Hoppa till huvudinnehåll
Semester

Var fjärde jobbar på semestern

Var fjärde svensk svarar på jobbsamtal eller kollar mailen trots att de har semester. I andra europeiska länder är siffran ännu högre enligt en ny rapport.
Elisabeth Brising Publicerad 20 juni 2022, kl 13:15
Man sitter utomhus och tittar i telefon.
Jobbar du under semestern? En av fyra svenskar svarar att de svarar på jobbsamtal eller mail när de är lediga. Foto: Shutterstock.

Lata lediga dagar väntar – men stänger du verkligen av jobbmobilen? En tredjedel av de anställda i Europa uppger att de fuskjobbar genom att läsa e-post eller svara på jobbsamtal på semestern. Det visar en undersökning som HR- och löneleverantören SD Worx gjort bland 10 000 anställda i Europa.

Av alla som svarade i rapporten sa en tredjedel att de följer upp sitt arbete under semestern. Norrmännen är värst. Där småjobbar 45 procent på semestern. Därefter kommer holländska medarbetare på 37 procent och italienska på 34 procent. I Sverige och Tyskland är motsvarande siffra 23 procent, vilket innebär att närmare en fjärdedel jobbar på semestern.

En månads semester "lagom"

När anställda fick frågan ”Hur lång semester (i dagar) skulle du behöva för att få fulladdade batterier?” svarade svenskarna att de behöver 19,7 dagar, alltså cirka fyra veckor. Det är kortare tid än man svarar i Spanien (27 dagar) och Finland (34 dagar). I genomsnitt tycker anställda i Europa att de behöver 17 dagars semester för att vila upp sig, men i Storbritannien ville man bara ha 8,5 dagar.

Unga har svårare att koppla av

Ungefär en femtedel av svenskarna har svårt att koppla bort jobbet mentalt när de är lediga. Det är bättre siffror än i resten av Europa där en tredjedel i snitt tycker de har svårt att släppa jobbet. I Norge, England och Italien är siffrorna ännu högre, vilket ligger i linje med hur mycket invånarna säger att de semesterjobbar i mail och telefon i de länderna.

Ju yngre man är desto svårare tycks det vara att slappa på stranden. Bland européer mellan 25 och 34 år säger 38 procent att de har svårt att koppla av mentalt från jobbet under ledigheten. Bland de över 55 år säger 20 procent samma sak, så oron blir lättare med åren.

– Det är viktigt att man som medarbetare idag upplever tillräcklig flexibilitet i sin semesterplanering för att nå en bra balans mellan arbete och privatliv, säger Sofi Klinkert, HR Director på SD Worx i ett pressmeddelande om rapporten.

Svenskar vill ha mer obetald semester

I Sverige kan 44 procent tänka sig att ta obetalda lediga dagar för att förlänga semestern, vilket är en högre siffra än i andra länder. På andra plats i att tänka sig fler obetalda dagar kommer engelsmännen och finnarna. I Spanien vill bara 27 procent vara mer lediga utan lön. Bland alla i Europa som svarat är siffran 37 procent.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i mars 2022 i Belgien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien, Spanien, Italien, Norge, Finland och Sverige. Totalt intervjuades 10119 anställda. Urvalet är representativt för de specifika lokala arbetsmarknaderna och har samma sammansättning när det kommer till kön, ålder och examen som den aktiva arbetskraften i de berörda länderna.

Dina rättigheter på semestern

Arbetsgivare i Sverige är skyldiga att låta anställda vara helt lediga från arbetet under semesternUnionen vill att alla arbetsgivare skapar en mail- och mobilpolicy för anställdas tillgänglighet – inte minst för att freda medarbetarna under semestern.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Semester

Trevlig sommar önskar Kollega

Nu tar Kollegas redaktion semester och stänger webben och nyhetsbrevet några veckor. Hoppas att ni får en riktigt skön sommar.
Publicerad 20 juni 2024, kl 15:03
Trevlig sommar önskar Kollega-redaktionen! Sommarblommor på äng.
Kollega-redaktionen önskar dig en skön semester! Vi ses igen i augusti med nya avslöjanden, användbara tips och nyheter. Foto: Colourbox.

Kollega är tillbaka på webben och i din inkorg i augusti.
Är du Unionen-medlem och inte redan prenumerant på Kollegas nyhetsbrev? Då kan du passa på att bli det via länken här.

Trevlig sommar!