer att kastas ut i arbete”