När en anställd går bort före pensioneringen finns ofta kollektivavtalade försäkringar som faller ut, så att efterlevande får ekonomiskt stöd.
Om man som privat tjänsteman omfattas av tjänstepensionen ITP kan ens anhöriga i bästa fall få ersättning från fyra försäkringar; ITP familjepension, återbetalningsskydd, familjeskydd och tjänstegrupplivförsäkringen, förkortad TGL.
Den sistnämnda är ett skattefritt engångsbelopp som betalas ut, i första hand till maka/make eller registrerad partner. Om ens sambo ska få pengarna krävs att man skrivit ett särskilt förordnande om förmånstagare.
Däremot omfattas även en sambo automatiskt av återbetalningsskyddet och familjeskyddet, om man inte anmält något annat.
Men då krävs också att man placerat den del av tjänstepensionen som man själv kan placera hos ett valfritt försäkringsbolag och sedan kryssar i att man vill ha återbetalningsskydd och/eller familjeskydd.
Återbetalningsskyddet är en ersättning som motsvarar det samlade pensionskapitalet av det man själv fått placera. De skattepliktiga pengarna betalas normalt ut till partnern i fem år efter dödsfallet.
Sedan den nya ITP-planen började gälla den 1 juli i år finns två varianter av familjeskydd.
Enligt det första systemet, som gäller äldre tjänstemän födda senast 1978, kan efterlevande årligen få ett till två skattepliktiga förhöjda prisbasbelopp, i år upp till 82 200 kronor, i fem år efter dödsfallet.
Efterlevande till yngre tjänstemän, födda tidigast 1979, kan årligen få upp till fyra prisbasbelopp, i år 161 200 kronor, utbetalda i som mest 20 år, om den avlidne har valt det.
Äldre tjänstemän, som ännu inte tecknat ett familjeskydd, kan från och med april nästa år endast göra det enligt det nya systemet. Eftersom det, till skillnad från det gamla, är åldersberoende blir det dyrare ju äldre man är.
Den viktigaste ersättningen för partnern till en relativt högavlönad, som i år tjänar minst 28 600 kronor i månaden inklusive semestertillägg, är oftast familjepensionen.
Den innebär att man kan få en pension på tusentals kronor varje månad hela livet ut, om man var gift eller en registrerad partner vid dödsfallet.
En sambo däremot omfattas aldrig av pensionen.
Det betyder att medan en gift partner som blir gammal kan få ut miljontals kronor från försäkringen får sambon inte ett öre.
Enligt den nya ITP-planen omfattas inte efterlevande till de yngre tjänstemännen av någon familjepension. I stället kan de välja att teckna ett familjeskydd som ger mer pengar och det under längre tid än tidigare.
Familjeskyddet gäller alltså automatiskt även en sambo, om man inte valt något annat, men i motsats till familjepensionen bara under begränsad tid.
Medan avgiften för familjepensionen inte påverkar den egna ålderspensionen gör kostnaden för familjeskyddet det.
Eftersom också återbetalningsskyddet belastar den egna pensionen gäller det att komma ihåg att ändra på villkoren i försäkringarna om exempelvis familjeförhållandena ändras.
En tredjedel kan vara sambos
Det finns ingen statistik på hur många sammanlevande par som är sambos, men enligt en uppskattning är 30 procent ogifta.
Om du vill veta mer:
Bra information finns hos PTK och Collectum. Collectum, som administrerar tjänstepensionen, kan svara på frågor som vilka placeringar man gjort, om man valt familjeskydd och/eller återbetalningsskydd och hur man ändrar förmånstagare. PTK:s häfte Ersättningar till efterlevande går att beställa gratis.
När någon avlider kan även lagstadgade efterlevnadspensioner falla ut. Läs mer på försäkringskassans hemsida www.forsakringskassan.se under rubriken efterlevande.
Därför omfattas inte sambos av familjepensionen
Vid förhandlingarna mellan PTK och Svenskt Näringsliv om en ny ITP-plan försökte facken se till att familjepensionen även skulle omfatta sambos.
- Men eftersom det skulle innebära högre kostnader om fler skulle omfattas gick arbetsgivarna inte med på det, säger Sifs pensionsexpert Gunilla Dahmm.
(Siftidningen nr 9-2007)
Fakta
...att se över ditt efterlevnadsskydd med jämna mellanrum och fundera över avgifterna och hur de påverkar din egen pension.
I år blir det möjligt att avstå från ett fortsatt intjänande av familjepensionen. Det man redan har tjänat in finns kvar i försäkringen, medan nya premier i stället kan användas till att förstärka sitt familjeskydd och sin ålderspension. Den lösningen kan passa sambos och ensamstående. Men man kan då aldrig välja tillbaka familjepensionen.