Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Personalen gav Victor Muller stående ovationer

När de Saabanställda i går måndag fick besked om företagets konkursansökan så reagerade de väldigt olika, berättar Unionens klubbordförande Anette Hellgren.
- Medan en del gick mer för sig själva för att fundera över vad beskedet innebär och kanske inte heller kunde ta till sig allt som hänt var andras inställning att "ok, då vet vi ändå vad vi ska göra nu i alla fall".
Anita Täpp Publicerad

- För att gå i den här ovissheten så länge som vi gjort är ju jobbigt i sig. Och nu tar vi i alla fall ett kliv framåt åt något håll. Och på det sättet är det ju bra, om man säger så. För nu vet man i alla fall vad man har att förhålla sig till, säger Anette Hellgren, klubbordförande på Saab Automobile i Trollhättan.
Sedan det i går morse blev känt att Saab lämnat in en konkursansökan till Vänersborgs tingsrätt kallades de anställda till ett eftermiddagsmöte med Saabs ägare och vd Victor Muller.
Sedan han informerat om läget fick han stående applåder från personalen.
- Jag tror man ville visa att man förstår att han har gjort allt som står i hans makt för att det här skulle fungera på något sätt. Han har ju hittat lösningar och nya utvägar hela tiden och inte velat ge upp. Och det har vi anställda tagit till oss och sett, säger Anette Hellgren.
Tror du att det här innebär slutet för Saab Automobile, eller har ni fortfarande hopp om att något positivt ska hända?
- Victor Muller har tidigare sagt att det finns intressenter som också är intresserade av att titta in i framtiden och ta över så att säga. Och det ska finnas möjligheter också efter en konkurs att man kan ta upp bolaget igen om det finns intressenter. Och det är ju viktigt att ta till sig. Liksom att det säkert också finns en möjlighet att fortsätta driva biltillverkning i Trollhättan på något vis. Men nu jobbar vi utifrån det läget som är nu, alltså att det är en konkurs och att man kommer att bli arbetslös.
Vad händer nu?
- Att företaget ansöker om konkurs är så klart ett oerhört tufft besked att få. Men det har ju naturligtvis ändå funnits med som en av våra möjliga alternativa vägar under de sista veckorna. Och nu får vi ta tag i det här och jobba med det och ta ett steg i taget känns det som.
-Nu vill så klart alla anställda veta precis vad som händer framöver. Och vi får bra stöttning både från förbundet centralt och regionkontoret med att besvara alla frågor som kan dyka upp. Men i dagsläget måste vi vänta. För det första på besked om vad tingsrätten beslutar när det gäller konkursansökan. Och det är först sedan man utsett konkursförvaltare som vi mer konkret kommer att få veta hur det här kommer att påverka oss.

Totalt berörs ungefär 3 300 anställda, var av runt 1100 Unionenmedlemmar, av dagens konkursansökan.


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.