- Det är fel att lägga fokus i budgeten på ökade offentliga utgifter snarare än företagande, konkurrenskraft och långsiktig tillväxt, säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne i ett pressmeddelande.
Enligt henne finns det i budgeten en ”störtflod av förslag som känns företagarfientliga”. Hon fruktar också att ”riktiga jobb i riktiga företag” riskerar att gå förlorade på grund av skattehöjningarna.
Carola Lemne anser dock att det är positivt att regeringen ser matchningen på arbetsmarknaden som en viktig utmaning, men hon påpekar också att lösningen inte ligger i mer resurser till exempelvis Arbetsförmedlingen.
Arbetsgivarna inom tjänstesektorn, Almega, kritiserar även de skattehöjningarna som de ser som ”ett direkt hot mot tjänstesektorn”. Bland annat vänder man sig emot höjningen av arbetsgivaravgifterna för unga. Enligt Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega, innebär det ”ett hårt slag mot en av de grupper som har svårast att komma in på arbetsmarknaden”.
Även TCO vänder sig mot skattehöjningarna.
- Nu kommer en hel del medlemmar i TCO-förbund få höjd skatt, samtidigt som skattesystemet blir än mer komplicerat. Vi skulle hellre se en bred skattereform, säger Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO.
Ytterligare saker som TCO anser är negativa i budgeten är att den inte innehåller något höjt tak i sjukförsäkringen och man skulle även vilja se ett mer konkret förslag kring det livslånga lärandet.
Samuel Engblom ser dock även en hel del bra saker i budgeten, bland annat det höjda taket i a-kassan och öronmärkningen av ytterligare en månad i föräldraförsäkringen och satsningar på utbildning.
Saco sällar sig till kritikerna av skattehöjningarna.
- Utbildning måste löna sig om Sverige i längden ska hävda sig i den internationella konkurrensen. Sverige har redan en hög beskattning av arbete, säger Göran Arrius, Sacos ordförande, i ett pressmeddelande.
Från LO:s sida är man mer positivt inställd. Till TT säger chefsekonomen Ola Pettersson att det märks att det är en ny regering och att profilen på budgeten är bättre för LO-grupperna. Ola Pettersson lyfter fram höjningen av a-kassan och satsningar på skola och arbetsmarknadspolitik som positiva inslag. Däremot anser han att det hade behövts större offentliga investeringar i bostäder och infrastruktur.