Annons
Annons
  • Foto: Christian Chan/Colourbox

Semester i stället för övertid

Publicerad 31 oktober 2019, kl 13:00

Unionens medlemsservice får tusentals frågor om vilka regler som gäller i arbetslivet. Vi har samlat ett axplock av dem. Frågorna är av integritetsskäl anonymiserade.

I våras kom jag överens med min chef om fem extra semesterdagar i stället för övertidsersättning. Jag utgick från att de extra semesterdagarna är betalda eftersom jag inte haft någon frånvaro under intjänandeåret. När jag väl har tagit ut 30 semesterdagar säger min chef att endast 25 av dem är betalda med motiveringen att de extra dagarna behöver tjänas in och därmed blir betalda först nästa semesterår. Stämmer det? Vi har kollektivtal med Unionen inom Transportföretagen.

SVAR: Semesterlagen har ingen uttrycklig reglering kring vad som gäller för semesterdagar utöver de lagstadgade 25. Däremot har den situation du beskriver beaktats i kollektivavtalet som tillämpas på din arbetsplats. Enligt det ska de fem extra semesterdagarna vara betalda från den dag ni kommit överens om längre semester, oavsett om de är inarbetade eller inte.

PROBLEM PÅ JOBBET?

Skicka din fråga via www.unionen.se/kontakta-unionen eller till Unionen Medlemsservice, 105 32 Stockholm.

Du kan också ringa rådgivarna på telefon 0770-870 870. Mer hjälp från ditt fackförbund hittar du på www.unionen.se.