Vidareutbildning för anställda i det privata näringslivet blir en allt viktigare konkurrensfaktor för företagen och är ett av Unionens viktigaste krav i den pågående avtalsrörelsen. Men den som hade trott på en storsatsning i regeringens budgetproposition, som presenterades i dag, blev besviken. I stället satsade regeringen en stor del av budgetpengarna på sänkt restaurangmoms.
- Det är en dyr reform - 5,4 miljarder kronor - pengar som hade kunnat användas på ett mycket bättre sätt. Den kommer inte att ge så många jobb eller den tillväxt som regeringen hävdar. I stället borde de ha satsat mer på kompetensutveckling till anställda ute i företagen, säger Mats Engström, samhällspolitisk chef på Unionen.
- Det är viktigt för Sveriges och företagens konkurrenskraft att vi förnyar oss och har de kunskaper som framtiden behöver. Och sedan är det naturligtvis viktigt för våra medlemmars trygghet i en föränderlig värld att man har rätt kunskap och kompetens. Det är välkommet att regeringen gör satsningar på arbetsmarknadsutbildningar, men de kunde gärna ha skett tidigare.
Är det något annat ni saknar i budgeten?
- Vi hade gärna sett att man tagit bort den differentierade avgiften till a-kassan som är ineffektiv och inte har den effekt på lönebildningen som regeringen har trott. Att den ska tas bort är något vi kommer att fortsätta att driva, säger Mats Engström.
I budgetpropositionen presenterar regeringen en prognos över svensk ekonomi. Bland annat har BNP-tillväxten reviderats ned och den sjunkande arbetslösheten förväntas vända uppåt tillfälligt under 2012.
- Vår bedömning är att regeringens prognos har reviderats ned för mycket och att den senaste tidens turbulens på de finansiella marknaderna inte får de konsekvenser på tillväxt och arbetsmarknad som regeringen antar. Inom ett par veckor kommer vi med en egen prognos som kommer att ligga närmare Konjunkturinstitutets bedömning på 1,9 procent i BNP-ökning för 2012, säger Mats Engström.