Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Tjänstepension - välj rätt uttag

De flesta får sin tjänstepension utbetald livet ut. Men de senaste åren har andelen som väljer att tidsbestämma uttaget ökat.
Publicerad 30 november 2020, kl 09:42
Shutterstock
Du avgör själv om du vill få tjänstepensionen utbetald livet ut eller under en kortare period. Shutterstock

Det finns många valmöjligheter för att anpassa tjänstepensionen efter den egna livssituationen, exempelvis om man vill ha livslång tjänstepension eller få pengarna utbetalade under en tidsbegränsad period.

De flesta väljer att få tjänstepensionen utbetald livet ut, vilket är det förvalda alternativet. 60 procent av kunderna i pensionsbolaget Alecta väljer detta.

Av de som tar ut pengarna under en kortare period väljer merparten att göra det på fem år. 18 procent av Alectas kunder gör det. Men de senaste åren har det varnats för riskerna med en så pass kort uttagsperiod. Fem år går fort. För en pigg 70-åring kan det bli en snopen överraskning att pensionen plötsligt sjunker drastiskt.

Läs mer: Tidig pension? Tänk på det här!

– Många upptäcker också att de får skatta bort en hel del under perioden. Och har man väl börjat ta ut sin tjänstepension går det, enligt lag, inte att ändra sig, säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta som framför allt förvaltar tjänstepensionen ITP och enbart åt anställda på företag med kollektivavtal.

Att kombinera pension och jobb ger en fortsatt bra ekonomi

De senaste åren har Alecta sett att fler och fler av dem som ändå vill tidsbestämma väljer längre uttagsperioder. Exempelvis tar tre procent ut pengarna på 20 år.

– Tre procent kan låta lite men det är en tredubbling jämfört med för bara två år sedan. Över huvud taget var det väldigt få som tidigare valde längre uttagsperioder. Men jag tror att många ser framför sig en aktiv tid tills de är 75-80 år och vill veta vad de har att röra sig med, säger Staffan Ström.

Att gå i pension från en dag till en annan blir också mindre vanligt. I dag jobbar var tredje 69-åring i någon utsträckning.

– Det är ju extra lönsamt att jobba efter 65 år eftersom skatten blir väldigt mycket lägre då. Många upplever också att de har mycket kvar att ge och att de mår bra av att arbeta, säger Staffan Ström.

Det finns också möjlighet att ta ut tjänstepensionen på deltid. Staffan Ström tycker att fler som kan jobba vidare bör fundera på det alternativet.

Läs mer: Deltid gör liten skillnad på tjänstepensionen

– Många som väljer att jobba efter 65 vill kanske gå ner lite i tid. Då kan man till exempel ta ut 25 procent av tjänstepensionen. Att kombinera pension och jobb ger en fortsatt bra ekonomi, mer tid utanför jobbet samtidigt som man fyller på med nya pensionspengar, säger han.

När man arbetar tjänar man alltid in sin allmänna pension, oavsett ålder. Däremot krävs det en överenskommelse med arbetsgivaren om man ska fortsätta tjäna in tjänstepension efter 65 års ålder.

Privatanställda tjänstemän har i regel så pass hög lön att de kan räkna med en bra pension, förutsatt att de har en tjänstepension. Omfattas man inte av kollektivavtal är man inte garanterad tjänstepension och då är det viktigt att kolla med sin arbetsgivare vad som gäller – betalar arbetsgivaren in till tjänstepensionen ändå eller måste du ombesörja det själv?

En grupp som riskerar låga pensioner är de som saknar tjänstepension, vilka ofta är egenföretagare. Drygt 10 000 av Unionens medlemmar är egenföretagare.

– Det enskilt viktigaste rådet till de som driver ett eget företag är att ta ut lön, säger Per Lund, Unionens expert på egenföretag. I och med det så sparar man till den allmänna pensionen.

Den som har ett aktiebolag och väljer att göra en utdelning i stället för att ta ut lön eller helt undviker att ta ut lön för att ha råd med en privat pensionsförsäkring, kan förlora i slutändan eftersom inget av alternativen är pensionsgrundande.

– Mitt råd är att sätta undan pengar till pensionen. Som egenföretagare kan det vara bra att vara lite om sig och kring sig, kolla utbud, priser och villkor. Skulle företaget sedan ge pengar vid en försäljning så är ju det en bra bonus, säger Staffan Ström.

Text: Ulrika Sundström

Tjänstepension - att tänka på

  • Fundera på om det är klokt att ta ut tjänstepensionen på bara fem år. Pensionen sjunker rejält när uttaget är gjort och det går inte att ångra sig.
  • Jobbar du deltid i slutet av karriären kan du ta ut en del av pensionen. Detta går att ändra flera gånger.
  • Se över ditt efterlevandeskydd. Behovet minskar om du är ensamstående eller har utflugna barn. Utan skyddet blir tjänstepensionen högre.
  • Ett par års deltid påverkar inte nämnvärt men att jobba deltid lång tid kan slå hårt mot pensionen. Är man två bör man försöka dela på ansvaret eller ha ett särskilt sparande till den som jobbar deltid.

Alecta

Pension

Riskabelt att jobba och samtidigt ta ut pension

Sugen på att fortsätta jobba men samtidig ta ut din allmänna pension och placera den på börsen? Se upp! Det kan få oväntade negativa följder, varnar Pensionsmyndigheten.
Anita Täpp Publicerad 30 november 2022, kl 06:00
Man i senare delen av karriären sitter bredvid yngre man framför datorn.
Att fortsätta jobba och samtidigt ta ut sin allmänna pension, och investera den i aktier, kan innebära ekonomiska risker. Foto: Shutterstock

I slutet av arbetslivet kan finansiella rådgivare föreslå att du tar ut av din statliga allmänna pension och i stället placerar månadsutbetalningarna i exempelvis en kapitalförsäkring. Något som nu är möjligt från 62-års ålder, och från årsskiftet 63 år.

Ett argument kan vara att pengarna då kan växa mer än de annars skulle ha gjort. Ett annat är att din familj kan få de pengar som har hunnits betala in till kapitalförsäkringen om du dör.

Har du tur har kapitalförsäkringen, trots de vanligtvis höga avgifterna för det sparandet, en god värdeutveckling.

Och eftersom pengarna från en kapitalförsäkring normalt betalas ut i fem eller tio år kan det här vara en bra lösning för den som exempelvis vill ha råd att resa mycket under de första åren som pensionär.

Är en chansning 

För den som har en sjukdom och vet att den inte kommer att leva så länge till kan också ett tidigt uttag av den allmänna pensionen vara en bra lösning.

– Men då finns också andra lösningar än att placera pengarna i en ofta dyr kapitalförsäkring, säger Monika Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Det du behöver vara medveten om är att det är en chansning. Och det är inte alltid rådgivarna, som ofta får provision om du gör det här valet, tydligt berättar om nackdelarna.

En risk är att värdeutvecklingen på ditt sparkapital blir sämre än om du hade låtit pengarna vara kvar i det allmänna pensionssystemet.

Negativa skatteeffekter

Du bör också vara medveten om att det här upplägget har flera skatteeffekter som kan vara negativt.

En sådan möjlig effekt är att den månatliga utbetalningen av pensionen, (som exempelvis placeras i en kapitalförsäkring) tillsammans med din arbetsinkomst, kan göra att totalsumman hamnar över taket för den statliga inkomstskatten. Det betyder att du behöver skatta bort mycket mer av din allmänna pension än du hade behövt göra om du hade väntat med att ta ut den.

Du betalar dessutom mer i skatt på pension som tas ut före januari det år du ska fylla 67.

Hur mycket pengar du får in de här första fem eller tio åren påverkar exempelvis också dina möjligheter att få bostadstillägg.

En annan sak man bör vara medveten om är att i och med att man nallat av sin allmänna pension flera år i förväg, kommer m an att få en lägre månadsutbetalning under resten av livet än vad man annars skulle ha fått.

Viktigt göra ett medvetet val

Efter de första åren, när sparkapitalet i kapitalförsäkringen har betalats ut, kan man alltså få det mycket magrare än man hade förväntat sig, vilket också samtal till Pensionsmyndigheten har vittnat om.

– Vi får tyvärr samtal från personer som inte ens har förstått att deras allmänna pension har börjat betalats ut och gått till en kapitalförsäkring. De kan exempelvis kontakta oss vid 65 års ålder när de vill börja ta ut sin pension och får då veta att den redan har betalats ut och placerats i flera år. De har skrivit på något utan att förstå vad det innebär och inte heller upptäckt att de fått pengar från pensionsmyndigheten på sitt konto, pengar som sedan direkt har dragits till kapitalförsäkringen, säger Monica Zettervall.

Hon berättar att en del också har blivit chockade då de insett hur lite pension de kommer få efter de första fem eller tio åren.

 Det är alltså viktigt att man gör medvetna val när det gäller det här, säger Monica Zettervall.

Innan du skriver på . . .

. . . bör du få rådgivarens svar på följande frågor: 

  • Hur påverkas din pension på lång sikt, exempelvis vid 70 och 75 års ålder, när de placerade pengarna ha tagit slut?
  • Hur stor blir kostnaden för samtliga avgifter, som kapital-, års- och fondavgifter, för att förvalta pengarna?  
  • Hur kommer din framtida pension att påverkas vid en negativ utveckling på börsen?
  • Har du rätt att avbryta sparandet om du exempelvis vill göra det om ett år och kommer det i så fall att kosta dig något?