Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Ingen ersättning trots sjukförsäkring: "Jag känner mig lurad"

Han tvingades göra två hjärtoperationer. Trots att diagnosen täcktes av den gruppförsäkring Hasse Widell tecknat blev han utan ersättning.
Niklas Hallstedt Publicerad
Mattias Johansson
Eftersom Hasse Widell opererades via handleden i stället för via bröstkorgen fick han ingen ersättning. Mattias Johansson

Hasse Widell är aktiv cykelmotionär. När han först fick problem med orken trodde han att det berodde på en förkylning. Så småningom stod det klart att det var betydligt värre än så. Det blev två operationer med tre veckors mellanrum för att bli av med förträngningarna i hjärtats kranskärl.

Den första operationen, en ballongvidgning, upplevde han som ganska skonsam. Det andra ingreppet, där läkarna tvingades borra upp kärlet, var värre.

Den sjukförsäkring med tillhörande diagnosförsäkring som Hasse Widell hade tecknat hos Förenade Liv via Unionen skulle enligt bolagets förköpsinformation ge honom ”ett engångsbelopp vid fastställd specifik diagnos som exempelvis hjärtinfarkt, viss typ av cancer samt stroke”. I hans fall handlade det om 44 800 kronor.

Läs mer: Välj rätt sjukförsäkring

Men glädjen över försäkringen tog snabbt slut efter kontakt med Förenade Liv, som hänvisade till försäkringsvillkoren. För att få ersättning för diagnosen ”operation av hjärtats kranskärl” måste det röra sig om en bypassoperation där ett av hjärtats kranskärl byts ut.

– Jag blev jättepaff, tyckte att mitt fall var klockrent. Jag hade ju gjort två hjärtoperationer. Okej att de gick in via handleden i stället för via bröstkorgen, men det handlar ju om att tekniken har blivit bättre, säger Hasse Widell, som känner sig lurad.

Hasse Widell har nu vänt sig till försäkringsbolaget och begärt att få beslutet omprövat.

– Jag tycker att deras handlande är oskäligt och att de ska hysta upp lädret.

Enligt Per Westerståhl, som är skadechef på Förenade Liv, är tanken med diagnosförsäkringen att den ska träda in vid en svår sjukdom.

– Det ska vara en viss dignitet på sjukdomen. När man gör en ballongsprängning gör man inget större ingrepp, det är en ganska enkel operation. Patienten kan gå hem i stort sett samma dag. Detta till skillnad från när man gör en öppen hjärtoperation och är tvungen att såga upp bröstkorgen.

Skulle alla diagnoser ersättas skulle försäkringen bli så dyr att knappast någon skulle ha råd att köpa den, påpekar Per Westerståhl.

Borde ni inte vara tydligare med vilka begränsningar som finns?
– Förköpsinformationen kan inte berätta allt. Vi hänvisar till villkoren om man vill få veta mer, de finns ju att läsa på hemsidan. Det anses vara tillräckligt, säger Per Westerståhl.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Sjukförsäkring

Hårdare sjukregler stoppas – av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna säger nej till att återinföra hårdare regler i sjukförsäkringen, rapporterar tidningen Arbetet. Skrotningen ingår som en del i budgetförhandlingarna, enligt SD.
Mats Thorén Publicerad 13 september 2024, kl 13:57
Regeringen avstår från hårdare sjukförsäkring: En utredning föreslog en bortre gräns efter 180 dagar för sjukpenning, men regeringen har beslutat att behålla nuvarande regler. Sverigedemokraterna bekräftar att förslaget inte kommer att lyftas igen.
Ingen förändring i sjukförsäkringen. Trots förslag om hårdare regler med en bortre gräns efter 180 dagar, har regeringen beslutat att behålla nuvarande sjukförsäkringsregler. Sverigedemokraterna säger att frågan inte kommer att tas upp igen. Foto: Johan Nilsson/TT.

En utredare föreslog före sommaren att regeringen bör återinföra en hårdare sjukförsäkring. Stridspunkten har varit idén om en bortre gräns efter 180 dagar. Då skulle, enligt förslaget, det den sjukes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden (mot ”normalt förekommande arbete”). Tar den sjuke inte ett sådant jobb skulle hen utförsäkras.

De nuvarande reglerna, som nu blir kvar, innebär kortfattat att du får behålla sjukpenningen även efter 180 dagar om det mesta talar för att du kan komma tillbaka till ditt gamla jobb inom rimlig tid. Efter de dagarna ska Försäkringskassan matcha dig mot den yrkesgrupp du tillhör och inte mot hela arbetsmarknaden.

Ingen förändring i sjukförsäkringen

Men enligt SD blir det ingen förändring:

– Det kommer inte lyftas på agendan fler gånger utan vi är överens om att det är ingenting som vi ska gå fram med, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare till tidningen Arbetet

Många har opponerat sig mot regeringens utredning av sjukförsäkringen som kom i våras. Inte minst facken. Förslaget kommer att ”kasta ut sjuka i arbete”, sa Unionens ordförande Peter Hellberg till Kollega i juni.