Hoppa till huvudinnehåll
Semester

Många struntar i sjukpenning på semestern

Den som blir sjuk eller vabbar under sin semester, har samma rättigheter till ersättning som under en vanlig arbetsvecka. Trots det begär få ersättning, visar en ny undersökning.
Ola Rennstam Publicerad 18 juni 2020, kl 13:14
Isabell Höjman/TT
36 procent har aldrig begärt sjuklön under semestern, trots att de vet att de har rätt till det. Isabell Höjman/TT

Nu nalkas en förhoppningsvis ljuvlig och välbehövlig sommar för många av oss. Men just när man slappnar av efter en intensiv jobbperiod är det inte ovanligt att en förkylning slår till. Men det behöver inte innebära att dyrbara semesterdagar går till spillo. En undersökning som rekryteringsföretaget Randstad har gjort visar att fyra av fem känner till att man har rätt till sjuklön även under semestern. Men trots att en hög kännedom är det få som har utnyttjat den möjligheten.

Enligt undersökningen har drygt 22 procent aldrig begärt sjuklön under semestern, trots att de vet att de haft rätt till det. En orsak som framhålls i rapporten är att många upplever det lite jobbigt att begära ersättning på sin ledighet.

Att man även kan få ersättning för vård av sjukt barn under sina semesterdagar är inte lika välkänt. Din arbetsgivare måste dock godkänna att du vabbar och ska i så fall ändra din semester till VAB. Undersökningen visar att endast 4 procent av de tillfrågade har tagit ut ersättning vid vab under semestern.

Reglerna gäller enbart för den som semestrar i Sverige eller i ett annat EU-land. Om du insjuknar på en vistelse i ett land utanför EU kan du tidigast ersättning från och med den dagen du återvänt till Sverige.

Fakta

Har du någonsin utnyttjat rätten att avbryta din semester för att få ut sjuklön eller föräldrapenning till följd av sjukdom?
Ja, vid vab: 4 %
Ja, vid sjukdom: 18 %
Nej, har inte varit sjuk eller vabbat: 56 %
Nej, har inte utnyttjat det trots sjukdom eller vab : 22 %

Semester

Röda dagar 2024 – då ska du ta långledigt

Vill du maxa din ledighet 2024? Här är alla röda dagar och helgdagar nästa år – som är fler än 2023. Läs om när det är smartast att ta ledigt för att få så många långhelger som möjligt.
David Österberg Publicerad 2 november 2023, kl 06:01
Hand vrider klossar med texten 2023 till 2024.
Med lite planering kan du få långledigt vid helgdagar 2024. Foto: TT

2024 har fler röda dagar och helgaftnar på vardagar än 2023. Elva av de här lediga dagarna infaller på en vardag jämfört med nio dagar 2023.

Röda dagar är helgdagar som är arbetsfria enligt lag. En helgafton är en dag före allmän helgdag, till exempel skärtorsdagen, då vissa är lediga eller jobbar halvdag, medan andra jobbar, beroende på anställningsavtal. De flesta är lediga på helgaftnar som julafton, midsommarafton och nyårsafton.

Om du planerar smart och tar ledigt vid rätt tillfällen kan du maxa dina röda dagar 2024 och få ut fler långhelger. Till exempel vid nationaldagen i juni och julen 2024. Med bara tre semesterdagar vid julen kan du vara ledig nästan två veckor.

 

Röda dagar 2024

1 januari (måndag) Nyårsdagen

6 januari (lördag) Trettondagen

29 mars (fredag) Långfredagen

31 mars (söndag) Påskdagen

1 april (måndag) Annandag påsk

1 maj (onsdag) Första maj

9 maj (torsdag) Kristi himmelfärdsdag

19 maj (söndag) Pingstdagen

6 juni (torsdag) Sveriges nationaldag

21 juni (fredag) Midsommarafton

22 juni (lördag) Midsommardagen

2 november (lördag) Alla helgons dag

24 december (tisdag) Julafton

25 december (onsdag) Juldagen

26 december (torsdag) Annandag jul

31 december (tisdag) Nyårsafton

 

Maxa ledigheten så här

Påsken

Påsken infaller tidigt i år. Skärtorsdagen är den 28 mars. Du kan välja mellan att ta ledigt fyra dagar före eller efter påsken och få ut tio lata dagar: den 23 mars till 1 april eller 29 mars till 7 april.

Första maj

Ta ledigt torsdagen den 2 maj och fredagen den 3 maj och få fem härliga dagar när våren är som vackrast. En del jobbar dessutom halvdag på Valborgsmässoafton den 30 april och då blir ledigheten extra lång.

Kristi himmelsfärd

Ta ledigt fredagen den 10 maj, efter Kristi himmelfärdsdag, och ta fyra dagars helg 9-12 maj.

Nationaldagen

Ta ledigt fredagen den 7 juni och få fyra dagars helg 6-9 juni.

Julen

Julen 2024 är betydligt bättre än julen 2023, ur ett ledighetsperspektiv. Med hjälp av bara tre semesterdagar kan du få 12 lediga dagar. Ta semester den 23, 27 och 30 december så kan du vara ledig 21 december till 1 januari.