Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Tjänstepension - välj rätt uttag

De flesta får sin tjänstepension utbetald livet ut. Men de senaste åren har andelen som väljer att tidsbestämma uttaget ökat.
Publicerad 30 november 2020, kl 09:42
Shutterstock
Du avgör själv om du vill få tjänstepensionen utbetald livet ut eller under en kortare period. Shutterstock

Det finns många valmöjligheter för att anpassa tjänstepensionen efter den egna livssituationen, exempelvis om man vill ha livslång tjänstepension eller få pengarna utbetalade under en tidsbegränsad period.

De flesta väljer att få tjänstepensionen utbetald livet ut, vilket är det förvalda alternativet. 60 procent av kunderna i pensionsbolaget Alecta väljer detta.

Av de som tar ut pengarna under en kortare period väljer merparten att göra det på fem år. 18 procent av Alectas kunder gör det. Men de senaste åren har det varnats för riskerna med en så pass kort uttagsperiod. Fem år går fort. För en pigg 70-åring kan det bli en snopen överraskning att pensionen plötsligt sjunker drastiskt.

Läs mer: Tidig pension? Tänk på det här!

– Många upptäcker också att de får skatta bort en hel del under perioden. Och har man väl börjat ta ut sin tjänstepension går det, enligt lag, inte att ändra sig, säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta som framför allt förvaltar tjänstepensionen ITP och enbart åt anställda på företag med kollektivavtal.

Att kombinera pension och jobb ger en fortsatt bra ekonomi

De senaste åren har Alecta sett att fler och fler av dem som ändå vill tidsbestämma väljer längre uttagsperioder. Exempelvis tar tre procent ut pengarna på 20 år.

– Tre procent kan låta lite men det är en tredubbling jämfört med för bara två år sedan. Över huvud taget var det väldigt få som tidigare valde längre uttagsperioder. Men jag tror att många ser framför sig en aktiv tid tills de är 75-80 år och vill veta vad de har att röra sig med, säger Staffan Ström.

Att gå i pension från en dag till en annan blir också mindre vanligt. I dag jobbar var tredje 69-åring i någon utsträckning.

– Det är ju extra lönsamt att jobba efter 65 år eftersom skatten blir väldigt mycket lägre då. Många upplever också att de har mycket kvar att ge och att de mår bra av att arbeta, säger Staffan Ström.

Det finns också möjlighet att ta ut tjänstepensionen på deltid. Staffan Ström tycker att fler som kan jobba vidare bör fundera på det alternativet.

Läs mer: Deltid gör liten skillnad på tjänstepensionen

– Många som väljer att jobba efter 65 vill kanske gå ner lite i tid. Då kan man till exempel ta ut 25 procent av tjänstepensionen. Att kombinera pension och jobb ger en fortsatt bra ekonomi, mer tid utanför jobbet samtidigt som man fyller på med nya pensionspengar, säger han.

När man arbetar tjänar man alltid in sin allmänna pension, oavsett ålder. Däremot krävs det en överenskommelse med arbetsgivaren om man ska fortsätta tjäna in tjänstepension efter 65 års ålder.

Privatanställda tjänstemän har i regel så pass hög lön att de kan räkna med en bra pension, förutsatt att de har en tjänstepension. Omfattas man inte av kollektivavtal är man inte garanterad tjänstepension och då är det viktigt att kolla med sin arbetsgivare vad som gäller – betalar arbetsgivaren in till tjänstepensionen ändå eller måste du ombesörja det själv?

En grupp som riskerar låga pensioner är de som saknar tjänstepension, vilka ofta är egenföretagare. Drygt 10 000 av Unionens medlemmar är egenföretagare.

– Det enskilt viktigaste rådet till de som driver ett eget företag är att ta ut lön, säger Per Lund, Unionens expert på egenföretag. I och med det så sparar man till den allmänna pensionen.

Den som har ett aktiebolag och väljer att göra en utdelning i stället för att ta ut lön eller helt undviker att ta ut lön för att ha råd med en privat pensionsförsäkring, kan förlora i slutändan eftersom inget av alternativen är pensionsgrundande.

– Mitt råd är att sätta undan pengar till pensionen. Som egenföretagare kan det vara bra att vara lite om sig och kring sig, kolla utbud, priser och villkor. Skulle företaget sedan ge pengar vid en försäljning så är ju det en bra bonus, säger Staffan Ström.

Text: Ulrika Sundström

Tjänstepension - att tänka på

  • Fundera på om det är klokt att ta ut tjänstepensionen på bara fem år. Pensionen sjunker rejält när uttaget är gjort och det går inte att ångra sig.
  • Jobbar du deltid i slutet av karriären kan du ta ut en del av pensionen. Detta går att ändra flera gånger.
  • Se över ditt efterlevandeskydd. Behovet minskar om du är ensamstående eller har utflugna barn. Utan skyddet blir tjänstepensionen högre.
  • Ett par års deltid påverkar inte nämnvärt men att jobba deltid lång tid kan slå hårt mot pensionen. Är man två bör man försöka dela på ansvaret eller ha ett särskilt sparande till den som jobbar deltid.

Alecta

Pension

Avtalat tar över Collectums roll - kolla tjänstepension på ny sajt

Snart kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat. På sajten finns också information om vilka kollektivavtalade försäkringar du har rätt till.
– Vi vet att det finns pengar många inte får del av, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.
Elisabeth Brising Publicerad 11 januari 2024, kl 13:36
Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund
11 mars kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat.se i stället för på Collectum.se. På bild syns Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund

Just nu är det många som diskuterar kollektivavtal i Sverige med anledning av Teslastrejk och den tidigare Klarnakonflikten. Men långt ifrån alla svenskar vet vad ett kollektivavtal är, om de har något på sin arbetsplats och vad det i så fall ingår för förmåner och skydd i det. 

– Vi vet att det finns pengar många inte får del av. Man kanske ramlar på vägen till jobbet och kan få pengar för det via försäkringar som finns i kollektivavtalet. Nu vill vi öka kunskapen om det här skyddet, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.

Ny sajt för pensionsval

Ett sätt från näringsliv och fack i privat sektor att tillsammans lösa bristen på enhetlig information om olika kollektivavtalade förmåner är bildandet av Avtalat och deras sajt som nu får en utökad funktion. 

På Avtalat.se ska privata tjänstemän från 11 mars kunna logga in för att göra ändringar i sin tjänstepension, ITP 1 och 2, i stället för som idag ändra den på Collectum.se. 

Redan i dag går det att logga in på Avtalat.se med bank-id och få digital rådgivning kring sin tjänstepension beroende på ens familjesituation - om man är gift, har barn eller lever ensam till exempel.

Användare på Avtalat.se ska också kunna få aktuell information om sitt avtalade försäkringsskydd vid arbetslöshet, föräldraledighet, arbetsskada, sjukdom eller dödsfall. 

Varför gör ni den här förändringen från Collectum till Avtalat?

– Många tycker pension och försäkring i sig är svårt. Är det sedan svårt att veta var man ska vända sig för att få information om det blir det ännu mer komplicerat. Det här är ett första steg i att samla alla tjänster om kollektivavtalad pension och försäkring på ett ställe. I dag är det utspritt, säger Niklas Hjert, vd för Avtalat. 

Föräldralön och omställningsstöd

Han ger några exempel: kollektivavtalen innehåller stöd till omställning vid eventuell arbetslöshet och ofta en kompletterande ersättning vid föräldraledighet som täcker upp för mer lönebortfall än vad Försäkringskassan betalar. 

Det här är Avtalat

Avtalat och deras sajt ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, där Unionen ingår. Avtalat skapades för att sprida kunskap och ge råd till alla som jobbar på en arbetsplats i privat sektor med kollektivavtalade tjänstepensioner och försäkringar.