Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Ovisst för fri flytt av tjänstepension

Det blir ingen fri flytträtt av tjänstepensioner. Inte just nu i alla fall. Beskedet välkomnas av facken. Men finansmarknadsminister Peter Norman (M) stänger inte dörren helt för förslaget.
Sandra Lund Publicerad 9 april 2014, kl 15:42

Regeringen har nu lämnat besked i frågan om fri flytträtt för tjänstepensioner. Det handlar om den del av pensionen som arbetsgivare avsätter av anställdas löner och betalar in till olika bolag som förvaltar pengarna. Vilka bolagen är avgör fackförbunden och Svenskt Näringsliv gemensamt för de som jobbar på arbetsplatser med kollektivavtal. För privatanställda tjänstemän gäller tjänstepensionen ITP, där Alecta är förhandsalternativet som förvaltare.

En utredning som tittade på om den enskilde själv i stället skulle få välja fritt vilket bolag tjänstepensionen skulle förvaltas inom blev klar redan hösten 2012. Men sedan dess har det varit tyst. Nu bryter finansmarknadsminister Peter Norman (M) tystnaden.

I ett möte som han hade med arbetsmarknadens parter och försäkringsbranschen i måndags kom det fram att det inte blir verklighet av förslaget. Vilket välkomnas av samtliga fackliga centralorganisationer som varit emot förslaget.

- Det är väldigt positivt att regeringen lyssnat på våra invändningar. Jag föreslog redan 2012 tillsammans med mina ordförandekolleger i LO och TCO att förslaget skulle kastas i papperskorgen. Nu gör regeringen det, säger Sacos ordförande Göran Arrius i en kommentar.

I en debattartikel från förra sommaren, som undertecknades av Cecilia Fahlberg ordförande i PTK och Unionen, Torbjörn Johansson avtalssekreterare på LO och Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren, skulle förslaget rasera en förvaltning av 1 600 miljarder kronor i framtida pensioner. Att det är parterna som förhandlar fram lösningar för tjänstepensionerna leder också till prispress. Enligt artikelförfattarna har de framförhandlade lägre avgifterna sparat mellan 400 000 och en halv miljon kronor per löntagare som i stället kan bli pensionskapital för den enskilde.

Men finansmarknadsminister Peter Norman (M) har inte kastat hela förslaget i papperskorgen. I en intervju i Dagens Nyheter säger han.

- Vår ambition är att utöka flytträtten, men hur det ska göras kan jag inte svara på i dag.