Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

" Victor Muller har ju pistolen också"

I dag lovade Saab Automobile att återbetala skulderna till sina hårt pressade underleverantörer.
- Saab anser sig nu eller inom kort ha en sådan ekonomisk lösning att man ska klara av att göra det successivt framöver, säger Svenåke Berglie, vd för Fordonskomponentgruppen, paraplyorganisation för underleverantörer till fordonsindustrin.
Anita Täpp Publicerad
Underleverantörer fick beskedet vid ett telefonmöte med företrädare för Saab Automobile i dag, som också Svenåke Berglie deltog i.

- Beskedet innebär ett erbjudande om att skulderna ska betalas tillbaka successivt. Man ska också reglera hur leveranserna ska gå till, vilka kredittider som ska gäller och så vidare. Och eftersom såna här skulder, alltså försenade betalningar, innebär att leverantörerna ju också kan kräva dröjsmålsränta så kommer eventuella uppgörelser också att inkludera det, säger han.

- När Saab sen får fullt i sin kassakista så ska man betala av skulderna, eller resterna av dem, och så är det klart så att säga. Det är vad det hela går ut på.

Svenåke Berglie påpekar att underleverantörerna egentligen inte har något annat val än att gå med på den lösning som föreslås eftersom alternativet är att Saab går i konkurs, varpå de som oprioriterade fordringsägare inte får ett öre.

- Underleverantörerna kan bara följa med om man ser det strikt ekonomiskt. Sen kan det ju sitta någon leverantör i utlandet och tycka att nu skiter jag i pengarna och så får Saab gå i stöpet. Men rent krasst så är det nog bara att följa med.

- Jag tror det var Al Capone som sa att argument är bra. Men har man dessutom en pistol så är det ännu bättre. Och Saabs ägare Victor Muller har pistolen också, skämtar Svenåke Berglie

Han säger att ingen av de svenska underleverantörerna vill se Saab gå i konkurs

- Men det bara under förutsättning att uppgörelsen inte innebär att man bygger upp större fordringar än man har och det här erbjudandet bygger ju på det. När produktionen drar igång ska man beställa och betala direkt och sen betalar man också på den gamla skulden, om man har kapacitet till det. Det viktigaste är att man kommer att betala cash, så uppfattar i alla fall jag att man tänkt sig det hela.

Hur många varsel och uppsägningar har den här krisen lett till bland underleverantörerna?

- Vi följer ju det här varje dag i princip och har nu en lista på uppåt 600 som är varslade. Hur många av dom som slutat vet vi inte.

- Men det är ingen av underleverantörerna som står och faller med Saab. Däremot gör enskilda produktionsanläggningar det.

Tycker du det ser mer hoppfullt ut efter dagens besked?

- Det är väl ett fall framåt i alla fall. Och det skulle naturligtvis vara jätteroligt om Saabs plan lyckas. För svensk fordonsindustri behöver det. Men det är ju fortfarande väldigt shaky.

Saab Automobiles personal fick i dag besked om att produktionsstoppet förlängs i två veckor, så att produktionen tas upp igen, måndagen den 4 juli. Det här betyder också att semestern för alla som har med bilproduktionen att göra förändras ytterligare.

Till TT säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning att man nu kommit överens om att två av de fyra semesterveckorna kommer att senareläggas under året.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.