Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Män sjukskriver sig mer i jämställda företag

Ett jämställt arbetsliv kan leda till att männen tar bättre hand om sin hälsa. Ju mer lika kvinnor och män lever desto mer lika blir också deras hälsomönster visar en avhandling vid Umeå universitet.
Petra Rendik Publicerad

Ann Sörlin är forskaren bakom avhandlingen "Hälsa och den gäckande jämställdheten - Kan jämställdhetens påverkan på hälsa mätas?", där hon drar slutsatsen att skillnaderna om finns mellan kvinnors och mäns hälsa kan bero på bristande jämställdhet. Kvinnors hälsa påverkas inte nämnvärt av att arbeta på ett jämställt företag, däremot gör män som kvinnor och stannar hemma när de är sjuka.

- På jämställda företag är män oftare sjukskrivna men det är inte säkert att det betyder att de är sjukare. Det kan lika gärna betyda att det är okej att vara hemma när man är sjuk. Om kvinnor och män har mer likartade förutsättningar på jobbet så kommer deras hälsomönster att också bli mer likartade, säger Ann Sörlin.

Avhandlingen består av två olika jämställdhetsindex, dels en registerstudie med information om arbetsplatsen, löner, sjukfrånvaro och föräldraledighet. Det andra indexet baseras på en enkätstudie där 3 000 anställda fått svara på frågor om lön, utbildning och tjänsteomfattningen på arbetsplatsen men också hur fördelningen av tid och ansvar ser ut i parrelationen. Indexen har sedan ställts mot hur deltagarna upplever jämställdhet på jobbet och i sin parrelation.

Det visade sig skilja rejält mellan indexen och hur deltagarna svarade om den upplevda jämställdheten.

- 96 procent svarade att de upplevde sin parrelation som jämställd men i indexen ser det inte alls ut så.  De flesta svarade också att företagen var jämställda men så är det inte när jag tittar på till exempel löner och uttag av föräldraledighet. Då är det rätt illa ställt med jämställdheten.

I Sverige kan de flesta skriva under på att jämställdhet är en vacker tanke och något att sträva mot, därför tror Ann Sörlin att många också väljer att svara politiskt korrekt på frågan hur jämställt man har det hemma. Att svara "nej, vi lever inte ett jämställt liv" kan kännas som ett misslyckande.

- När det kommer till företagen är det oftast en för stor enhet för en anställd att få grepp om, det är inte lätt att veta vad andra tjänar eller hur uttag av föräldraledighet ser ut på arbetsplatsen.

Män tycker oftast att relationen är mer jämställd än vad indexen visar. För kvinnor är det tvärtom, de rapporterar en högre grad av jämställdhet är vad de faktiskt upplever.

Det här visar bara hur svårt det är att mäta jämställdhet menar Ann Sörlin.

- Ska jämställdhet utvärderas måste vi ha både index och sen ta reda på vad människor tycker. En del visar att så här ser det ut i verkligheten och sen en annan där vi frågar hur det känns.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.