Hoppa till huvudinnehåll
Politik

Valresultat kan påverka din jobbinsats

Den som röstar på ett parti som förlorar kan prestera sämre på jobbet. Det visar en kanadensisk studie.
– Efter en förlust gäller det att ha tydliga rutiner för hur man ska hantera den, säger Mikael Wallsbeck, idrottspsykologisk rådgivare.
David Österberg Publicerad
Colourbox (montage Magdalena Taubert)
Enligt en studie från kanadensiska University of Waterloo kommer den som röstar på en politiker som förlorar ett val att prestera sämre på jobbet veckan efter att resultatet blivit klart. Colourbox (montage Magdalena Taubert)

Trots att det gått en dryg vecka sedan valet är det fortfarande oklart vilka som egentligen vann och förlorade. Och det är kanske lika bra det. Den som röstar på en politiker som sedan förlorar ett val presterar nämligen sämre på jobbet. I alla fall om man ska tro en studie från kanadensiska University of Waterloo.


(Foto: WIkimedia)

Inför det senaste presidentvalet i USA fick deltagarna i studien skatta hur engagerade och produktiva de var på jobbet veckan före valet, dagen efter valet och en vecka efter valet. Dagen efter valet var de personer som röstat på Clinton mindre engagerade och produktiva jämfört med dem som röstat på Trump.

Forskare uppmanar arbetsgivare att inte planera in viktiga möten eller arbetsuppgifter dagen efter

Resultatet förvånar inte Mikael Wallsbeck, idrottspsykologisk rådgivare.

– En förlust påverkar vårt beteende och våra relationer. Inför en match eller inför ett val har man en idé om hur man hoppas att något blir. Om det inte blir så skapar det frustration och ilska. Det kan förstås visa sig på jobbet också. Personen som brukar fixa morgonkaffe till alla går kanske och sätter sig direkt vid datorn i stället. Och personen som i vanliga fall håller igång lunchsamtalen sitter tyst, säger han.

Men det går att hantera en förlust, enligt Mikael Wallsbeck. Ett sätt är att vara noga med rutinerna.

– Till idrottare brukar jag ge rådet att göra samma saker vid en förlust som vid en vinst: ät som vanligt, sov som vanligt. Det är också viktigt med återhämtning och att utvärdera förlusten. Efter en match får man kanske en dag ledigt, sedan utvärderar man matchen och därefter kör man igen. Där har idrottsvärlden en struktur som kanske inte finns i arbetslivet.

Enligt den kanadensiska studien var effekterna på produktiviteten kortvariga: en vecka efter valet var allt som vanligt igen. Ändå räknar forskarna med att produktivitetstappet kostade det amerikanska samhället 700 miljoner dollar.

Läs också: Okej att prata politik på jobbet

Förutom val kan andra stora evenemang – som exempelvis betydelsefulla fotbollsmatcher – också påverka arbetsprestationen, enligt de kanadensiska forskarna. De uppmanar därför arbetsgivare att inte planera in viktiga möten eller arbetsuppgifter dagen efter den typen av större händelser.

Nästa vecka öppnar riksdagen igen. Då klarnar kanske bilden av vilka som egentligen vann och vilka som egentligen förlorade. Och den som är på den förlorande sidan har något att skylla på när arbetsuppgifterna tar längre tid än vanligt.

Läs också: S störst bland tjänstemännen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Politik

S: ”Högern spelar dubbelspel om svenska modellen”

Högerpartierna använder den svenska modellen som ett slagträ i EU-debatten, utan att egentligen bry sig. Det säger Socialdemokraternas EU-kandidat Ilan De Basso när Kollega möter honom i Bryssel.
Noa Söderberg Publicerad 3 juni 2024, kl 13:14
Ilan De Basso, EU-parlamentariker för Socialdemokraterna, på sitt kontor i Bryssel.
Högerpartierna använder den svenska modellen som en retorisk slogan. Det säger EU-parlamentarikern Ilan De Basso (S) när Kollega möter honom på hans kontor i Bryssel. Sarah Van Looy

Kollega kunde nyligen berätta att EU-kandidaterna inte är så eniga om den svenska modellen som det framstår i valkampanjen. En genomgång av röstningsbeteendet i Europaparlamentet visar att partier på båda sidor blockgränsen motiverar sina beslut med att de vill skydda den svenska modellen och sedan röstar helt olika. Exempel på frågor där röstandet har krockat är jämställda löner, rätten att koppla ned och distansarbete.

Ett slagträ

Förklaringen är att högerpartierna använder begreppet ”den svenska modellen” som ett slagträ i debatten, utan att egentligen bry sig om frågan. Det påstår Socialdemokraternas EU-kandidat Ilan De Basso när Kollega möter honom i Bryssel.

– Jag vågar påstå att svensk höger spelar dubbelspel om den svenska partsmodellen. Om man på allvar menar att partsmodellen är viktig för Sverige, då måste man uppträda konsekvent.

Partierna i Sveriges regering genomför just nu förändringar av a-kassan och sjukförsäkringen som facken är starkt kritiska till. Enligt De Basso är det ett bevis för att högerpartierna inte menar allvar med att försvara den svenska modellen, utan använder det som ett retoriskt knep i EU.

– Till skillnad från många andra partier, som jag menar använder partsmodellen som någon form av slogan, så är det här på allvar för oss.

Lögn det beror på sociala pelaren

Jessica Polfjärd, andranamn på Moderaternas EU-lista, reagerar starkt på den anklagelsen.

– Jag tycker att det är en lögn. Många gånger skulle jag säga att det är Socialdemokraternas fel att vi står där vi står, säger hon under en intervju utanför EU-parlamentets omröstningssal.

Enligt henne beror konflikterna på att Socialdemokraterna har drivit på för fler arbetsmarknadslagar på EU-nivå, i strid med den svenska modellens princip om att så lite som möjligt ska regleras av politiker. 2017, när Sverige var EU-ordförande, antogs den ”sociala pelaren” på initiativ av dåvarande statsminister Stefan Löfven. Det är ett initiativ för att EU ska ta större ansvar i frågor som utbildning, jämställdhet och arbetsvillkor.

– Man sade att det inte skulle komma lagstiftning ur den sociala pelaren, men det är precis vad det har gjort, säger Jessica Polfjärd. 

Jessica Polfjärd, EU-parlamentariker för Moderaterna, intervjuas utanför EU-parlamentets omröstningssal.
Kollega möter Jessica Polfjärd (M) utanför EU-parlamentets omröstningssal. Hon säger att konflikterna om den svenska modellen i EU är Socialdemokraternas fel. Sarah Van Looy

Höger och vänster

Magnus Blomgren, statsvetare vid Umeå universitet, säger att ”båda parter har lite rätt”. Enligt honom har S undvikit att prata om konsekvenserna av den sociala pelaren.

– Jag måste erkänna själv att jag har varit lite förvånad över att socialdemokratin har drivit det här med sociala pelaren, utan att också ta diskussionen om substansen i den. Det har varit märkligt rakt igenom. På något sätt tror jag att det har handlat om att S har velat motivera varför EU är en jävligt bra idé. Att det inte bara handlar om marknad, utan också det sociala ansvaret.

Magnus Blomgren, Umeå universitet.
Magnus Blomgren.

Enligt Magnus Blomgren är det naturligt att den sociala pelaren – och den allmänt växande idén om ett mer ”socialt Europa” – leder till fler lagförslag om arbetsmarknaden. Och då är det naturligt att traditionella höger-vänster-konflikter kommer upp till ytan. De konflikterna presenteras sedan, av politiker från båda håll, som lagtekniska konflikter om den svenska modellen.

Bråk om lönetransparens och socialt protokoll

EU-politikernas höger-vänster-konflikter lyser igenom tydligt i några särskilda lagförslag. Våren 2023 antogs ett EU-direktiv om så kallad lönetransparens. Det innebär bland annat att arbetsgivare måste presentera lönespann i sina jobbannonser.

Svenskt Näringsliv var starkt kritiskt och hävdade att direktivet skadar den svenska modellen. Även Moderaterna och Jessica Polfjärd kampanjade emot förslaget.

Ilan De Basso (S), däremot, pratar om direktivet som en seger.

Vi måste vidta åtgärder. Sverige har inte lyckats – parterna har inte lyckats – att sluta lönegapet.

Facken har å sin sida länge drivit frågan om att fästa ett socialt protokoll till EU:s grundfördrag. De säger att det behövs för att skydda den svenska modellen. Moderaterna har röstat emot det.

– Det är ingen som har fel. Det förslaget bygger på att ena parten känner starkare för det. Någonstans vilar den svenska modellen på att det finns en enighet, säger Jessica Polfjärd.

Den svenska modellen

En ordning där fack och arbetsgivare gör upp om nästan alla villkor på arbetsmarknaden, medan staten sällan lägger sig i. Ett exempel är att Sverige inte har några lagar om lägstalön. Det styrs helt av kollektivavtal.

EU-valet

Den 9 juni kan du som är över 18 år och svensk medborgare, alternativt medborgare i ett annat EU-land och folkbokförd i Sverige, rösta i valet till Europaparlamentet. Sverige ska utse 21 av totalt 720 parlamentariker.

Precis som i riksdagsvalet behöver ett parti samla minst 4 procent av rösterna för att kunna få ett mandat. Vid det förra valet blev Socialdemokraterna största parti, följt av Moderaterna och Sverigedemokraterna.