Det finns många valmöjligheter för att anpassa tjänstepensionen efter den egna livssituationen, exempelvis om man vill ha livslång tjänstepension eller få pengarna utbetalade under en tidsbegränsad period.
De flesta väljer att få tjänstepensionen utbetald livet ut, vilket är det förvalda alternativet. 60 procent av kunderna i pensionsbolaget Alecta väljer detta.
Av de som tar ut pengarna under en kortare period väljer merparten att göra det på fem år. 18 procent av Alectas kunder gör det. Men de senaste åren har det varnats för riskerna med en så pass kort uttagsperiod. Fem år går fort. För en pigg 70-åring kan det bli en snopen överraskning att pensionen plötsligt sjunker drastiskt.
Läs mer: Tidig pension? Tänk på det här!
– Många upptäcker också att de får skatta bort en hel del under perioden. Och har man väl börjat ta ut sin tjänstepension går det, enligt lag, inte att ändra sig, säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta som framför allt förvaltar tjänstepensionen ITP och enbart åt anställda på företag med kollektivavtal.
Att kombinera pension och jobb ger en fortsatt bra ekonomi
De senaste åren har Alecta sett att fler och fler av dem som ändå vill tidsbestämma väljer längre uttagsperioder. Exempelvis tar tre procent ut pengarna på 20 år.
– Tre procent kan låta lite men det är en tredubbling jämfört med för bara två år sedan. Över huvud taget var det väldigt få som tidigare valde längre uttagsperioder. Men jag tror att många ser framför sig en aktiv tid tills de är 75-80 år och vill veta vad de har att röra sig med, säger Staffan Ström.
Att gå i pension från en dag till en annan blir också mindre vanligt. I dag jobbar var tredje 69-åring i någon utsträckning.
– Det är ju extra lönsamt att jobba efter 65 år eftersom skatten blir väldigt mycket lägre då. Många upplever också att de har mycket kvar att ge och att de mår bra av att arbeta, säger Staffan Ström.
Det finns också möjlighet att ta ut tjänstepensionen på deltid. Staffan Ström tycker att fler som kan jobba vidare bör fundera på det alternativet.
Läs mer: Deltid gör liten skillnad på tjänstepensionen
– Många som väljer att jobba efter 65 vill kanske gå ner lite i tid. Då kan man till exempel ta ut 25 procent av tjänstepensionen. Att kombinera pension och jobb ger en fortsatt bra ekonomi, mer tid utanför jobbet samtidigt som man fyller på med nya pensionspengar, säger han.
När man arbetar tjänar man alltid in sin allmänna pension, oavsett ålder. Däremot krävs det en överenskommelse med arbetsgivaren om man ska fortsätta tjäna in tjänstepension efter 65 års ålder.
Privatanställda tjänstemän har i regel så pass hög lön att de kan räkna med en bra pension, förutsatt att de har en tjänstepension. Omfattas man inte av kollektivavtal är man inte garanterad tjänstepension och då är det viktigt att kolla med sin arbetsgivare vad som gäller – betalar arbetsgivaren in till tjänstepensionen ändå eller måste du ombesörja det själv?
En grupp som riskerar låga pensioner är de som saknar tjänstepension, vilka ofta är egenföretagare. Drygt 10 000 av Unionens medlemmar är egenföretagare.
– Det enskilt viktigaste rådet till de som driver ett eget företag är att ta ut lön, säger Per Lund, Unionens expert på egenföretag. I och med det så sparar man till den allmänna pensionen.
Den som har ett aktiebolag och väljer att göra en utdelning i stället för att ta ut lön eller helt undviker att ta ut lön för att ha råd med en privat pensionsförsäkring, kan förlora i slutändan eftersom inget av alternativen är pensionsgrundande.
– Mitt råd är att sätta undan pengar till pensionen. Som egenföretagare kan det vara bra att vara lite om sig och kring sig, kolla utbud, priser och villkor. Skulle företaget sedan ge pengar vid en försäljning så är ju det en bra bonus, säger Staffan Ström.
Text: Ulrika Sundström
Tjänstepension - att tänka på
- Fundera på om det är klokt att ta ut tjänstepensionen på bara fem år. Pensionen sjunker rejält när uttaget är gjort och det går inte att ångra sig.
- Jobbar du deltid i slutet av karriären kan du ta ut en del av pensionen. Detta går att ändra flera gånger.
- Se över ditt efterlevandeskydd. Behovet minskar om du är ensamstående eller har utflugna barn. Utan skyddet blir tjänstepensionen högre.
- Ett par års deltid påverkar inte nämnvärt men att jobba deltid lång tid kan slå hårt mot pensionen. Är man två bör man försöka dela på ansvaret eller ha ett särskilt sparande till den som jobbar deltid.